Waarheden/ Gedragscode/ Bomen Kap/ Bolsius. ( ingezonden brief)

//Waarheden/ Gedragscode/ Bomen Kap/ Bolsius. ( ingezonden brief)

Waarheden/ Gedragscode/ Bomen Kap/ Bolsius. ( ingezonden brief)

Geachte burgemeester Bolsius,

Precies een jaar geleden stond er in het Algemeen Dagblad een artikel van Artwin Kreekel met als titel: “Politiek wil gedragscode voor gemeenteraadslid.”
“Een delegatie lokale politici zou achter de schermen werken aan een gedragscode die Amersfoortse raadsleden moet beletten openlijk te liegen of elkaar uit te schelden.”(Dit is een citaat uit het artikel)
Ik heb de laatste vergaderingen over de Westelijke Ontsluiting bijgewoond en ben zéér geschrokken van de, in mijn ogen, misleidende informatie van de wethouder en de gemeentelijke adviseur/projectleider, de heer Nijland.
De heer Nijland verkondigde vorige week dinsdag dat het Dierenpark graag een parkeergarage wil hebben. Niets is minder waar, hoor ik van ingewijden bij het Dierenpark. Het Dierenpark heeft geen enkel belang bij het kappen van bomen op hun terrein. Ook gaan zij er op achteruit qua aantal parkeerplaatsen! Dit is dus niet juist!
Ook de Kabouterhut is tegen dit totaal onzinnige plan.
De wethouder vertelde dinsdagavond dat er géén nieuwe feiten op tafel gekomen zijn! Dit is zeer in tegenspraak met de geluiden die ik hoor en lees van Stichting Groen In Amersfoort. Ook is het in tegenspraak met mijn eigen bevindingen, namelijk, dat ik vlot en veilig bij het einde van de Soesterweg, de BW laan kan oversteken. De verhuizing van het ziekenhuis is duidelijk merkbaar en dus zéker een nieuw feit!
De kwestie veiligheid komt ook steeds ter sprake. Daar kan vanzelfsprekend niemand tegen zijn, maar als ik verneem dat er bij de spoorwegovergang de laatste 40 jaar geen enkel dodelijk ongeluk heeft plaatsgevonden, vraag ik mij af hoe de Westelijke Ontsluiting er voor kan zorgen dat de veiligheid daar nog meer verbeterd kan worden. Wordt het woord “veiligheid” in deze kwestie niet oneigenlijk gebruikt? Nul ongelukken is toch het absolute minimum? Veiliger kan toch niet?
Het feit alleen al dat wethouders (van de VVD) niet eerder wilden communiceren met genoemde Stichting, zegt mij meer dan genoeg. “Niet willen horen, niet willen zien maar gewoon doordrammen!” Is dat het credo van dit College?
Dat wethouders en raadsleden de pers liever ontlopen als het over de Westelijke Ontsluiting gaat, is mij een doorn in het oog. Wethouders en raadsleden vergeten, zodra zij op het pluche zitten, dat zij de belangen van de Amersfoortse burgers moeten behartigen en dat zij door ons betaald worden. Zij horen zich te verantwoorden naar de burgers, en niet weg te lopen als er vervelende vragen worden gesteld!
Ik vraag mij af waarom alle gegevens van derden niet ter serieus genomen worden. Het lijkt erop dat die gegevens, ongelezen, in de prullenbak worden gegooid.
Nu even terug naar het artikel van een jaar geleden. Ik vraag mij af of die gedragscode alleen voor raadsleden is bestemd, of moeten wethouders zich hier ook aan houden?
Een paar weken geleden was ik aanwezig bij de Wijktafel in mijn wijk. Het was heel schokkend om te horen dat bewoners van deze wijk, die het meest te lijden zullen hebben van deze desastreuze kaalslag, niet of nauwelijks op de hoogte zijn van wat er staat te gebeuren. Uiteraard ligt dat ook bij de wijkbewoners zelf. Lezen zij de krant? Lezen zij de Stad Amersfoort met de gemeentelijke berichten?
Ik vind, dat bij dit soort enorme projecten, waar bepaalde wijken veel mee te maken zullen hebben, en overlast zullen gaan ervaren, de bewoners veel persoonlijker moeten worden ingelicht, desnoods met een gemeentelijke folder aan alle wijkbewoners! Ook blijkt dat er delen van Amersfoort zijn waar de Stad Amersfoort niet verspreid wordt. Die bewoners weten dus helemaal nergens van.
Hoe kunnen burgers participeren als zij niet goed op de hoogte worden gebracht, en hun stem dus niet kunnen laten horen? Worden zij zo niet buitengesloten?
Bewoners wisten ook niets van de vergadering van dinsdagavond jl. Dat de kwestie over de Westelijke Ontsluiting weer op de agenda stond, stond niet in de gemeentelijke berichten. Waarom niet? Worden zij soms bewust onwetend gehouden? Over communiceren gesproken.
Ik durf te stellen dat ruim 90% van de bewoners uit het Soesterkwartier tegen de Westelijke Ontsluiting zijn. Ook heel veel bewoners uit andere wijken, en zelfs hondenuitlaters uit Bunschoten!, zijn faliekant tegen. Dat blijkt uit de gesprekken die ik heb met de bewoners en met bezoekers (veelal met honden) van Bos Birkhoven. Heel veel mensen zijn zeer geëmotioneerd als zij te horen krijgen wat er staat te gebeuren. Het is dan ook niet niets.
Ik hoop dat u mijn brief ter harte neemt, en er bij wethouders en raadsleden op zult aandringen om informatie van derden serieus door te nemen, en mee te laten wegen in de beslissing.

