Wagenwerkplaats / Verkeerstuin 28 december 2016. Winterkwartier 2016 ging van start en wel op een zeer geëmancipeerde wijze.

Om 12.00 uur vond de aftrap plaats van het nu al traditie geworden Winterkwartier in de Verkeerstuin van de Wagenwerkplaats Amersfoort. Deze maal zelf uitgebreid met een toneellocatie in het oude magazijn. Het thema dit jaar was “verkeer” en verkeersregels, dan wel hoe moet dat nu in het verkeer. Al die borden en voorschriften.

Wel het Winterkwartier had vandaag ( en morgen) de antwoorden. De bezoekende kinderen konden nu hun “verkeerstuin”rijbewijs halen, door opdrachten uit te voeren. Wat was ( en is)  er allemaal te doen.

  • Maak een ritje in de mini-stoomtrein
  • Maak je Verkeerstuin-rijbewijs in de rijbewijsfabriek
  • Rij over de skelterbaan
  • Speel een spelletje op het spelterras
  • Bestorm de stormbaan
  • Bak broodjes op de vuurplaats

In het oude Magazijn werd op gezette tijden de Magic Trafic Show gehouden, waarbij we hier nog niet de “clou”vertellen daar morgen er ook weer optredens zijn. In ieder geval gaat het over verkeer en verkeersborden.

 Theaterprogramma

Jovel's Magic Traffic Show - Winterkwartier 2016Voorstelling: Magic Traffic Show 

Dagelijks om 13 & 15 uur – duur: 45 minuten
(Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar)

Jovel moet een pakketje vinden en daarbij heeft hij jullie hulp nodig. De Magic Traffic Show is een voorstelling vol goocheltrucs en circuselementen, waarbij verkeersregels een belangrijke rol spelen. Let goed op tijdens de voorstelling! De verkeersborden zijn magisch en kunnen nog wel eens veranderen…

In de verkeerstuin was het gedurende de middag een drukte van belang, waarbij de kinderen afwisselend naar het Oude Magazijn konden, of skelteren, dan wel met de ministoomtrein rondjes rijden op de parkeerplaats. Of in de naastgelegen hal van het jeugdcircus, de stormbaan nemen op het mega luchtkussen. Om daarna in alle rust boven wat spelletjes te doen.

Alle activiteiten trokken veel bezoekers aan. Een ritje met de stoomtrein, gaf zelf tijdelijk een klein wachtrij, maar iedereen kwam aan de beurt.

Het grote wachten was eigenlijk op Koning Winter. Nu was het wel redelijk fris buiten, maar geen sneeuw, geen IJs, dus was het maar de vraag of Koning Winter zou komen. Wel in het kader van de emancipatie van de Koningshuizen, was het dit jaar niet een Koning, maar een Koningin die haar opwachting maakte. En een van allure, met het predicaat van “beste Amersfoorter 2016 “. Naar verluid wilde hare koude doorluchtigheid nu wel eens haar rijbewijs halen en de beste manier om dat te doen is natuurlijk in de Verkeerstuin.

Terwijl in het Oude Magazijn het verhaal van Koning Winter In Het Grote Verkeersbos werd uitgevoerd, was het wachten op de “ïjzige”verschijning van Koningin Marlies van sneeuwvlok tot ijspegel. Maar ja,, ze was wat verlaat zeg maar, mogelijk teveel strooizout onderweg.

In ieder geval deed zij haar opwachting rond 14.45 uur eer aan. Verbaasde blikken van de kinderen en vele maar dan ook vele vragen. De Koningin kwam er zelf niet aan toe om deel uit te maken van het reeds gestarte “verhaal”.  Wel geen punt, dan herhalen we dat gewoon een uurtje later. Dus hare koude majesteit, nam de tijd om alle vragen te beantwoorden en hier en daar warme handen te schudden.

En warmte, daar had ook de bar op gerekend. De warme chocolademelk, tosti’s, vonden dan ook gretig aftrek.

Terwijl de rookpluimen van de stoomtrein over het terrein uitwaaierende, zorgden vuurkorven niet alleen voor warmte, maar ook de gelegenheid om broodjes te bakken. Al met al een een prachtig gezicht.

En Koningin Winter, Marlies van Sneeuwvlokje tot IJspegel, maakte alsnog haar “entree” in de voorstelling van “het Grote bos”. Daarover morgen meer.

En morgen 29 december beloofd weer een spectaculaire afsluiting te hebben.

Verslag Karel van Rooy.

Foto’s Nel Groenendijk / Karel van Rooy.

Fotoreportage klik hier.

De bewaking was in handen van :