Zaterdag 2 Maart, Het uitnodigingsbord voor de deur van het Wijkmuseum in de St.Bonifaciusstraat 61, doet nog niet half vermoeden wat voor rariteiten er te zien zullen zijn. Om even voor 12.oo uur was er al een leuk gezelschap.

Gezina begon met de mededeling dat ze hoopte dat Henk Bekker nog kwam om een en ander te vertellen.

Evengoed begon ze te vertellen waarom een stemhokje in het Wijkmuseum staat. Achter het gordijn is er een horen zien en zwijgen deel van de tentoonstelling, welke sommige van de vrijwilligers al te eng vinden. Ook over de samenwerking met een paar andere regionale musea, waaronder het Kijk en Luister Museum (in Bennekom) die een aantal speeldoos-stukken uitleenden.

Gezina vertelde dat het concept bij deze tentoonstelling ook verandert is, groepen mensen kunnen ook een doordeweekse dag gebruik maken van het Wijkmuseum. In geval een dergelijke groep daar gebruik van wil maken, dan gaan de vitrines open, kunnen mensen ook dingen aanraken, in werking stellen en vragen beantwoorden als: wat is het en waartoe diende het?! En de kans dat de ouderen het dan winnen van de jongeren…is vrij groot. Alternatief familie-uitstapje, of gezellig met de buren uit de straat, of met collega’s een alternatief teambuildingsuitstapje. Informeer naar de mogelijkheden: 033-4635661 Of stuur een mail naar: info@wijkmuseumsoesterkwartier.nl

Hierna vroeg ze een stoere mannelijke vrijwilliger uit het publiek om naar voren te komen vanwege een bijzonder boek met de titel “wat mannen over vrouwen moeten weten”. Het boekje dat vanaf een afstand en gezien zijn opbergdoosje op het eerste gezicht deed denken aan een bijbeltje, leek daar 2 tellen later helemaal niet meer op.

Een kleine beweging en er sprong een groen gevaarte omhoog. Een en ander deed vermoeden dat de maker ofwel niet helemaal gezond was, of het boekje bedoeld was voor mannen van Mars, maar de hilariteit in de zaal was er niet minder om.

Al schitterde Henk Bekker door zijn afwezigheid, beeldhouwer Lex Hemels had genoeg, en met veel verve te vertellen over waar hij, en wat gevonden had en hoe hij tot z’n kunstwerken kwam. En ja, die passen er prima tussen want ook dat zijn hier en daar bijzonder vreemde objecten.

Daarna was het tijd voor om te proosten, en de tentoonstelling officieel geopend te verklaren.

Een rare maar ook nu weer heel diverse tentoonstelling met verruimde mogelijkheden om te bezoeken. Al blijft de dag dat men niet hoeft te bespreken gewoon op zaterdag tussen 11.oo en 16.00 uur. Een verrassend leuke ontdekkingsreis door de lang vervlogen tijd.

Verslag en fotoreportage: Nel Groenendijk