struinen 2014 Sk (24) (Custom)Voor de 3e maal op rij werd ook dit jaar Struinen in de tuinen in Amersfoort georganiseerd door het KULT-LAB. Voor wat de wijk Soesterkwartier betreft hadden zich 6 locaties gemeld die op 22 juni hun tuin, perceel om andere omheinde versie, zouden open zetten voor het publiek. Op al die 6 locaties waren optredens gepland met zang en muziek. De tijden van openstelling waren dusdanig gepland dat er een soort route was gecreëerd. Hierdoor was het mogelijk om alle 6 adressen in de middag te bezoeken en te kijken/ luisteren naar de voorstellingen.

De weergoden waren goed gezind en de zon scheen volop met hier en daar een donker wolkje.

Enige reserve was er wel door de vele activiteiten die er deze dag in de wijk waren. Het publiek moest duidelijk keuze maken waar heen te gaan.

Uiteindelijk bleek dat Struinen door/in de Tuinen veel bezoekers trok.

Als eerste In de route werd de Vlindertuin aan de Dollardstraat bezocht. Hier begon als eerste een optreden van Wenzdayz een coverband die “funky pop-rock” speelt. Swingend met ’n pittig randje. Aldus de omschrijving vooraf. Dat mag zeker gezegd worden. De eerste indruk was, dat The Common Linnets met Calm After The Storm aan het optreden waren. Inclusief hoed en expressie leek de zangeres wel een tikje op Ilse DeLange. De aanwezige toeschouwers konden de daarna “funky muziek zeker waarderen. De koepel-achtige tent waaronder de band speelde gaf een perfecte sfeer voor de vlindertuin weer.

Het volgende adres wat ook door de eerdere bezoekers van de Vlindertuin werd bezocht, was aan de Soesterweg 500. Daar was het een drukte van belang. Niet alleen door de aanwezigheid van veel bezoekers, maar ook door de groep zangeressen. Maar liefst 27 dames. SOULKOOR THE BRAND NEW BAGS genaamd, onder muzikale leiding van Saralee Vos. Bij aanvang van het A capella gezongen openingslied werd het stil. Ademloos luisterde het publiek naar deze groep. Het aantal bezoekers was dermate groot dat er zelfs in de achterliggende poort bezoekers stonden te genieten van dit optreden.

Optreden 3: Tja dan moet je naar Swinges met Dinges. De naam deed al vermoeden dat hier een Rockband te horen zou zijn. Dit maal op een ruime locatie namelijk het Volkstuincomplex aan de Vreeland. Bij aanvang gaf “The Leader of the band”aan dat de vaste drummer vanwege wat botbreuken niet kon spelen. Voor de plaatsvervangende drummer was het dan ook de eerste maal dat hij in deze setting mee deed. Nou complimenten horen, niets van te merken. Het swingde de pan uit. Alhoewel op de bezochte tijd, niet zo heel erg druk bezocht, was de sfeer uitstekend.

struinen 2014 Sk (98) (Custom)Optreden 4: Daarvoor moest de koers maar weinig gewijzigd worden, want de Dommelstraat is vlakbij. Een bekend adres, waar vaker activiteiten voor de wijk plaatsvinden. Ditmaal bij de vooraankondiging het bezoekers in de waan latend, dat er een saxofoonspeler zou komen. Op zich was dat gedeeltelijk wel juist en ook weer onjuist. De docent gitaarspeler, genaamd Sax speelde op uitmuntende wijze diverse gitaarstukken. De aanwezige bezoekers waren zeer onder de indruk van hetgeen ten gehore werd gebracht. De entourage van de tuin, van Wilco  maakte het geheel compleet.

 

Optreden 5:  Het programma vermeld, WISTIK Elektrische en akoestische gitaar, cello en zang, met een knipoog naar de Velvet Underground en new-wave bands als de Talking Heads. De locatie Soesterweg 452. Daar waar in een lang verleden, eens een benzinepomp stond, was nu het decor van een 3 mans/vrouw optreden. Het stemmig stemmen van de cello/ en 2 gitaren deed vermoedden dat het klassieke muziek zou worden. Niets was minder waar. Met een verassende muziekkeuze voor de instrumenten, werd zowel modern als klassiek gemengd. Dit alles grenzend aan de openbare weg. Dit weer tengevolge had dat er diverse fietsers/ voetgangers ook deel uit gingen maken van het luisterende publiek.

Optreden 6: Als laatste in deze versie van Struinen door de tuinen, was het in dezelfde straat, maar dan op nummer 410  ook feest. Een uitvoerige titel voerend, t.w. L’UNIQUE MET DANIQUE KOS EN KAREL HAKER   Allerlei leuke covers van zowel toen als nu, gezongen door twee zangeressen met band. Bleek ook hier de tuin bijna niet bestand tegen het aantal bezoekers. Dat het uitgestippelde krijtspoor met pijlen vanaf de Soesterweg, de richting en route naar de tuin wees, zal hier debet aan zijn geweest.

Wat Struinen in of door de Tuinen ook duidelijk maakt. De bewoners die hun tuin of perceel open stellen voor bezoekers, zijn vaker ook op een andere wijze actief in de wijk Soesterkwartier.

De editie 2014 is zeer succesvol verlopen en het publiek heeft zeker genoten van de vele optredens.

Verslag Karel van Rooy.

struinen 2014 Sk (59) (Custom)Alle foto, s van alle locaties, vindt U hier.