Zondag 2 juli 2017 Struinen in de Tuinen. Net als Gluren bij de Buren is Struinen in de Tuinen een traditie geworden. Heel veel steden in Nederland staan vandaag in het teken van muziek/ dans en toneel/cabaret. De weergoden waren deze middag gunstig gestemd zodat het Struinen inderdaad in de Tuinen plaats vond en niet binnen in de huiskamer. Of het moet zijn de openslaande tuindeuren fungeerden als de coulissen .

In totaal hadden zich 9 adressen in het Soesterkwartier opgegeven waarbij het “publiek” een keuze kon maken uit Cabaret/ zang/ Pop/Klassiek dan wel een andere vorm van kunstzinnige uiting. Gezien het feit dat de redactie leden later op de middag “bezigheden Buitenhuis hadden” konden niet alle opgegeven adressen worden bezocht.

Wij hebben ons beperkt gezien tot onderstaande keuze.

Pondertone (K)

  • Soesterweg 412 Amersfoort   13.00
  • Muziek, Alternatief

Pondertone brengt ‘bezorgde popmuziek’, met invloeden uit meer dan zes decennia pop, rock en roots.Te gast in de tuin van Henk Jan Strikkers

Zoals de aankonding zegt, muziek alternatief. De 4 hoofdige band, schrijft zijn eigen muziek waarbij het basis patroon steeds in de andere nummers terug komt. De “leadsinger” Patric Tersteeg geeft je de indruk soms te luisteren naar Johny Cash en dan weer naar de Folksinger uit het Utrechtse.

De naam Pondertone, is een goed doordachte naam. Vanuit het Engels samengesteld uit twee woorden.”Overpeinzen en toon” De gebrachte nummers (Engelstalig) omschreven in ieder geval de dagelijkse problematiek in het leven. Nu spelend met twee akoestische gitaren en een elektrische basgitaar + zanger klonk het geheel gewoon “lekker”. 

Trees in the City (K)

  • Soesterweg 533 Amersfoort 
  • Muziek, Zorginstelling  Birkhoven Park
  • Bekijk website

Eigen geschreven Engelstalige liedjes in het genre singer-songwriter. Trees in the City is beïnvloed door uiteenlopende muziekstijlen, variërend van de soul van Motown tot aan authentieke Americana.

Marijn de zanger en componist van zijn zelf gemaakte nummers, vertelde vooraf dat hij lid was van de Songwritersclub en vanuit die positie wel ingehuurd werd als zanger bij Diner’s en bv de Flint en Leerhotel.

Al 4 jaar als solo zanger aan de slag. Met begeleiding van zijn eigen gitaar, bracht hij een halfuur lang diverse nummers ten gehore. Variërend van eigen muziek met hier en daar een “cover”. De aanwezige “senioren” van Birkhoven Sportpark konden het zeer waarderen.

Ansala, Joosje en Sophie (K)

  • Plataanstraat 18 Amersfoort 
  • Muziek, Zorginstelling De tuin van de Plataan.

Drie meiden met een liefde voor harmonieën, folkmuziek en diverse instrumenten. Geïnspireerd om muziek te maken met elkaar door The Staves, Bon Iver, Mumford en vele anderen.

Joos, Ans en Soof komen in de tuin van De Plataan optreden. Drie meiden die fan zijn van The Staves en het liefste 24 uur per dag hun muziek luisteren, spelen of zingen. “Naast driestemmig zingen, gitaar en ukelele spelen of een eitje shaken, maken we het voor u ook gewoon gezellig!”

Het werd een gezellige middag. De giechelende dames hadden het wel naar hun zin.

Sophie die conservatorium gaat studeren, kon diverse instrumenten bespelen, zoals de gitaar en viool. Joosje gaat de biologiekant op en Ansala koos voor de kunstacademie. Ze kennen elkaar van de middelbare school en beoefenen de muziekkunst al enige tijd .

Geïnspireerd door een meiden groep uit Engeland die meerstemmig zingen, zijn deze 3 meiden een leuke aanwinst in de muziek. Hopelijk dat Bruce Springsteen, de gezongen versie van Earth and Fire die deze 3 meiden brachten in zijn repertoire kan opnemen.

