Vrijdag 1 Maart, De overdracht van de sleutel van de Stad, en daarmee het bestuur van de stad is gedaan bij de Koppelpoort. Maar de overdracht werd wel voorafgegaan door een soort van stadsexamen in kennis en bekwaamheid, want de Stad moet wel behoorlijk bestuurd blijven. Het kleurrijke Carnavalsgezelschap hielp soms een beetje, al ging dat niet altijd goed.

Vragen als: “bestaat Amersfoort langer of minder dan 750 jaar”, werd door een al te enthousiaste carnavalsklant beantwoord met “minder, minder” iets wat misschien wel iets zei over de politieke kleur en/of gebrek aan kennis en of een gevalletje brillenwinkel. De vlag van 750 jaar Amersfoort hing namelijk niet voor niets te pronken…..

En de vraag: “Wie heeft destijds gevraagd of het wel verstandig was om de sleutel van de stad aan een stelletje dronken malloten te overhandigen, was dat iemand van CDA of Hans van Wegen”, riep een ander “Hans van Wegen”. Beiden hadden het fout.

Nadat de vragen voor het meerendeel goed beantwoord waren door de Stadsprins Joris XLIII en z’n Adjudant Henk, liet Loco-burgemeester, Kees Kraanen de Stads-sleutel zakken aan een touw, waarmee de overdracht een feit was.  Iedereen woont nu weer – heel even – zonder te hoeven verhuizen, in Trekkersgat, Alaaf, Alaaf, Alaaf! Proost, fijne Carnaval!

Het Alaaf klonk en de muziek werd ingezet, onder de klanken van “een bloemmetjesgordijn” verplaatste het gehele gezelschap zich naar de oudste van de lokale bierbrouwerijen: De Drie Ringen om de start van de feestelijke Carnavalsweek even goed te beginnen. Het was er warm genoeg om grote dorst te krijgen, waarmee de sfeer er vast niet minder op werd.

De Koppelpoort lag er weer “verlaten” bij.

Sfeerimpressie en fotoreportage: Nel Groenendijk