Soesterkwartier 3 juli 2017, waar een wijk groot in kan zijn. Of misschien wel waarin een persoon “groot” kan zijn. Kath Duin, bekend van het Mama- en Papacafé  wekelijks in de speeltuin Rivierenwijk en maandelijks in de verkeerstuin mag bijzonder trots zijn op hetgeen ze heeft gepresteerd.

Al maanden was Kath Duin bezig om organisaties/ winkeliers/ sponsors/ verenigingen/ instellingen, bereid te krijgen om mee te werken aan de invoering van de ZomerPretPas. Een paspoort voor basisscholieren die met de grote vakantie “thuis”blijven. De redenen hiervoor kunnen “divers”zijn. Maar om geen grens te creëren is het paspoort geldig voor alle basisscholieren die wonen in het Soesterkwartier.

In navolging van het Rotterdamse model van de ZomerPretPas, wilde Kath in geheel Amersfoort deze dit jaar invoeren. Het vorkje bleek teveel hooi te hebben opgeschept en liep vast op de complexe organisatie en hoeveelheid werk die er aan vast zat. Namelijk alle vermeldde activiteiten moeten eerst bezocht worden, afspraken worden gemaakt. Kosten baten plaatje enz enz . Uiteindelijk koos Kath voor een ZomerPretPas voor het Soesterkwartier. Kinderen kunnen in de grote vakantie “elke”dag iets gaan doen. Met andere kinderen of met hun ouders. In totaal zijn 51 activiteiten opgenomen in het paspoort, waarbij diverse “eilanden” moeten worden bezocht. Elk eiland vertegenwoordig weer een categorie. Zoals Kunst en Cultuur/ Sport/ Ontspanning en Spel. Overal zijn stempels te verkrijgen door aan die activiteiten mee te doen. Aan het eind van de vakantie en een vol gestempeld paspoort, wacht een bijzondere verrassing.

Soesterkwartier schrijft geschiedenis door de invoering van dit unieke paspoort. Ten eerste worden alle kinderen bereikt waarvan een vakantie in een ver land niet haalbaar is. Maar ook de kids die daar wel naar toe gaan, krijgen een paspoort. En sommige activiteiten kosten een beetje geld. Maar ook hier heeft Kath samen met een bekende organisatie “iets”op gevonden, zodat het merendeel van de 51 activiteiten “gratis”worden aangeboden. Een uniek gebeuren. En dat het nieuws meestal vooruit loopt, had Kath de afgelopen tijd al herhaalde verzoeken gehad om aan zo’n Pretpas te komen.

Op de Kubus, Spaarnestraat, kwamen vanmorgen 3 juli 2017 een groot aantal mensen bij elkaar. Directies van scholen/ overkoepelend vanuit Indeuurt033 de ABC vertegenwoordiging; de Buurtnetwerker en Jeugd Netwerker/ De taalbegeleiders / bestuurders en andere belangstellende om de officiële onthulling van de ZomerPretPas bij te wonen.

Kath Duin en Carmen Nichting ( Sillyous Productions)  waren even voor 10.00 uur al een tikje nerveus aan het organiseren. Binnen of buiten. In de zandbak of voor de school. De keuze viel op een onthulling voor de Kubus. Carmen in een van haar vele creaties, verklede zich clownesk en Bordjes met afbeeldingen van de ZomerPretPas werden rondgedragen.Groep 4 had de eer om de eerste te zijn die een paspoort zouden uitgereikt krijgen.

Maar eerst natuurlijk een wervelende showtje van Carmen en een uitleg van Kath wat de ZomerPretpas nu allemaal inhield. De kinderen konden niet wachten eigenlijk. Maar dan is het dan toch zover. De maanden van voorbereiding, hard werken, onwil en wil overwinnend. De 1e zomerPretPas wordt aan een leerling van klas 4 uitgereikt. Hierna volgt de rest van klas 4. In groepjes staan de kinderen gelijk alles te bestuderen waar ze allemaal heen kunnen. De Ohh’s en AAhhh’s  zijn duidelijk hoorbaar, ze zijn erg verrast over de hoeveelheid activiteiten. Kath doet nog verwoede pogingen te wijzen op het in te vullen gedeelte van je naam en adres/school. De kinderen hebben alleen maar oog voor het paspoort. Carmen krijgt het voor elkaar alle kinderen in een sliert over het speelplein te laten lopen. Zelf in slow motion. Een koud waterijsje om iedereen weer af te koelen was mooi meegenomen.

Wij wensen alle kinderen een hele fijne vakantie toe. Aan de activiteiten zal het niet liggen. De komende week wordt de ZomerPretPas uitgedeeld op de basisscholen. Voor de kinderen die buiten het SK op school zitten is een speciale regeling van toepassing. Daarvoor is de pretpas ook beschikbaar,zij krijgen een brief waarin staat waar ze hem kunnen afhaken.

Opmerking redactie: De hierna te publiceren agenda’s van SRO en Bij Bosshardt, maken ook deel uit van de ZomerPrestPas. Een overzicht van “alle”activiteiten zal ook op de wijkwebsite worden geplaatst.

Verslag en foto’s Karel van Rooy.

Foto reportage zomerPretPas. 

Ook Soesterkwartier.