Zondag 10 juni, Op het Eemplein is het alleen met de marathon om die tijd op zondag zo druk. Grote en kleine mensen gehuld in shirts met daarop hun naam en afstand. Zo’n 5000 mensen hadden zich ingeschreven voor de verschillende afstanden. Er zijn 3 groepen ingedeeld naar leeftijden voor de 1,1 km run, er is een groep voor de 2,2 km, dan volgt de 10 km.

Het weer is droog, winderig en wisselend tussen warme zon en waterkoude bewolking. Opwarmen is dan ook zeker een goed idee.

De jongste mogen als eerste van start, dus ook eerst opwarmen. De Jongeren staan te trappelen van ongeduld, en komen bij de eerste muziekgeluiden dan ook snel in beweging. Bijna alsof ze meededen aan “so you think you can dance”, ging het goed en gelijkmatig. Alle ogen gericht op de “opwarm-juf”. Rekken, strekken, dansen en springen, het opwarmen ging als een tierelier.

Na het opwarmen was het zaak op zo snel mogelijk een mooi plekje te bemachtigen aan de start. Na een mooie plek gevonden te hebben, deden sommigen kinderen toch beter nog even een jas uit, want de zon brande er op dat moment weer even stevig op los.

Na een paar minuten werd het hek weggehaald en was het met de vingers in de oren wachten tot het startschot door de Stadskannoniers gegeven werd, voor de 1ste groep 1,1 km renners. Gelijk schoot de hele kinderschare er vandoor. Alsof hun leven ervan afhing, al gingen ze zonder ongelukken de hoek om langs Zandfoort aan de Eem.

Terwijl de jongste groep nog aan het hardlopen was, stond de 2e groep al in de “startblokken” achter het hek. Nog tijdens het wachten op het startschot kwamen broertjes en zusjes die hun medaille al om hadden om hun familieleden te supporten. Ook bij deze groep gingen de vingers in de oren voordat het startschot gelost werd.

Sommigen maakte een bijna vliegende start. Anderen vertrokken iets behoedzamer. Er was sprake van een nakomertje, de kleine jongen werd over het hoofd gezien en achter het hek voor de volgende startgroep gezet. Hij vertrok daardoor pas na de “hekkensluitende” fietser van de crew.

De 3e groep 1,1 km renners stond te wachten op het startschot waarna ook deze groep er als een speer vandoor ging. Waren er bij de 1ste groep ook nog veel ouders die meeliepen, bij de derde groep was dat al veel minder. Waarschijnlijk kregen de ouders iets te horen van “ik ben al groot hoor!”

Bij de volgende groep die achter het hek verscheen, lag de leeftijd gemiddeld hoger. En waren er nog minder ouders die mee klaar stonden om mee te lopen. Het ging hier dan ook om de 2,2 km run.

Nog even een “high5″met de mascotte zodat het daar niet aan kon liggen als ze het eventueel niet zouden halen. Van goede schoenen voorzien, gingen deze jongeren met hun getrainde lijven direct na het startschot er vandoor.

En met die lange benen, kwamen de eerste jongelui al snel weer bij de finish aan. De 2,2 km leek voor een aantal van hen, peanuts. Anderen hadden er duidelijk wat meer moeite mee, al is dan de vraag of het aan het gestel ligt of aan de conditie. Feit was dat ze het wel gedaan hebben en daarmee allemaal winnaar zijn, al zijn de eerste, tweede en derde plaats bij dit soort wedstrijden altijd de meest gewilde eindresultaten.

Volgende groep starters was de 10 km ronde. Onder hen is minimaal 1 Soesterkwartierder gespot. Zo’n 1200 renners die zich opmaakten om deze ronde mee te rennen. Een waarschuwing werd nog afgegeven vanwege de scherpe hoek linksaf de Eemlaan op, voordat het startschot uit het kanon bulderde en een walm van kruiddampen achterliet. Ook hier was sprake van een “vliegende” start.

Later vertrokken nog de halve en hele marathon lopers, de 21 km wandelaars en de 5 kilometer estafette.

Deze Marathon-dag kwam tot stand dankzij: Fonkel, B.Slim, Campina, Meander mc, MSA, Tekstkar.nl/ TVKar.nl, RunDay, De Stad Amersfoort, De fysioclub, Powerbar en Gemeente Amersfoort

Met dank aan: Buurtsportcoaches, Bergpaviljoen Amersfoort, Sportmassageteam Amersfoort, EHBO St. Joris, Albert Heijn Eemplein, Atelier d’Orthopedie en het KAdECafe.

Foto albums: Eerste ronde 1,1 km , Tweede ronde 1,1km , Derde ronde 1,1 km , 2,2 km , 10 km run

Sfeerimpressie en foto’s: Nel Groenendijk