Inwoners van het Soesterkwartier kunnen vanaf eind dit jaar ’s avonds en op zaterdag waarschijnlijk niet langer ‘gewoon’ de bus pakken. Het aantal passagiers ligt volgens Syntus op deze momenten ‘zo laag dat er een alternatieve manier van vervoer moet komen’.

Dit blijkt uit een brief van verkeerswethouder Hans Buijtelaar (VVD) aan de gemeenteraad, waaruit ook naar voren komt dat Syntus de ritten eigenlijk liever had geschrapt. ’s Avonds en op zaterdag zitten er volgens de vervoerder hooguit twee mensen in de bus. Ruim onder de grens waarvoor Syntus verplicht is te rijden: die is door de provincie Utrecht, verantwoordelijk voor het busvervoer in de regio, vastgesteld op zes passagiers.
Syntus: ‘Gratis bus is geen pr’

Proef

Hoe het alternatieve vervoer eruit komt te zien, is volgens Buijtelaar nog onderwerp van gesprek. Het wordt in elk geval een proef. Mocht uit de proef blijken dat het nieuwe vervoer niet (goed) werkt, dan blijft Syntus in het Soesterkwartier de ‘grote bus’ gebruiken. Wordt het alternatieve vervoer wél permanent ingevoerd, dan rijdt er straks alleen op doordeweekse dagen overdag nog een stadsbus door de wijk; eind 2017 werden de ritten op zondag al geschrapt, eveneens vanwege een veel te klein aantal passagiers.

Als het aan Syntus ligt, worden niet alleen in het Soesterkwartier ritten geschrapt. De kans is groot dat bewoners van woon-zorgcentrum De Eemgaarde aan de Dorresteinseweg vanaf eind dit jaar ook niet meer standaard een bus voor de deur krijgen, maar bij de halte op een knop moeten drukken om er één op te roepen. Syntus stapt hier op over, omdat het aantal passagiers achterblijft, maar óók omdat de extra stop vanwege de afgelegen plek (aan de rand van het Lockhorsterbos) vaak elders op de route tot vertraging leidt.

Als De Eemgaarde wordt geschrapt als reguliere halte, kan buslijn 1 een kortere route rijden, bijvoorbeeld door de Stephensonstraat en een deel van de Saffierweg. Buijtelaar heeft Syntus op het hart gedrukt bewoners van deze straten zo snel mogelijk te informeren over de plannen, zo blijkt uit de brief aan de gemeenteraad. Tot slot blijkt de vervoerder te onderzoeken of buslijn 72 van en naar het Utrecht Science Park ook overdag en in het weekend kan gaan rijden.

Provincie

Of de plannen van Syntus doorgaan, wordt waarschijnlijk vlak na de zomer bekend. Dan neemt de provincie Utrecht een besluit over de nieuwe dienstregeling, die vervolgens op zondag 15 december ingaat. Het besluit van de provincie is een antwoord op het conceptvervoersplan van Syntus, dat nog vóór de zomer wordt verwacht. Syntus is sinds 2017 verantwoordelijk voor het busvervoer en blijft dit in elk geval nog tot 2023.