Zaterdag 9 juni, In de Nieuwe Stad staan de deuren open voor bezoekers aan het “We Doen het Samen” Festival. Grote gekleurde ballonnen gevuld met Helium en voorzien van gewichten zodat ze niet het luchtruim kiezen, geven aan waar de ingang naar het Festival is. Het festival speelt zich voornamelijk af in de voormalige productiehal van de Prodentfabriek, ofwel in de Oude Fabrieksstraat.

De mensen in de gele shirts behoren bij de festival-crew, ze dragen zorg voor informatieverstrekking, polsbandjes, consumptiemuntjes, garderobe en dergelijken. De eerste indruk is dat het goed geregeld is, en naar later blijkt dat is het ook.

In de hal wordt men gelijk getrakteerd op een smakelijk uitziend koekje. Tal van kramen met burgerinitiatieven uit het hele land staan opgesteld. En alle provincies zijn vertegenwoordigd, soms door plaatsen waarvan men nooit eerder gehoord heeft, die bij deze wel “op de kaart gezet” zijn! Want plaatsen als Ossenisse, Westerwolde en Ter Borch, de meeste mensen wisten waarschijnlijk nauwelijks of niet van hun bestaan.

Het Festival werd gesponsord door het Cultuurfonds van de VSB en de KNHM (Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij). Dankzij deze beide organisaties kon men proeven van de verschillende Burgerinitiatieven uit het hele land. Onder de initiatieven waren er die op lokale Amersfoortse initiatieven leken, maar ook verrassend andere in-gebrachte ideeën.

Een dag vol inspiratie, nieuwe kennismakingen en interessante workshops om jouw burgerinitiatief, project of idee te vieren of juist meer vorm te geven? 

Het We doen het samen! Festival voor burgerinitiatieven biedt gezelligheid, praktische tips, inzichten én financiële mogelijkheden voor je project of initiatief. De Amersfoortse Prodentfabriek staat die dag volledig in het teken van actieve burgers. Met inspirerende bijdragen van Floor Ziegler (communities vormen)  Nathan Rozema: Geldstromen in de wijk, Birgit Oelkers en Thijs van Mierlo (Asset Based Community Development) en Jitske Tiemersma (Wijkdialogen Gemeenschapskracht), Joke Meindersma (Mobiliseren en binden van vrijwilligers) en vele anderen.

Bekijk het volledige programma en meld je aan op: www.wedoenhetsamen.nu

Tijdens het festival vindt ook de uitreiking van Kern met Pit plaats, de leefbaarheidswedstrijd van KNHM.

10 x 10.000 euro voor buurtprojecten
Heb je een geweldig idee waar je geld voor nodig hebt? Doe dan mee met Donatie op Locatie van VSBfonds en wie weet ga jij naar huis met een donatie van 10.000 euro voor je project!

Het We doen het samen! Festival is een initiatief van KNHM, VSBfonds en verschillende partners die geloven in actief burgerschap en dit stimuleren door de levensvatbaarheid van burgerinitiatieven in heel Nederland te vergroten.

Bron: Omzien naar elkaar.nl/ We doen het samen

Een aantal initiatieven heeft de potentie om gaande weg op eigen kracht door te gaan. Anderen zullen afhankelijk blijven van vrijwillige inzet. De buurttuin is er een uit de laatste groep maar daar werkt men wel samen om te zorgen dat de tuin een gezellige en werk-samen ontmoetingsfunctie heeft en die kan behouden.

Een bijzondere bijdrage werd geleverd door “Zwart Zand” die een boekje presenteerden dat gemaakt was met kunstwerken van dakloze jongeren. Kunst is veelzijdig en is te vinden op onverwachte plekken zo blijkt. Een kleurrijk en fraai boekje dankzij de inzet van dak-hebbende en dak/thuislozen jongeren, zie het fotoverslag. Zo wordt duidelijk dat mensen die in de ogen van de maatschappij veelal als probleem gezien worden, absoluut waarde hebben. Al moet er soms iets meer moeite gedaan “durven” worden om het aan het licht te krijgen.

Opvallend was te noemen dat er zo weinig vertegenwoordiging was vanuit de eigen stad, terwijl hier toch zoveel burgerinitiatieven zijn. Het Festival werd goed bezocht, zo bleek al helemaal tijdens het gesprek met de heer Herman Tjeenk-Willink, stoelen tekort.

De geplande workshops begonnen door het boeiende maar uitlopende gesprek, allemaal later dan aangekondigd, al leek dat niemand echt te stressen.

Buiten speelden de jongeren met de ballonnen, die nu enigzins weggeworpen konden worden, dankzij het gewicht, al bleek het ballonwerpen toch nog lastiger dan men dacht.

Sfeerimpressie en Fotoverslag: Nel Groenendijk