’s Morgens zag het er niet zo goed uit, regen en nog eens regen. Gelukkig waren de weergoden de muziekvereniging Wilskracht goed gezind. In de loop van de morgen begon de lucht open te trekken en werd het droog. Heel af en toe kreeg de zon zijn kans om zijn stralen te laten zien aan de muzikanten en publiek.

Na wat aanloop problemen met het bass-drum pedaal, heet Joost Volkers iedereen welkom op dit jaarlijkse Vlindertuinconcert georganiseerd door muziekvereniging Wilskracht. Dit keer verlenen het KSO (Kei Stedelijk Opleidingsorkest), het Kwartet Amersfoortse Klarinettisten hun medewerking en ook 4 enthousiaste klarinettisten uit het Regionaal Concertorkest Wilskracht.

Deze laatst genoemde openden het concert met City-scenes een muziek stuk in drie delen: Stroll in the city, Blowing the blues en Hot potato boogie, geschreven door Terence J. Thompson. Hierna werd het ingetogen Ave Verum Corpus van Saint Saëns gespeeld, zeker niet onverdienstelijk!

Na dit rustpuntje kwam de verrassing van de morgen, een solist op hobo die samen met het klarinetten kwartet Oblivion speelde van Piazzolla, zeker niet een van de makkelijkste muziekstukken, Maarit van der Linden uit Zuid-Beyerland vertolkte dit op sublieme wijze, en dan te weten dat Maarit pas 13 jaar oud is! In februari heeft zij dan ook geheel terecht op het Prinses Christina Concours in Rotterdam een eervolle vermelding gekregen. Het eerste muziekblokje werd afgesloten door het klarinettenkwartet met Petit Fleur van Bechet.

Nu was het moment aangebroken voor de jeugd, gisteren nog in de boot bij de waterlijn door de Amersfoortse grachten, nu weer present in de vlindertuin. Het KSO (Kei Stedelijk Opleidingsorkest) is een samenwerking tussen 5 muziekverenigingen, en Scholen in de Kunst. Vaak heeft een vereniging maar enkele leerlingen, waarmee geen ensemble gevormd kan worden, 3 verenigingen hebben de koppen bij elkaar gestoken en het KSO is ontstaan. Later hebben zich nog twee verenigingen aangesloten aangesloten bij het KSO.

De muzikanten in de dop leren hier het samenspelen en het ‘kijken’ naar de dirigent. Het KSO opende het concert met Counting stars waarna Band on Parade ten gehore werd gebracht. Verschillende instrumentgroepen soleerde in dit muziekstuk. Natuurlijk kon men niet om het voetbal heen, een aantal voetbalhits werden zeer verdienstelijk gespeeld. Ook het Wilhelmus en lang zal ie leven werd ten gehore gebracht.  Met S.A. Rythm besloot dit orkest waarbij  de twee percussionisten in de schijnwerpers stonden (en op de stoelen).

Het klarinetten kwartet kreeg hierna nog eenmaal de kans om hun kunnen te laten zien, met drie tango’s van Piazolla. Het Peasant’s Dance wat nog niet zo heel lang op de lessenaar stond maar zeker goed werd gebracht. Hier werd ook weer duidelijk waarom dit kwartet eerder dit jaar het Tristan Keuris Kamermuziekconcours won. Het concert werd afgesloten met het bekende Blue Skies van Irving Berlin.

Hierna bedankte Joost Volkers de aanwezigen en wenst iedereen wel thuis en wellicht tot volgend jaar.

Verslag en foto’s: Ton Schimmel