Vandaag opende het wijkmuseum Soesterkwartier deze expositie, met ‘echte’ kunstenaars en amateurkunstenaars, maar voor het eerst ook met werk van kinderen. Dat maakt deze expositie uniek, en het bezoeken waard.

Leintje Hoogenkamp, een weergaloze creatieve duizendpoot, die geregeld workshops organiseert voor kinderen, had al afspraken met AH Noordewierweg, maar wilde wel ander werk van kinderen in bruikleen geven aan het wijkmuseum. Daar worden nu boekjes tentoongesteld met prachtige tekeningen zoals alleen kinderen die kunnen maken, terwijl bij AH andere werken worden getoond in de vitrine, die ook zeker het bekijken waard zijn.

Terwijl een groepje kinderen koeken versiert achterin het museum, vertelde Gezina Tuinstra de toehoorders over de tijdelijke sluiting van het wijkmuseum, dat alweer vijf jaar bestaat. In de maand februari is er een nieuwe vloer gelegd, dankzij sponsoring van de Lions Club Amersfoort. Genoemde maand was sowieso een rare, drukke periode, omdat ook de opslagplek op de Isselt intern moest verhuizen. Er was luid applaus voor de vrijwilligers die deze klus hebben geklaard – een klus die nog bemoeilijkt werd doordat de voorjaarsvakantie er onderdeel van uitmaakte.

De boetseerclub exposeert ten tweeden male in het museum, een groep ‘amateurs’ die verbazend mooi werk aflevert. Daarnaast hangt werk van professionele kunstenaars als Marjan de Groot, met kleurrijke vogels, waarvan met name het zingende roodborstje in het oog springt. Trefzeker, maar met een losse toets die het werk levendig maakt.

Een andere prof is Merlijn van der Hoeven, een glas kunstenaar. Haar werk is van een verbijsterende fijnzinnigheid en breekbaarheid. Bestaand glaswerk vult zij aan met zeer verfijnde en soms minuscule vertakkingen en uitstulpingen. Daarnaast toont Van der Hoeven zogeheten wolkenhangers. Dit zijn herinneringssieraden waarin men as van een crematie of grond van een dierbare plaats kan verwerken. Prachtig vormgegeven en beslist uniek.

De expositie is te bezichtigen tot 24 april. Vanzelfsprekend is er in de maand mei weer iets met de Tweede Wereldoorlog, en Gezina gaf aan dat zij iets wil met kinderen en kunst. Zij zou het leuk vinden om via een project de aloude kijkdozen nieuw leven in te blazen.

Er is nog veel meer te zien. Prachtige kunst, gemaakt door amateurs en professionals, beide meer dan het aanzien waard. En het wijkmuseum is natuurlijk sowieso een heerlijke plek om te zijn, met heel veel herinneringen, opgeroepen door de kleine, knusse kamers, de vele details van jaren her, de oude kranten, de rookstoel uit de tijd dat roken nog gezond was, kortom gewoon een plek waar je af en toe even moet zijn.

Verslag: Sjaak Pols

Foto’s: Peter Baas, hierbij redactionele dank voor het “redder in nood” zijn, vanwege de weigerende camera van Sjaak!