22 september 2017. Het zou een spannende en enerverende avond worden bij de 2e uitvoering van de Soesterkwartierse WijkQuiz. De vorige jaar gewonnen “”1e Zegevierstraat”straatnaam vermelding door het team Merwedestraat, zou fel bevochten worden. Zoals bekend moge zijn, werd vorig jaar de gemonteerde straatnaam op de Merwedestraat, dezelfde nacht gestolen en ook weer gemonteerd aangetroffen op de Dollardstraat.

Niet vreemd dat zich ruim voor aanvang al het team Merwedestraat meldde voor de Quiz bij “Studio FCG” / annex B.v.Gellekom Sales & Design/ annex Eempodium/ Annex wooncomplex van, Bernard van Gellekom en Ingeborg Stuij aan de Soesterweg 450/ 452 a, b, c en d.

De wat uitgelaten sfeer van het eerste team, wees toch wel op enige spanning. Vragen over de andere teams, welke straten doen er mee. U begrijpt de competitiestrijd was al begonnen voordat de eerste vraag aan de orde was.

Met enige regelmaat kwamen de teams van: Rijnstraat; Spaarnestraat; Palmstraat; Soesterweg; Papaverstraat; Amstelstraat;Irisstraat; Ligusterstraat, zich melden. Na een inventarisatie van het aantal deelnemers, hetgeen wat ingewikkeld was door alle “look a likes” met petjes en hoeden, werd toch een heroverweging gemaakt. Team Papaverstraat en Amstelstraat werd het team Papamstel.  Het werd een zeer volle Studio. En goed om te zien dat een ieder heel enthousiast de aanwijzingen op het diascherm aan het opvolgen waren. Dus was het even spitsuur in het domein van Ingeborg.

Voorafgaand aan deze opstartronde, had Martijn Wijnberg, die samen met “buurvrouw”Carla Spaander” en Bernard een audiotest gedaan. De powerpoints werden getest en het spannendste de Skype verbinding met de Mystery Guest tot stand gebracht. ( live via Skype in de Quiz om 21.00 uur).

Klokslag 20.30 werd getracht enige orde in de zaal te krijgen gezien het feit dat de strijdende teams over en weer, meenden dat de 2e Zegevierstraat toch bij hun zou eindigen. Maar uiteindelijk werd gestart. 7 teams, 7 vragen rondes, waarvan 2 vragen rondes, door 2 teams waren samengesteld. Voor de vragen, wordt naar de foto impressie verwezen, onder aan dit verslag.

Algemeen, de eerste ronde was algemene kennis over seizoenen. Na het uitdelen van een weekkrant, waarvan een ieder na het scheuren en trekken, 1 pagina moest over houden. De opdracht: maak een puntmuts en het eerste team wat klaar is, zingt Kabouter Spillebeen. Het zal U niet verbazen de hilariteit was groot en het model puntmuts, week zo hier en daar wat af van het bedoelde model. Team Palmstraat waren de eerste.

 

Ronde 2 werd uitgesteld, om er teveel tijd verstreken was en de Mystery guest precies om 21.00 uur werd bij-geschakeld ( het werd iets later, maar ach). Alle teams, hadden een geheime vraag op papier gezet, zodat andere teams niet wisten wat de vraag was. Na een korte uitleg, werden de vragen aan de Guest gesteld die alleen met ja of nee mocht antwoorden. Vraag 1 was “bent U een vrouw” hetgeen met een daveren JA werd beantwoord. Het antwoord op de vraag “woont U in het Soesterkwartier”was een verrassing , NEE. De  herkenning werd een beetje duidelijk, toen het antwoord op de vraag ” was U bij de opening van de Wagenwerkplaats vorige jaar ” kwam . “NEE, maar het zou zo maar kunnen”riep de onbekende dame, zich daarmee toch verraadde ( voor deze verslaggever). Toen de vraag werd gesteld op politiek vlak en er wat vinnig werd gereageerd op de vraag, of zij van D66 was, met NEEEE, was de volgende vraag duidelijk. “bent U van de PVDA”, JA was het antwoord. Hierna konden de deelnemers op papier zetten wie zij dachten dat de Mystery Guest was.

Het computerbeeld van Skype werd geopenbaard en een breed lachende Fleur Imming, Wethouder Wijkzaken, verscheen op het scherm. Van de teams hadden 3 het goed uitgevogeld.  Na een korte “dankjewel”Fleur ronde, werd dit leuke en spontane initiatief afgerond.

Tijdens de diverse ronde’s werd er uiteraard zo nu en dan gepauzeerd . Tijd voor een drankje en hapje, hetgeen weer uitstekend was verzorgd in huize Gellekom.

Een Ronde vragen, is echter auteursrechtelijk beschermd en kan hier niet worden getoond. Het was wel een moeilijke ronde. die veel overleg en kennis vergde. Of zoals velen, gewoon gokken.

Team Merwedestraat had een opmerkelijke “eigen”vragen ronde gemaakt. Getoond werd een lijst met 10 soorten bier, van Witbier naar donkerbier, Merkbier en alternatief bier.  6 x kregen de teams een bekertje met bier van verschillende samenstelling. Na de 6e bierronde, werd verwacht dat de teams opschreven wat ze gedronken hadden.  Niet vreemd dat Team Amstel ( Papamstel) alle 6 goed had.

Duidelijk was wel dat sommige deelnemers bepaalde biertjes niet thuis in hun koelkast zouden hebben.

Een leuke ronde met wat effecten.

Petje op / Petje af. Het hoofddeksel was hierbij dus belangrijk. De vragen die hierna werden gesteld, kon men beantwoorden door de pet af of op te zetten, naargelang het antwoord goed of fout was.

Ook hier bleef team PapAmstel als laatste staan.

De voor velen ervaren “makkelijke”ronde, waarbij foto,s werden getoond uit het Soesterkwartier, heden en verleden, was inderdaad redelijk te doen. De inkoppertjes en verrassingen daargelaten, werd er goed gescoord.

Een door team Soesterweg gemaakte vragenronde betrof de muziek/film uit de jaren 70, met een vleugje jaren 60. Dat viel beste tegen waarbij keeper “van de Sar” als mogelijke tv ster uit en kinderserie werd genoemd. Alleen hij stond niet bij de antwoorden.

Na een enerverende avond met veel competitie en vooral veel plezier en gezelligheid, was het moment toch gekomen om de winnaar van de WijkQuiz bekend te maken.

Op de 3e plaats eindigde het grote team van de Soesterweg.

Op de 2e plaats de winnaars van vorig jaar, de Merwedestraat

En de 1e plaats ging naar de combinatie Papaver/ Amstelstraat ( PapAmstel) die het straatnaambord

2e Zegevierstraat met trots in ontvangst namen.

Inmiddels is het straatnaambord in de Papaverstraat gemonteerd. Het ligt in de bedoeling voor zowel de 1e, als de 2e Zegevierstraat een permanente plek in de desbetreffende straat te bewerkstelligen. Dus over 10 jaar, zal ergens in het Soesterkwartier, door de Wethouder Wijkzaken, de 10 e Zegevierstraat worden geopend, misschien op het Soesterhof.

Met dank aan Martijn/ Martin/ Carla/ Bernard/Ingeborg voor een mooi evenement. De volgende WijkQuiz is op 19 februari 2018.

Voor een chronologische volgorde wordt naar de fotoreportage verwezen. De antwoorden op de gestelde vragen worden hier niet getoond. En een Ronde, is auteursrechtelijk niet openbaar.

Verslag Karel van Rooy / fotoreportage klik hier.