Het was wel een drukke bedoening in de tuin van de Plataan. Een prachtige locatie voor open lucht concerten.

Marleen Bekker (N)

Cabaretier Marleen verlost u in 30 minuten voor eeuwig van uw schuldgevoel! Met keiharde garanties, dat snapt u.

Waar een “kleine” tuin groot in kan zijn bleek aan de Berkelstraat. Zo’n 25 mensen in leeftijd variërend van jong tot jongere oudere vonden een zitplaats in de tuin. Of het was omdat ze van hun schuldgevoel af wilden of gewoon wilden lachen, ze waren er en daar ging het om. En het moet gezegd: het was echt Cabaret met een lach en een traan. Helaas voor degenen die het gemist hebben, deze show was de laatste “Marleen doet Mee”. Binnenkort komt ze met een nieuwe voorstelling.

Minimaal één schuldgevoel per dag was het eerste “polletje” – dat aangekondigd werd met behulp van accordeon – wat ze hield onder het publiek. Mensen gaven door handen opsteken aan of ze het er mee eens waren. De meeste stemden in.

Over eten voelen mensen zich ook vaak schuldig, Marleen had daar ook last van biechtte ze op. Al hoewel het publiek zich afvroeg waarom, veronderstelde Marleen. Om te laten zien dat aan haar ook niet alles perfect was, deed ze haar legging omlaag. Haar x-benen en de problemen die dat vroeger opleverde kwamen aan bod.

Gevoelige liedjes, leuke polls, en heerlijk “nuchtere” kijk op tal van zaken, leverde een heel leuk optreden. Tot slot nog wat tips om van schuldgevoel af te komen als je bijvoorbeeld iets vergeten bent, zeg tegen jezelf: “ik ben superman niet, ik ben gewoon een gezellige chaoot”, en herhalen zo vaak als nodig is.

Gemma Oosterhof (N)

De broer en zus Oosterhof maken door middel van zang, bas en gitaar Nederlandse fluister muziek. De tekst is verhalend en poëtisch waardoor de luisteraar wordt meegenomen naar momenten van klein geluk en grote avonturen.

In de ruime tuin zat het bescheiden publiek rondom Gemma Oosterhof en Harm, de bassist. Gemma begon met een cover van Pearl Jam, dat door haar zoetgevooisde stemgeluid absoluut niet als zodanig te herkennen was.

Een zelfgeschreven lied: “Kind van de wind” werd kracht bijgezet door de wind die de muziekbladen net even te zeer bewoog. Tussendoor vertelde Gemma dat door een mailprobleem de nummers pas een week geleden geoefend waren, iets dat overigens niet te horen was.

Voor de aanwezige bezoekers was het absoluut genieten en relaxen. Hopelijk doet Gemma een volgende keer weer mee?!

Jolanda Oudijk en Marlies Souren (N)

Twee schrijfsters die voorlezen uit eigen werk. Kom luisteren naar een mix van originele gedichten, grappige columns en ontroerende verhalen!

In tegenstelling tot eerdere keren was het bijzonder rustig aan de Rijnstraat 23, al maakte dat ook wel dat er zitplaats naar keuze was. Malies en Jolanda waren beiden voorzien van zon-bescherming. Al had Marlies bij de vraag van “Struinen in de Tuinen” een hele outfit aangeschaft van regenlaarzen tot aan tropenhelm ter bescherming, want: teken, slangen, spinnen en andere dieren die gevaarlijk kunnen zijn. Toen ze begreep dat het om voor-, of achtertuinen ging had ze zich daar even op in moeten stellen.

Vermeldenswaardig is dat Marlies recent de 2e prijs heeft gewonnen bij de Louis Hartlooper Stichting met haar gedicht: “De stad die mij eerst afwees”.

Marlies en Jolanda wisselden elkaar af met voorlezen uit eigen werk. De onderwerpen waren net zo afwisselend, van: “hond Wodan” tot aan “de jongeheer en de blauwe pillen” en alles wat daartussen denkbaar is. Een leuke en lachwekkende verhalen carrousel al was duizelig zijn wel een risico na afloop.

Verslagen en foto’s: Karel van Rooy en Nel Groenendijk