Donderdag 28 Februari, Bij 50/50 brandden de lichten en stonden kaarslantaarns bij de uitnodigingsborden. Ruim voor zeven uur mocht men naar binnen om de meegebrachte kleding een mooi plekje te geven. Topstukken – in de ogen van de brenger – mochten op een hangertje gehangen worden. Her en der lag al van alles verspreid uitgestald. Van bh tot gala-dress en van “comfort outfit” tot naar de stad/ het werk er was genoeg.

Iedere bezoeker kreeg een welkomstdrankje met rietje om de kruiden in het glas te houden. Het smaakte zo mogelijk nog beter dan het eruit zag, en dat was al feestelijk. Chips en nootjes stonden op de tafels, al was daar bijna geen plaats meer voor…want kleding, heel veel kleding.

Gebreid, gehaakt, met -, en zonder glitters of printjes, ruitjes, streepjes, bloemmetjes, effen bijna alles was er. Ook schoenen en laarzen, en zelf een herenoverhemd en wat kinderkleding.

Het doel werd nog even uitgelegd; de opbrengst is voor het re-intergratie traject dat mensen volgen bij 50/50. Een uitgebreidere re-intergratie dan van lange tijd geen werk naar werk. Re-intergratie in de breedste zin van het woord, ook weer gewoon deelnemen in het maatschappelijke leven, een ‘gewoon’ huis bewonen en betaald werken. Nadat iedereen de 10 euro betaald had, kon men gaan uitzoeken. Ook passen kon in geval men dat wilde, was daar ruimte voor.

Al snel werden er kledingstukken verzameld of aan anderen voorgehouden met de vraag “iets voor jou”? Verschillende kledingstukken bleken vanuit “het maatje vóór de kinderen-periode”. Maar evengoed was er genoeg voor iedereen te vinden dat leuk gevonden werd en ook nog passend was. Al met al werd het als succes ervaren. Waarschijnlijk krijgt daarom deze kledingruilactie een vervolg over ongeveer drie maanden. De kans dat het dan nog drukker is, lijkt ook zeker niet uit te sluiten

Sfeerimpressie en fotoreportage (klik hier): Nel Groenendijk