Vanaf deze week is er werk van drie bijzondere Amersfoortse kunstenaars te bewonderen in de Bibliotheek het Eemhuis. Het werk van John Konijn, Jaap Drost en Arjen van der Linden is nog tot en met 31 maart te zien.

John Konijn

Schilderen is voor John Konijn kijken en denken in één. Of schilderkunst de werkelijkheid verbeeldt of een eigen werkelijkheid vertegenwoordigt, is geen relevante vraag voor hem. Hij schildert intensief en spontaan zoals de Jonge Wilden in de jaren tachtig, verliefd op verf, verlangend naar beelden. In de volle overtuiging dat hij in kleurrijke verfstreken uiting kan geven aan vele verschillende gevoelens. “Schilderkunst is dé manier om nog enige vat te krijgen op de bizarre wereld waarin we wonen. Beschouw je het leven van een klein afstandje is ons bestaan absurd en verwarrend.” Vol enthousiasme brengt Konijn de wereld in kaart, die hij ondanks haar alledaagsheid als bizar, maar ook als mysterieus ervaart.

Arjen van der Linden

Van der Linden is kunstschilder, drummer, tekstschrijver, docent en ex-stadsdichter van Amersfoort. Hij werkt het liefst met grote doeken en grove kwasten. Uitgangspunt van zijn werk zijn ‘de verbeelding’ en ‘de rondingen van de natuur’, het menselijk lichaam in het bijzonder.

‘Alles heeft ritme en ritme heeft alles’ is een uitspraak die voor de volle 100 procent voor hem op gaat. Ergens klopt er iets niet… en dat wat vragen oproept, moet de spanning in het schilderij opwekken en houden. De penseelvoering is krachtig en royaal. De verf moet gaan leven.

Jaap Drost

De abstracte schilderijen van Jaap Drost vormen de neerslag van een schat aan indrukken, levenservaring en reizen. Na jaren van voornamelijk figuratief werk, experimenteert de kunstenaar recentelijk opnieuw vol enthousiasme met abstracte fenomenen. Jaaps werken fungeren als klankbord voor de kijker: subtiele combinaties en expressieve gebaren boren diepere lagen aan, en roepen unieke gevoelens van herkenning op. Er wordt geen waarneembare weergave van een werkelijkheid gepresenteerd, maar composities die zijn opgebouwd uit lijnen, vlakken, vormen, kleuren en texturen.

De tentoonstelling “Abstract, Alledaags, Als was – Drie kunstenaars uit Amersfoort” is nog tot en met 31 maart in de Bibliotheek het Eemhuis te zien tijdens de openingstijden van het Eemhuis.