DSC_6935 (Custom)Zaterdag 13 september werd onder zeer grote belangstelling, door Wethouder Pim van de Berg, de nieuwe tentoonstelling “Vriend en Vijand”miraculeus voor geopend verklaard.

Na de tentoonstelling Brandmeester, werd er heel wat aangepast aan het wijkmuseum. Wat al begint als je binnen komt en vanuit de woonkamer de neiging hebt rechtdoor de tuin in te lopen. De gigantische fotowand geeft je inderdaad de indruk dat je zo de tuin in kan en op de bank van de zon kan genieten. Helaas, je stoot je hoofd. In het achtergelegen museum gedeelte is de nieuwe tentoonstelling opgebouwd. Bestaande uit een groot aantal kranten verslagen uit de “groei”tijd van Amersfoort. Manhattan aan de Eem, de sloop van Cova en de kop van het Soesterkwartier. De stad moest vernieuwen en groeien. Dat dit ten kosten ging van diverse fabrieken en oude panden wordt nu mogelijk betreurd. Enkele fabrieken worden nu weer hergebruikt. Vele foto, s zijn uitgestald van de vergane glorie van, niet alleen het Soesterkwartier maar ook enkele delen van het Eemkwartier en het Centrum.

Zoals gezegd werd de opening om 11.00 uur verricht door de Wethouder Pim van de Berg. Het wijkmuseum was al rond 10.00 uur geopend. Al veel bezoekers namen de gelegenheid om alvast een blik te werpen. Het meest verbeeldende hing achter het wijkmuseum, buiten aan de muur. Goed ingepakt met daarom een zwarte jurk. Naar verluid moest hier de laatste gevelsteen hangen van de oudste en laatste, boerderij op de Birk. Geschonken door de gemeente.

DSC_6984 (Custom)Joke Sickmann sprak een groot aantal bezoekers toe. In haar opening woord memoreerde zij het ontstaan van deze tentoonstelling over Vriend en Vijand. De vele protesten in de jaren 85-90 na bekent making van de Centrumplannen. Manhattan aan de Eem werd geboren en gaf veel weerstand. Joke zou Joke niet zijn als ze niet enkele anekdotes te voorschijn haalde. Waaronder dat het Soesterkwartier in 1748 al in oorlog was met de Pruisen, gelegerd bij de Koppel. Er is geen schot gevallen, maar toch is er wapentuig uit die tijd veiliggesteld.

Na de altijd “rijke”woorden van Joke Sickmann, werd dit overgenomen door Rafael Smit politiek Journalist. Hij hield het publiek de spiegel voor van de plannen uit die tijd. Voldoet het nu aan de verwachtingen die toen geschetst werden. Als voorbeeld, de aanleg van de Koopgoot, het nieuwe station waar naar zijn mening je met moeite nog een stationsingang kunt vinden gezien de kolossale kantoorgebouwen. De aanleg van het Eemplein. Het Sint Jorisplein een flop of niet. Een paar bezoekers reageerden hier op. Eigenlijk was er maar een bezoeker die van al die plannen en “de nieuwe stad” een gebouw mooi vond, namelijk het Eemhuis. Het merendeel van de bezoekers betreurden de sloop van een groot stuk erfgoed. Het Eemplein kreeg ook een negatieve beoordeling.

Zie hier de tegenstellingen en dus Vriend en Vijand, waar de tentoonstelling aan gewijd is.

Gezina Tuinstra, vervolgde hierna met de programmering van die ochtend en kondigde het optreden aan van twee oud gediende in Amersfoort op muzikaal gebied. Als “De Buren” hadden beiden jaren lang optredens verzorgd. Nu speciaal voor deze opening had men een lied geschreven over “het Manhattan aan de Eem” De tekst paste perfect bij het reeds besprokene.

Na afloop van hun optreden kregen beiden het boek. “Nooit iets cadeau gekregen.

DSC_7037 (Custom)Wethouder Pim van de Berg, las voor uit eigen gemeente werk. Namelijk de melding en diefstal van een der gevelstenen van de laatste boerderij in de Birk. Er waren er twee en toen in begin januari, nog maar 1. Onderzoek volgde maar tot aan vandaag is een der gevelstenen nog steeds zoek. De andere hangt nu in het wijkmuseum, hoewel tijdens de opening niet zichtbaar.”Twee als “heksen”verklede kinderen, deelde hierna heksendrankjes uit aan de bezoekers.

Voor de mogelijke onthulling onderzocht de Wethouder persoonlijk of het vanwege de Zedenwetgeving wel mogelijk was om de gevelsteen te onthullen. Immers aan de door een jurk omgeven gevelsteen, zat een briefje met de tekst.”Kijk eens boven dit hokje. Wat zit er onder het rokje.

Na een blik onder de rok, door de wethouder, vertelde hij weliswaar geschokt was, maar het wel door de beugel kon. Hierna kon een ieder die dat wilde ook even onder het rokje kijken. De gevelsteen zal in de loop der dag het licht aanschouwen. Het publiek moet het tot dan doen met een blik onder de rok.

Het bleef lang druk in het wijkmuseum. Ook zondag 14 september is het museum geopend.

 

Verslag en foto, s Karel van Rooy

DSC_7050 (Custom)En foto presentatie vindt U hier.