Zondag 5 Mei, Bevrijdingsdag. “In vrijheid kiezen”, die mogelijkheid hadden de meeste mensen op de Wagenwerkplaats bij de Vlo & Ko kofferbaksale. De meeste, want de standhouders hadden eerder al gekozen om er spullletjes te verkopen en waren daarmee deze dag, niet echt vrij om te kiezen tussen “blijf ik of ga ik weg”.

Het rode plein staat gevuld met marktkramen. Het veld is in gebruik door standhouders en kleedjesverkopers. Het was droog en zelfs even zonnig, al was er zicht op een “schip met enorm zure appelen”.  Winkelendpubliek was er van alle leeftijden, en dat kwam goed uit want ook de uitgestalde spullen waren voor de verschillende leeftijden, rangen, standen en de verschillende interesses.

Van Antiek tot zakken Lego en van aardappelschilmesje tot winterjas. De keuze was weer reuze. De sfeer was ook goed, zo bleek duidelijk toen de eerste windvlagen voorafgaand aan een bui allerlei spullen ombliezen en zeilen weg deden waaien. Bezoekers en standhouders hiepen elkaar direct. Glazen overleefden de eerste vlagen, de schilderijen de volgende ook al vielen ze wel om.

Een enkeling pakte toch een en ander in om veilig te stellen in de auto. Anderen gingen over tot het afdekken van spullen voor de op komst zijde bui.

De bui die een paar seconden later z’n hagelstenen loste. Velen vluchten weg richting het Centraal Ketelhuis om daar even op te warmen, droog te staan of een bezoek te brengen aan de sanitaire voorzieningen.

Degene die niet wilde schuilen voelden zich al vrij snel als ge-hagel-straald.

Tot zover het verslag van het begin van de middag want digitale camera’s houden niet van regen en hagel, waardoor uw verslaggever een camera -, en mens veilig heenkomen zocht.

Tot 16.00 uur is er nog de kans om een keuze te maken.

Verslag en foto’s: Nel Groenendijk