Zaterdag 13 september (2014) trok ik er op uit om foto’s te maken en een sfeerimpressie te krijgen van de activiteiten langs de Eem. Omdat mijn eigen camera het de laatste tijd regelmatig af liet weten, nam ik een reserve camera mee.
De WAR lag als eerste op de route. In de voormalige verffabriek zijn tegenwoordig tal van activiteiten; FabLab, Repair-café en bedrijfjes gevestigd, zoals o.a.: Hughes Interieur een kleine zelfstandige die ook regelmatig stagiairs heeft. Hoogtijd om daar een kijkje te nemen. Toegang tot de oude ovenruimtes krijg je niet alle dagen, echter wel op die dag. Jertske (ja, zij is ook ‘van’ Siësta) waarschuwde “beter nergens tegen aanlopen, want je krijgt het niet meer uit je kleding!” Mooi om die oude ketels te zien, overduidelijk ooit intensief gebruikt. Jertske die me rondleidde, liet ook nog de oude silo zien. Na deze speciefieke locatie, ging ik verder op het terrein en in de diverse delen van het pand kijken. Reuze boeiend. Tussendoor even gekeken of de foto’s wat leken te worden en gelukkig, dat ging goed. Het weer gaf ook nog eens de medewerking, volop zon! In het FabLab gekeken, weet u dat je daar hele leuke dingen kunt printen? Zowel silhouet printen op textiel of op sticker, als een figuur maken op de computer en in 3D printen. En de resultaten zijn zeer fraai. Tip voor startende ondernemers: binnen het oude fabrieksgebouw bestaat er ook een mogelijkheid om kleine bedrijf/ kantoor ruimte te huren. Na nog gesproken te hebben met mensen van het Repair-café, stapte ik op mijn vervoermiddel om naar de volgende locatie te gaan: Eemplein.
Op het Eemplein aangekomen zag het er in eerste instantie wel heel tam uit behalve dan de marktkramen en het springkussen voor de kinderen. Nadat ik m’n vervoermiddel weggezet had, ben ik maar eens wat nauwkeuriger gaan kijken. Levende standbeelden in de diverse kleuren waren in elk geval voor kinderen soms wel even. van: “zijn ze echt, of toch niet?” Verder waren er kinderen druk bezig om een flyer met: “muzieklessen voor jong en oud” uit te delen. Voor 10 euro per maand word er op maandagavond in Speeltuinvereniging “Het Soesterkwartier”, aan de Noodewierweg 271, in groepsverband lesgegeven aan jong en oud. De instrumenten: trompet, klarinet, dwarsfluit, saxofoon, trombone, bas of slagwerk zijn in het bezit van Muziekgezelschap Coda. Een duur instrument aanschaffen voordat je kunt spelen is dus niet nodig. De lestijd is van 19.00 u tot 19.45 u en daarmee kan iedereen die dat nodig heeft op tijd naar bed. En ik heb het gezelschap horen spelen, en vond het echt geen reden om weg te lopen! Toch moest ik er vandoor, want De Nieuwe Stad (voormalige Prodent-fabriek) is ook een monument, en was daarom ook toegankelijk.
Op het terrein van De Nieuwe Stad stonden heel veel fietsen, wat duidde op een groot aantal bezoekers. Ik heb me beperkt tot de vierkante meters tuin, het buitenterrein, de Dansplaats en de Theaterzaal. Geurfoto’s vallen nog niet onder de mogelijkheden, anders kon u de tandpasta-lucht in de Theaterzaal overduidelijk nog ruiken. Sterk spul die tandpasta-mint, dat de lucht er ruim twee jaar na sluiting van de fabriek nog hangt. Ook de spandoeken lijken te wijzen op de laatste werkdag van het Prodent personeel. Na het bezoek op naar huis, er moest nog -gehouden worden en de batterijen van m’n grote camera opgeladen. Huishouden doe je beter niet ’s avonds laat ivm de buren, dus ik ook niet. ’s Avonds de batterijen opgeladen, camera aangesloten op de computer. De kleine reserve camera deed wat ie moest doen. De foto’s van de grote en meest gebruikte camera vergden aanmerkelijk meer tijd. De hulp van collega Karel van Rooy was nodig om de foto’s op te sporen op de camera, vandaar de latere plaatsing van dit verslag.
Geef een reactie