Met vriendelijk (groene) groeten,

Riek Bron

Op dinsdag 6 november krijgt stichting Groen de gelegenheid haar bezwaren/ feiten en onderzoeksresultaten te presenteren aan Wethouder Buijtelaar en de Raad. Aanvang 19.00 uur. Plaats Raadszaal Stadhuis.

Door |2018-10-25T19:24:26+00:00donderdag, 25 oktober 2018 |8 Reacties

8 Comments

 1. Dillian Hos 25 oktober 2018 om 20:13 - Antwoorden

  Beste Riek en andere lezers,
  Je maakt me nieuwsgierig welke raadsleden volgens jou de pers ontlopen. Ik ken ze niet. Ik heb zelf iedereen te woord gestaan die daar prijs op stelde en heb dat ook van de andere raadsleden gezien. Je doelt wellicht op de wethouder die niet wilde reageren tegenover de heer Lampe? Daar zal hij zijn redenen voor hebben. Wat de wethouder doet wil niets zeggen over wat de raadsleden doen. Ik heb vast iets over het hoofd gezien. Wat heb ik niet gezien?
  Vriendelijke groet, Dillian Hos, GroenLinks

 2. Nicoline den Dekker 26 oktober 2018 om 11:29 - Antwoorden

  Beste mevrouw Dillian Hos en andere lezers,

  Ook ik sta volledig achter de inhoud van de brief van mevrouw Riek Brons.Vandaag nog heb ik een jonge moeder/bewoonster van het Soesterkwartier gesproken:zij heeft veel contact met jonge gezinnen en kinderen waarvan heel veel mensen niet weten wat er te gebeuren staat en zij staan wel o.a. achter Stichting Groen in Amersfoort. Kunt u a.u.b. met spoed naar de kern gaan?: Groen in Amersfoort -nu dit uniek/heel fijn/ voor de gezondheid belangrijke Bos – en u hier met Hart en Ziel voor inzetten?

  Met vriendelijke groene groet, Nicoline den Dekker ,bewoonster Soesterkwartier..

 3. Riek Brons 26 oktober 2018 om 14:14 - Antwoorden

  Mevrouw Hos,

  Wie dan ook, wethouder of raadslid, moeten zich verantwoorden tegenover de burgers die nota bene hun salaris betalen!
  Als de wethouder in deze kwestie, de heer Buijtelaar van de VVD, niet wil reageren tegenover de heer Lampe, heeft hij dus geen enkele goede reden daarvoor! Tenminste, dat is mijn mening.
  Mevrouw Hos, ik persoonlijk heb u, met gezwinde spoed, weg zien lopen toen een verslaggever op u toeliep. Mijn eerste gedachte was toen: heeft zij wat te verbergen? Voelt zij zich, terecht, schuldig ?
  GroenLinks heeft beslist aan kiezersbedrog gedaan! Ik kan u een naam noemen van een bewoonster van de Dollardstraat die heel erg boos is. En, zij zal niet de enige zijn die op GroenLinks heeft gestemd en zich nu bekocht voelen.
  Tevens heb ik van diverse mensen vernomen dat u bewoners op twitter heeft geblokkeerd. U als raadslid moet toch voor iedereen bereikbaar zijn?
  Tot slot: kent u het spreekwoord “Hoge bomen vangen veel wind?”

