Zondagmiddag 5 februari, In het Grand Café van Birkhoven was het druk. De bewoners kregen zoveel mogelijk een plekje met goed zicht op de “The Ol’ Foxes”, de Amersfoortse band is ondertussen bezig met het stemmen van instrumenten en afstellen van de geluidsapparatuur.

 

Even The Ol’ Foxes voorstellen:

Fred Rijkers – Zang en Trekharmonica, Koos de Bruijne – Zang en Bodhran, Wim de Vos – Zang, Bas en Spoons (ook de PR-man van de band), Jan Zijlstra – Zang en Bodhran, Steven Drenth – Zang, Gitaar, Banjo en Tin-Whistle (en de muzikale leider van de band), Peter Vorrink -Zang, Gitaar, Banjo, Tin-Whistle en Mandoline, en “Last, but not Least” Theo Lutgerink – Geluid en versterking, ofwel: de Technicus van de band.

 

Behalve bewoners, kwamen er ook familieleden en buurtgenoten luisteren naar de folk muziek die op het programma stond. Toen iedereen eenmaal “gesetteld” was, kondigde één van de zeer waardevolle, vaste vrijwilligers op dat moment (bij vergissing) zogenoemd “LIdy”, “The Ol’ Foxes” aan.

Deze aankondiging was voor “de oude vossen” genoeg signaal om van start te gaan! Als was het muziek die door mannen van “Ierse bodem” gemaakt werd, de sfeer zat er gelijk goed in.

Hier en daar kreeg het publiek dan ook minimaal de neiging tot dansen, maar door het gebrek aan ruimte op de “dansvloer”, bleef het bij: “de neiging hebben tot…” Het applaus maakte alsnog duidelijk dat men het optreden zeer kon waarderen.

De Folknummers waren niet allemaal van Ierse origine, zo zaten er “uitstapjes” naar andere Keltische oorden bij, maar ook eigen creaties waarvan één net niet meer de primeur had in Birkhoven.

Zoals het hoort bij Folk (Volkse) muziek het ging over alles dat met het leven te maken heeft, van een bijzonder bloemetje tot aan het werken in de mijnen en alles wat denkbaar is daartussen.

Het optreden werd door de ongeveer 70 bewoners/ bezoekers zeer gewaardeerd, en de humor van The Ol’ Foxes die tussen de muziek door passeerde, toverde bij menig een een lach op het gezicht. Kortom: Een muzikaal warme zondagmiddag in Birkhoven!

Verslag en foto’s: Nel Groenendijk