Zaterdag 23 september, Van 11.30 tot 14.00 uur waren mensen uit de buurt welkom in de Plataan om samen Burendag te vieren. De koffie, thee, soep en nog wat lunch-achtige producten stonden in afwachting van de eerste bezoekers, die al vrij snel een kijkje kwamen nemen. Het hek van de tuin aan de kant van de Noordewierweg stond daarvoor uitnodigend open. Naast het hek staat inmiddels ook een mededelingenbord/kast.

De bedoeling was dat ook de buren die kwamen iets te eten mee namen, en zo gebeurde het ook. De tafels stonden al snel gevuld met broodjes, stokbrood en kruidenboter (gemaakt van producten uit de Plataan-tuin, zoals bijvoorbeeld lente-uitjes), een worteltjestaart en allerhande andere lekkernijen.

Er stonden party-tenten “voor het geval dat…” maar de zon scheen uitbundig en de warmte die hij leverde werd dan ook dankbaar ontvangen door de mensen in de tuin. Mensen die het toch nog te fris vonden konden ook in de kas gaan zitten, uit de wind en in de zon. De tuin ligt er nog steeds prachtig bloeiend bij waardoor het een kleurrijk geheel was.

Ook de Wethouder van het Soesterkwartier, Fleur Imming kwam als een van de eerste bezoekers een kijkje nemen in de tuin en bij deze Burendag. De Wethouder kreeg een rondleiding van Guido van Beek (van de coöperatie 033GROEN) en zij is nu vast heel goed op de hoogte van wat er zoal groeit en bloeit in de tuin.

Buren kwamen er van de Noordewierweg, maar ook uit de Bomenbuurt en Bomenbuurt-west. En zo leerden weer meer buren elkaar kennen en dat is precies waarom er 9 jaar geleden met Burendag begonnen is. Al was het de eerste keer dat in de Plataan Burendag gevierd werd, het was zeker een succes.

Oorsprong Burendag:

In 2008 werd door het Oranjefonds in samenwerking met Douwe (die van Egberts) de eerste Burendag in het leven geroepen. Het doel van het Oranjefonds was om mensen weer meer met elkaar in contact te brengen. Natuurlijk kwam dat ook prima van pas voor Douwe die daar dan ook een goede bijdrage aan levert, te weten: de koffie (en inmiddels een heel pakket aan de spreekwoordelijke”toeters en bellen”).

Het was een gezellige drukte waarbij natuurlijk ook de waterpomp uitvoerig werd getest, dammen werden gebouwd en de waterloop daardoor vertraagd en soms zelfs onbedoeld “omgeleid”. Al snel werd er niet alleen door jong maar ook door “iets” ouder gespeeld met het water uit de pomp.

Terwijl diverse groepjes mensen met elkaar gezellig aan de koffie en hapjes zaten of stonden, waren er ook mensen die even rustig rondliepen om de bloemenpracht te bewonderen.

Zo rond een uur was de pan met soep leeg tot op de bodem. De pompoen die voor de soep gebruikt was kwam overigens uit de tuin van de Plataan. Voor de liefhebbers was er ook nog ijs met of zonder fruit, nootjes of granen om te eten. Om half twee werd begonnen met het verzamelen van de afwas, en daarin maakten vele handen licht werk. Wel was iedereen blij dat voor de rest een afwasmachine het werk zou doen. Er kan terug gekeken worden op een geslaagde Burendag 2017.

Verslag en foto’s: redactie