Amersfoort 10-10-2018. Op de grens van Zuid en West en gescheiden door “den ijzeren”spoorbaan, ligt in het nu nog aanwezige ” bos Birkhoven” de residentie van de Carnavalsvereniging “de Carnavalleien” Dit pittoreske  gebouw met zijn gewelven, stond op zaterdagavond in zijn geheel  in het teken van de carnaval.

Al zeer vroeg  voor aanvang van de festiviteiten, zochten de “Prinsenbal”bezoekers zich een weg door het “parkeer”gedeelte van wat toch wel de bekende naam “Kabouterhut”wordt genoemd. Verwelkomt door een draaiorgel met invalide-parkeerkaart, was de toegang geheel omgeven door de kleuren van de vereniging”groen en wit”.  En zich een weg banend naar de ingang, kwam de geur van gebakken poffertjes je al te gemoed. De nieuwe Prins Tunus 44, had als geste gemeend dat een ieder de hele avond gratis poffertjes kon eten buiten op het terras.

Het werd een feestelijk weerzien van de  vele carnavalisten uit de regio en zelfs ver daarbuiten. Prinsen/Prinsessen/ Adjudanten en Secondanten/ Hofdames/Narren ( en Knollen) daalden neder naar het “heiligdom van de Carnavalleien. Traditiegetrouw is de ingang dan vernauwd voor de aanschaf van de broodnodige ronde muntjes, zijnde het betaalmiddel van dit gebeuren.

Een groep , fraai uitgedoste dames, waar de term Grease Lighting , zijnde de vereniging “De Geuzen”uit Utrecht, hadden er duidelijk zin in. Vanaf binnenkomst tot aan het slot, hebben de dames zich , op de muziek laten inspireren.

De muzikale ondersteuning kwam deze avond van Roy van Eldik/ Frank Stardust en een nog geheime slagwerkgroep en deden dat op uitstekende wijze.

Gaande de avond werd het steeds drukker en drukker, was er toch een moment dat alle Prinsen met hun gevolg werden genoemd. Het was een lange lijst van “notabelen”.

De “gasten”pendelden soms wat van onder naar boven, aangezien “heen en weer” wat aan de krappe kant was. Maar boven waren poffertjes, dus werd er gependeld.

Verrassend verschenen er ook andere bekende gezichten, namelijk van slagwerkgroep Hypercussion. Deze , al bijna 20 jaar bestaande slagwerkgroep, mag op zich al een “luide”en vooral ritmische toevoeging zijn van dit Prinsenbal. En na enig tijd werd dan ook hun optreden aangekondigd. De “vloer”werd dan ook vrijgehouden voor hun muzikale trommels/timbala’s en vooral niet te vergeten het samba fluitje.

Het zou de opmaat worden voor het bekend maken van de nieuwe Prins van de Carnavalleien. En dat gebeurt dan ook weer op ludieke wijze. In een video werden alle bestuursleden voorgesteld, als zijnde dat hij/zij de nieuwe Prins Tunus 44 was. Raadsels alom. De hint zat hem in het feit en onder begeleiding van Hypercussion er kaasdragers binnen kwamen, ( de Alkmaarse versie) , duidend op een bepaalde achtergrond van de nieuwe Prins.

Het werd hierna wat hilarisch in de beperkte ruimte van het toneel en achter een gespannen doek met “koeien”print met 6 man/vrouw je om te kleden als nieuwe Prins. Inhoudende dat deze dus al tussen de aanwezigen was. De planning was een beetje, dat onder het spelen van de samba door Hypercussion, de nieuwe Prins/Prinses, snel in de outfit werd gehesen. Rob van Zomeren, opper/opper stalmeester, knikte diverse malen bemoedigend naar Hypercussion, nog maar een nummertje en doe er nog maar een. 5 vingers gaven de resteren tijd nog aan. De broek van onze Tunus 44 bleek wat moeilijk aan te gaan, hetgeen de vertraging veroorzaakte. Maar het moment supreme is dan toch daar, als ( tromgeroffel) het doek met de koeien print valt.

Wij presenteren u Prins Tunus XLIV samen met Prinsessen Brenda en Natasja en Secondanten Peter en Patrick.

De uiterst geheim gehouden “setting” werd onder gejuich ontvangen. een eerste “Alaaf” was al hoorbaar.

Dan volgt uiteraard de resterende aankleding om de Prins ook Prins te laten zijn. De ambtsketen en versierselen worden plechtig omgehangen. De nieuwe “steek”wordt geplaatst en de staf  uitgereikt. Het zelfde lot, ten aanzien van de onderscheiding-tekens kregen het Prinselijk gevolg ook.

De proclamatie is dan het resterende maar oh zo belangrijke deel van de avond en is onderstaand bijgevoegd.

Hier leest U, waarom kaas en Alkmaar met deze Prins verboden zijn.klik hier.

Het woord is nog niet gevallen, maar is onontkoombaar aan de carnaval. De polonaise . Met de nieuwbakken Prins XLIV ( 44) voorop, worden de gewelven van de residentie in een lange sliert doorlopen. Heen en weer en van boven naar onderen. De polonaise ging alle kanten op. Het was en werd een groot carnavalsfeest.

Verdere informatie over de komende Carnavals/Carnavalleien acties vindt u hier.

 

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy.

 

PROCLAMATIE TUNUS XLIV

Ik, Prins Tunus XLIV heerser van Residentie de Kabouterhut, geboren in Kaoskoppenstad. Gerijpt net als Beemster- en Old Alkmaarse kaas in West- Friesland. Vertoefd in Lampegat, Sjpassemig en het Zandkruuersgat. Van kaasdrager tot raddraaier en keientrekker. Proclameer gezamenlijk met mijn Prinsessen Brenda & Natasja en secondanten Peter en Patrick:

  1. Dat het moeilijk was dit geheim samen te bewaren, maar we hebben dit toch mooi weten te klaren.
  2. Dankzij onze ondersteuners en sponsoren, kunnen wij ons het hele jubileumseizoen laten horen.
  3. Het Carnavalleien erfgoed staat ons nauw aan het hart, toch veranderen we in de 21ste eeuw, ook al gaat dat voor sommige wat te hard.
  4. Dat wij verschillende carnavalsgebieden op onze feesten zullen eren, zodat u zich keer op keer zult amuseren.
  5. Groen en wit zijn onze kleuren, er staat dit jubileum seizoen veel moois te gebeuren.
  6. Met een Schots & Scheve Hooglander, Keientrekkende snelheidsduivel, doorgewinterde West-Friese kaaskop en twee prinsessen die ons proberen te luwen, gaan we eerst dit feestje tot het grootst opstuwen.
  7. Dat het met “kniezen en zeuren” is gedaan, we gaan er volop tegenaan.
  8. Minder valide, senior en jeugd, zij hebben bij ons allen veel vreugd.
  9. Dat je met deze kaaskop uit West-Friesland, geregeld in een GROOTS feest beland.

10 Ik ben zelf geen prins BOB. Dus voor een ieder geldt: Laat je rijden met een glaasje op.

  1. Met deze prinsessen en secondanten sta ik klaar, dus ik zeg feesten maar. Alaaf in het kwadraat, Tunus 44 staat paraat. Was getekend door: Tunus XLIV, prinsessen Brenda & Natasja onder getuigenis van secondanten Peter & Patrick op de 11de – 1dag in de 11de maand van het jaar 2018. Alaaf, Alaaf, Alaaf.

Redactie Wijkwebsite Soesterkwartier

Karel van Rooy

Fotoreportage.