  • Dillian Hos 28 oktober 2018 om 00:21 - Antwoorden

   Dag mevrouw Brons, ik blijf benieuwd voor wie u mij heeft zien weglopen? Voor de heer Lampe misschien? Dat zou kunnen, hij liep na afloop van een van de debatten op de heer Hunink van de CU af met wie ik stond te praten, en hij wilde de heer Hunink interviewen, niet mij. U trekt misschien wat snel conclusies. Of heeft u een ander moment voor ogen?
   Ik sta open voor gesprek met iedereen die wil weten hoe het zit met het standpunt van GroenLinks, heb ook al diverse gesprekken gevoerd. Blokkades op twitter van meerdere bewoners… het wordt steeds gekker.
   Tot slot, veel wind is prima, maar wel graag op basis van feiten.
   Overigens ga ik ook graag met u persoonlijk live het gesprek aan.

   • Maranke Spoor 29 oktober 2018 om 23:15 - Antwoorden

    Op basis van feiten? Dus de (deels nieuwe) feiten die bijv. door stichting groen & Universiteit van Wageningen worden aangedragen worden nu wel serieus genomen?
    Of is GroenLinks eigenlijk toch ondanks de feiten voor de kap? Dat het GroenLinks standpunt al vast? Om de wethouder(s) te beschermen? Vanwege andere politieke redenen?

 4. Freek 27 oktober 2018 om 11:48 - Antwoorden

  Groenlinks heeft nooit in de campagne gezegd wel even de westelijke omtsluiting tegen te gaan houden. Dus mensen die op Groenlinks hebben gestemd en nu ineens boos zijn, ik snap die afweging niet. Het besluit over de westelijke ontsluiting is jaren geleden al genomen en tot aan de Hoge Raad bevochten waarbij de gemeente keer op keer in het gelijk is gesteld. Nu is er een nieuwe stichting en enkele green Clowns die net doen voorkomen alsof er nog iets te besluiten valt en de opinie handig manipuleren want het is namelijk de grootste onzin dat het hele BOS verdwijnt er sneuvelen 3500 bomen veelal uit het zicht op defensie terrein en er worden er meer teruggeplant dan er weggaan. Mevrouw Brons heeft de bel horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Amersfoort praat al deccenia over deze ontsluiting die er gelukkig voor gaat zorgen dat het daar veiliger gaat worden er betere doorstromimg komt de spoorbomen niet meer 70.000 keer per jaar dicht hoeven de luchtkwaliteit ruim beter wordt voor de buurt. Nederland telt 200 miljoen bomen en er komen er elk jaar meer bij. Dat er in de uitvoeringsfase van dit project al 20 miljoen euro van het budget is uitgegeven vergeten de tegenstanders ook gemakshalve te vermelden. Want afblazen zorgt voor bezuinigen want dat geld moet ergens vandaan komen. Dat er gelukkig een meerderheid in de gemeenteraad is die consitent is in besluitvorming en het oor niet laat hangen naar een paar querulanten stemt deze CDA stemmer zeer gelukkig want het zou van onbehoorlijk bestuur getuigen om de toekomst van Amersfoort in de waagschaal te stellen voor 3500 bomen in de achtertuin van enkele “actievoerders” die de gemeenschap al voldoende hebben gekost met de vertragingstechnieken en juridische procedures.

  • Maranke Spoor 29 oktober 2018 om 23:30 - Antwoorden

   Wow Freek, de rechter heeft enkel gekeken of de juiste vinkjes op de juiste plek gezet zijn…. oftewel of de producere formeel correct verlopen is, er is niet gekeken op basis waarvan de vinkjes daar gekomen zijn… Als de vinkjes op basis van onjuiste & ontbrekende info op het besluitvormings-vinkentouw zijn beland is dat geen democratisch genomen besluit! Een democratische samenleving zijn betekent dan dat er een nieuw besluit genomen dient te worden, en dat kan zowel juridisch als politiek ook, gelukkig maar, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

   Vele vriendelijke groene groeten,

   Maranke Spoor (staatsrecht-jurist)

