In het kader van de week van de zorg en Welzijn, was het op dinsdag 14 maart 2017 een mooie gelegenheid om “de Plataan” als educatief centrum te bestempelen.

3e jaars leerlingen van de opleiding Zorg en Welzijn van het VMBO Vakcollege het “Element” Kaliumweg konden vandaag kiezen. Of wiskunde les, dan wel kennismaken met de het dagcentrum “de Plataan”. Begeleid door de klasse Leeraar / mentor Jolanda was,  in het kader van de themaweek, een programma opgesteld.De 3e jaars werden verdeeld in groepen. In het ene lokaal, werden de studenten aan de creatieve bezigheid gezet “appeltaart”maken. En van appel naar een eetbaar product, zitten veel handelingen. Gaande deze bewerkingen werd het een en ander verteld over de Plataan. Met name de “bewegingstuin”in aanleg, de functie daarvan en hoe het bijdraagt tot het welzijn van de bezoekers. Gea, de vaste Kunstenares begeleidde deze leerlingen ook om later , per groep, een gedenkplaats te maken.

In een ander lokaal werd gediscussieerd over de gehanteerde “zorg en Welzijn” zaken die zich in de Plataan voordoen.

Praktijk is een 3e tak die alle leerlingen bij toerbeurt mochten uitvoeren. Kleine kusjes in de bewegingstuin, zoals wat aardbeienplantjes poten, of sierplanten. Onder leiding van de Wijktuinman Guido van Beek, werd uitleg gegeven hoe de bewegingstuin tot stand is gekomen.

In gesprek met Jolande die kort de geschiedenis van het vakcollege vertelde. De 3e jaars gaan binnenkort ook stage lopen in instellingen naar keuze. Wel in de categorie Zorg en Welzijn. In het 4e leerjaar zal er nog een gerichte stage volgen. Na het VMBO, stromen de leerlingen door naar het MBO, of andere vervolgopleiding.

De creativiteit van de leerlingen om een gedenkplaats te maken voor “verlies” of “rust”plek, bleek zeker aanwezig te zijn. Het valt niet mee, om een dergelijk onderwerp, om te zetten in iets tastbaars. Uit de 3 creaties, zal er 1 gekozen worden die een permanente plek krijgt in de tuin. De verschillende groepen gingen aan de slag met, B2 blokken, bloemen,kaarsen, sierstenen, vitragestof en wat voorhanden was. De ene groep zocht het in een aangepaste kist met daarin bloemen en kaarsen. De twee anderen hadden hun ontwerp met de witte B2 blokken gemaakt. De keuze was schrijvende dit artikel nog niet bekend.

De Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 13 t/m 18 maart 2017. Meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Neem een kijkje bij het verzorgingshuis om de hoek of in een operatiekamer in een groot ziekenhuis in de buurt! Van zorgboerderij tot GGZ, van nieuwe zorg in de wijk, kleinschalig wonen in de ouderenzorg, revalidatie in de gehandicaptenzorg, ziekenhuizen GGZ, mondzorg, buurthuizen, huisartsen, kinderopvang, noem het maar op, alles is te zien! Wil jij als organisatie meedoen aan de Week van Zorg en Welzijn 2017? Kijk dan hier voor meer informatie. De Week van Zorg en Welzijn is een initiatief van de 14 regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn, die samenwerken in Stichting RegioPlus.

Verslag Karel van Rooy.

Foto impressie klik hier.