Er zijn twee hoenderkoetkuikens uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. De goudgele kuikens ontwikkelen zich snel en waggelen al rond in de volière. “Deze vogelsoort wordt ook wel de ‘screamer’ genoemd, omdat hoenderkoeten een schreeuwend geluid maken”, vertelt dierverzorger Saskia Visser. “DierenPark Amersfoort heeft er dus twee kleine druktemakers bij.”

Vader en moeder zijn betrokken ouders die de zorg van de jongen eerlijk verdelen. “Zij broedden afwisselend op de eieren. Ook nu de jongen uit het ei zijn gekropen, nemen de kersverse ouders de opvoeding en zorg samen op zich”, legt Saskia uit. Hun oudere broer let ook op zijn jonge broertjes of zusjes. “De jonge vogels zijn ‘nestvlieders’, wat betekent dat zij snel zelfstandig zijn en hun leefomgeving op eigen houtje ontdekken.” Toch hebben zij hun ouders nodig. De ouders vetten de donsveren in, waardoor hun zachte, goudgele verenkleed waterdicht is. Dan zijn de kuikens klaar om een duik te nemen. Het geslacht kan nog niet worden vastgesteld, dat gebeurt op een later moment wanneer de kuikens hun donsveren hebben omgewisseld voor een grijs verenpak. DNA-onderzoek geeft dan uitsluitsel.

Hoenderkoeten leven in het wild in Zuid-Amerika en houden van moerassige gebieden. Zij bouwen hun nest in ondiep water of aan een oever. Het duurt gemiddeld 45 dagen voordat de eieren uitkomen. “De kleine kuikens lijken nu nog op eendjes. Zij hebben een goudgeel verenkleed dat voornamelijk uit zacht dons bestaat. De ouders zijn grijs van kleur. De komende maanden groeien de jongen uit tot grotere, grijze vogels met lange, roze poten”, voorspelt Saskia. Bezoekers kunnen de jonge, schreeuwende kuikens bewonderen in DierenPark Amersfoort.