Fatma Koser Kaya.

Fatma Koser Kaya. © Koen Suyk

Dit zijn ze: de zeven beoogd Amersfoortse wethouders

Precies een week voor de presentatie van het coalitieakkoord, hebben de onderhandelaars van D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie zojuist de namen van de zeven beoogd wethouders bekend gemaakt. Grootste verrassing is de voordracht van oud-D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya.

Het nieuwe, beoogde gemeentebestuur gaat verder bestaan uit de al zittende wethouders Willem-Jan Stegeman (D66), Hans Buijtelaar (VVD) en Menno Tigelaar (ChristenUnie) en ‘nieuwkomers’ Kees Kraanen (VVD), Astrid Janssen (GroenLinks) en Cees van Eijk (GroenLinks).

De in Turkije geboren Fatma Koser Kaya (50) was met een tussenpoos van drie jaar van 2004 tot 2017 Tweede Kamerlid. Tussendoor was ze een jaar lang wethouder in de gemeente Wassenaar, waar het voltallige gemeentebestuur was opgestapt. Koser Kaya, meester in de rechten, maakte zich in de Kamer vooral sterk voor vrijheid van meningsuiting en de gelijke behandeling van migranten, en werd tot twee keer toe met veel voorkeursstemmen verkozen.

De tweede D66-wethouder is Willem-Jan Stegeman (53). Hij werd maart vorig jaar ingevlogen vanuit Culemborg om de ziek geworden wethouder Yvonne Kemmerling (economie en ruimtelijke ordening) te vervangen. Hij gaf al voor de verkiezingen aan dat hij door wilde gaan als wethouder in Amersfoort. Per 1 oktober verhuist hij van Culemborg naar Amersfoort.

Cees van Eijk (GroenLinks), Astrid Janssen (GroenLinks) en Willem-Jan Stegeman (D66).

Cees van Eijk (GroenLinks), Astrid Janssen (GroenLinks) en Willem-Jan Stegeman (D66). © AD

Dat geldt ook voor 55-jarige Hans Buijtelaar (VVD), die aan zijn acht jaar op het pluche nog vier jaar vastplakt als wethouder. Hij wordt in het liberale kamp van het college vergezeld door VVD-fractievoorzitter Kees Kraanen (50), die na 16 jaar raadslidmaatschap voor het eerst onderdeel wordt van een gemeentebestuur.

Namens GroenLinks krijgen Astrid Janssen en Cees van Eijk een plek op het pluche. Janssen (41) was lijsttrekker, is nu fractievoorzitter en wordt wethouder. Van Eijk (59) van 2013 tot 2014 al wethouder in Amersfoort, en daarvoor van 2006 tot 2009 wethouder in Utrecht.

Bij de ChristenUnie verandert er weinig. Menno Tigelaar (48) is, net als Buijtelaar, met een korte tussenpoos al acht jaar wethouder in Amersfoort.

Kees Kraanen (VVD), Menno Tigelaar (ChristenUnie) en Hans Buijtelaar (VVD).

Kees Kraanen (VVD), Menno Tigelaar (ChristenUnie) en Hans Buijtelaar (VVD). © AD

Geïnstalleerd

Volgende week vrijdag, op 15 juni, presenteren de partijen het coalitieakkoord en daarmee de plannen die de nieuwe wethoudersploeg de komende vier jaar mogen gaan uitvoeren.

Dat er zeven wethouders zijn voorgedragen, is een unicum voor Amersfoort. Op dit moment wordt de stad bestuurd door vijf wethouders van de partijen D66, VVD, ChristenUnie en PvdA. Zeven wethouders zijn volgens de onderhandelende partijen nodig omdat er de komende jaren veel nieuwe verantwoordelijkheden op de gemeente afkomen.

Daarnaast laat het aantal van zeven zich goed verdelen over de partijen: D66, VVD en GroenLinks hebben bij de verkiezingen ieder zes van de 39 zetels behaald en mogen dus ieder twee wethouders leveren, de ChristenUnie heeft vier zetels en daarmee één wethouder.

Het nieuwe aantal bestuurders leidde vorige week tot veel ophef bij de oppositie. Aanstaande dinsdag komt Amersfoort2014 (3 zetels) met een voorstel, waarin ze de partijen verplicht het met één wethouder minder te doen. De dit voorstel wordt aangenomen is uitgesloten, al was het maar omdat de vier coalitiepartijen samen op een meerderheid van 22 van de 39 zetels kunnen rekenen.

Bron Algemeen Dagblad.