Zaterdag 16 december, Het was koud maar droog aan het begin van de Wintermarkt 2017. Was het op verschillende plaatsten in de stad vroeg in de ochtend nog glad, zo niet op het Eemplein. De stal, compleet met Jozef, Maria en “kindje” in de kribbe en de ezel die gezelschap gehouden werd door geitjes, schapen, ram en dwerg-pony. De os was even een blokje om, of door andere omstandigheid er niet bij.

De kinderen merkten het niet op en genoten van de acties van de geitjes en de schaapjes. Jozef en Maria zaten met hun “kind” overdekt door het dak van de stal, al ontbeerden zij overduidelijk het herdersvuur.

Even na 12 uur kwam er een bui met winterweer over het plein, voorafgegaan door de regenboog. Het publiek was snel verdwenen naar drogere plekken zoals Het Eemhuis, het WinterparadIJS, Café KAdE en de winkels rond het plein. Om zodra het droog was weer terug te komen naar de wintermarkt.

Het luchtkussen werd even neergelaten ter voorkoming van plassen op het kussen. De draaimolen hing ook even stil en nat te worden, om na de bui weer snel gevuld te zijn. Voor de kraamhouders was het even minder omdat het tijdens de bui toch echt wel een paar graden water-kouder voelde. Na de bui, draaide de draaimolen z’n rondjes en vulde het springkussen zich weer met kinderen.

De kraampjes varieerden van scheepmans-gerei, tot aan kristallen snuisterijen, en van warme sjaals tot aan speelgoed. Al waren er ook verschillende kramen die koopwaar hadden voor het inwendige van de mens. Een was er voor een “die-hard” collectante van KIKA, die de kou voor het goede doel voor lief nam.

Olaf en Elsa waren ook op de Wintermarkt, kinderen konden op verschillende tijden met de van “Frozen” bekende Disney figuren op de foto. Een hand geven of een dansje wagen was voor sommige kinderen toch wel een leuke uitdaging. Anderen wilde vader, moeder opa of oma erbij op de foto. Bij het gedag zeggen van Olaf en Elsa kregen de kinderen een kaart mee van de beide Disneyfiguren.

Natuurlijk ontbrak de kerstman niet op de Wintermarkt. Zo nu en dan ontstond er ineens een spontane kerstzang-groep. Dat de kerstman gitaar speelde, was ook nog niet wereldwijd bekend. Dit opent wellicht perspectieven voor kerst-zingende wereldburgers die zonder muzikale begeleiding zijn…

De sfeer was kerstsfeer gezellig te noemen. Ook de kraamhouders vonden het een gezellige sfeervolle dag, ondanks dat hier en daar de verkoop wellicht toch wat achter bleef.

De dieren werden gevoerd, de ezel had dusdanig veel trek dat hij “het kindje” bijna uit de kribbe duwde om bij het eten te kunnen. Het was maar goed dat het geen echt kind was want anders was het geschrei van de kou toch ver te horen geweest.

Sfeerimpressie en fotoverslag: Nel Groenendijk