   P.S. Wat klokken en klepels betreft kunt u zich wellicht eens verdiepen in de juridische & politieke kant van het fenomeen democratische rechtstaat

 5. Michiel (namens Groen in Amersfoort) 28 oktober 2018 om 23:23 - Antwoorden

  Beste Freek,
  Ik hoef u volgens mij niet uit te leggen dat uw redenering een opsomming is van vrij lege argumenten. Dit zijn gelegenheids argumenten om iets recht te praten dat eigenlijk krom is:

  “Ach, we hebben wel meer bomen in Nederland”. Nee, elke boom telt, en zeker in de stad en zeker in deze tijd. We hebben in Amersfoort een unieke overgang van stad naar het groene achterland van de heuvelrug. En dat is belangrijker dan een doorsnijding met extra asfalt waarvan de noodzaak niet is aangetoond. Het gaat hier tevens over aantasting van Rijksmonumenten. Dit zijn absoluut niet bomen die ergens verstopt op het defensieterrein staan. Graag eerst de dossiers goed lezen, of wees eerlijk in uw betoog.

  En zegt u, “Het maakt toch niet uit om natuur kapot te maken zolang je elders weer wat nieuwe twijgjes uitzet.” Ik denk dat iedereen snapt dat je niet zomaar 100 jaar oude natuur ergens in een polder, ver weg, kunt compenseren. Dat is een “doekje voor het bloeden”, en geen compensatie. En die bomen in de stad en in Birkhoven ben je dan sowieso voor eeuwig kwijt.

  En een ander vaker gehoord argument uit de politiek: “Ja, het is zo fijn voor de bereikbaarheid”. Maar we hebben hier twee zaken: een vage (en deels onjuiste) berekening die iets probeert te voorspellen en een feitelijk meting die zegt dat de bereikbaarheid prima is. De politiek moet het tweede punt belangrijker vinden, maar ze negeren het (tot nu toe). Het zou zomaar kunnen dat de drukkere nieuwe weg het grootste risico is voor de nu nog goede bereikbaarheid.

  Oja, en “laten we nog eens 50 tot 80 miljoen extra gemeenschapsgeld uitgeven, want we hebben al iets uitgegeven.”. Geen commentaar.

  Het argument van luchtkwaliteit is uw volgende vage argument: faciliteren van verkeer en een autoweg-structuur aanleggen in de stad is geen goede stap voor de luchtkwaliteit. Volgens de gemeente wordt de nieuwe weg veel drukker door meer asfalt. Ik word niet blij als ik met mijn kinderen straks over en langs zo’n weg moet fietsen. Lelijk, kaal én vies.

  En weer zo’n leeg argument: “Er is al besloten”. Het getuigt van moed, lef en intelligentie om terug te komen op achterhaalde besluiten. Een besluit, waar je je in dit geval ook van kunt afvragen of het democratisch was. En daarop terugkomen kan echt tot de laatste boom om is.

  En tenslotte, waardoor ik vooral het gevoel had te moeten reageren, twee zaken:
  Het lijkt alsof u denkt beter te weten wat een Groenlinks stemmer zou moeten vinden: GL heeft in de verkiezingstijd regelmatig gezegd tegen de weg te zijn, en dat sprak veel mensen aan. Dat ze het vervolgens zonder enige strijd hebben opgegeven om plaats te kunnen nemen naast de VVD, is logischerwijs teleurstellend voor veel GL stemmers. Ze betalen een hele hoge prijs voor die plek.
  En hoe kunt u doen voorkomen alsof het een klein groepje tegenstanders is die persoonlijke belangen hebben doordat ze aan de weg wonen? Dat is echt onzin. Dat is stemmingmakerij en geeft mij twijfels over de oprechtheid van uw betoog. Zelf woon ik meer dan 2km van de weg af en ik zie geen significant voordeel in deze keuze voor asfalt ten opzichte van natuur in/bij de stad. Ja, “achtertuin”, dat is het wel: het groen van Belgen-monument, Klooster, tot Bokkeduinen en Birkhoven: Dat is de achtertuin van alle Amersfoorters en die mag niet zomaar kapot gemaakt worden.

  De brief op deze website van Riek Bron raakt een paar zeer ware punten en de gemeente moet daar iets mee doen.

  Met vriendelijke groet, Michiel, namens Groen in Amersfoort

Geef een reactie