Na de al zeer druk bezochte eerste dag van het Winterkwartier op de Wagenwerkplaats en Verkeerstuin, was het vandaag donderdag 29 december afwachten.

Zou het aantal bezoekers wederom in veelvoud het Winterkwartier bezoeken. Wel die vraag werd een half uur na de opening van 12.00 uur al beantwoord. Daar waar gisteren pas later in de middag een beperkt aantal kinderen op de skelterbanen werd gelaten, nu was dat al om 12.30. Om alle bezoekende kinderen in de gelegenheid te stellen te racen met een skelter of ander voertuig, werden er weer blokken gemaakt van 15 minuten.

Met een wakend oog en een grote megafoon, hield de dienstdoende Verkeerspolitiedame toezicht op het juist doseren van de deelnemers. Soms vergde dat wat mondelinge overreding’s kracht om uit te leggen dat de veiligheid van de kinderen op de baan, belangrijker was, dan het even in de rij staan. Men had daar wel begrip voor. Gaande de middag is iedereen aan bod gekomen.  De voorstellingen in het Oude Magazijn, trokken elk uur ook een volle zaal. De goochelaar was in topvorm en de kinderen genoten met volle teugen van het verhaal. Dit ging over een pakket wat bezorg moest worden, maar de bewoner was niet thuis. Om het pakket alsnog af te halen, moest de bewoner een groot aantal verkeersregels kennen.

Die verkeersregels kwamen dan ook ruim aan bod en dat was wel handig voor de werkruimte, waar je examen kon doen voor het verkeerstuin rijbewijs. Ook daar was geen stoel meer vrij. In de verkeerstuin deden twee enorme branders hun best wat warmte af te geven, want wederom was het buiten ( en binnen) een koude bedoening.

De stoomtrein had daar geen last van. Met een wachtrij van een aantal minuten, reed de blazende machine zijn rondjes over de parkeerplaats. Een geweldige attractie, waarbij soms even geduld moest worden betracht, omdat de machine nu eenmaal kolen en water nodig heeft. Hier en daar een spuitje olie en later op de dag een “hersporings”ploeg vanwege een ontsporing.

Behalve het hierboven genoemde was er net als gisteren, in de ruimte van het jeugdcircus de grote stormbaan ( luchtkussen) opgeblazen. Ook hier werd door medewerkers van de verkeerstuin, op gedoseerde wijze, kinderen op het luchtkussen toegelaten. Ook hier gold, veiligheid voor alles. En mocht er toch iets gebeuren, waren de medewerkers van de EHBO, net als gisteren weer aanwezig. Het rustpunt boven in de hal, waar spelletjes gespeeld konden worden, werd ook deels gebruikt als de plek waar men rustig wat kon eten.

En jawel, ook hare majesteit Winter Koningin, Marlies van sneeuwvlokje tot ijspegel, ook bekend als Amersfoorter van het jaar 2016, had haar koude winterkledij aangetrokken. Gracieus “gleed”ze van locatie naar locatie om de wintersfeer te benadrukken. En als een echte koningin, mocht zij voorgaan in de afsluitende parade over de werkplaats. Met alle skelters, fietsen, trapauto’s en iets anders waar wielen onder zaten, werd het Winterkwartier afgesloten.

De afsluitende periode is afzonderlijk verwoord in een artikel van Salim, van het Jeugd Persbureau, die zijn visie geeft op het Winterkwartier.

Verslag en fotoreportage dag 2; Karel van Rooy.

Verslag van het Jeugd Persbureau volgt.