P6264724Vrijdag 26 juni om kwart voor vier verzamelden zich een gekleurd groepje mensen om de opening bij te wonen van het Gierzwaluw, in het Engels “Swift”, Hotel. wethouder Tigelaar zou de laatste handeling daarvoor verrichten. En zoals we hem wel vaker gezien hebben in het Soesterkwartier, kwam hij op de fiets even voor vier uur aan. Fred was ondertussen nog even bezig met een kleine herstelwerkzaamheid, er was iets doorgesneden en dat moest hesteld. Inmiddels kwamen ook de overburen een kijkje nemen, en werd er gezellig gebabbeld tot iemand van de Gierzwaluw Nederland vereniging het woord vroeg en de mensen welkom heette. Nog wat bouwtechnische informatie en zo vertelde hij verder, dat het zonnepaneeltje niet is om een en ander van licht en/of (warm) stromend water te voorzien maar om 2x per dag een lokroep te kunnen uitzenden. Hierna gaf hij het woord aan Marjo van der Lelie, de initiatiefneemster en bedenker van het Gierzwaluw Hotel.

Marjo en Fred van der Lelie zijn jaren geleden al op dit idee gekomen P6264754toen er steeds meer oude panden gesloopt werden, waardoor de plekken waar de gierzwaluwen zich ophielden ook verdwenen.  Er dook in die tijd een Loesje poster op met de tekst: “dat Puntenburg krijgt nog een zwaluwstaartje”. Marjo heeft geprobeerd de oorsprong van de poster bij Loesje te achterhalen, maar helaas dat lukte niet. Marjo en Fred zijn samen aan het gehele project bezig geweest. Marjo als bron, en Fred als architect/ bouwer. Het model dat hij maakte in het klein, was de maquette van het originele exemplaar welk te bewonderen is in de Flevostraat. Er was een informatietafel, een mogelijkheid om een “hotelkamer” te sponsoren, en/ of in te schrijven als donateur, aan te melden voor de nieuwsbrief. Een woord van dank aan alle belangstellenden voor hun komst.

P6264773Wethouder Tigelaar, maakte zich op voor de inspanning die hij zich moest gaan verrichten, al hoopte hij op een samenwerkingsverband. Maar hij deed dat niet voor hij een woord van dank en zijn respect uitsprak voor de actie die Marjo en Fred van der Lelie verricht hadden. Hierna begon hij aan het opdraaien van het van de letters voorziene “Gierzwaluw Hotel”, toch een beetje alsof het appeltje eitje was. Geen opgestroopte mouwen, zelfs z’n colbert niet uitgetrokken. Bij de temperatuur zo rond de 25 graden was dat al te makkelijk gedacht misschien. Aflossing dan maar voordat er een zwembad zou ontstaan en/of de wethouder z’n rug forceerde. Al moet ook gezegd worden dat de draaicirkel klein was en de hoogte waarop de draaicirkel zat niet echt “rugvriendelijk” was.

Het Hotel kwam toch best snel in de juiste stand namelijk: recht omhoog!P6264778 Het hotel werd aan de voet vergrendeld, waarna het applaus klonk. En alsof ze het roken de Gierzwaluwen vlogen al heel snel boven het Hotel, Al was de gezellige drukte aan de voet van het Hotel waarschijnlijk nog een belemmering om “anoniem” een van de gastverblijven te betrekken.

 

P6264788De belangstellende werden getrakteerd op “livemuziek” Ten gehore gebracht door Marion, Cilia, Ali en Kees (op de foto’s van rechts naar links). De duifjes op de Dam, en Ach lieve Gerritje, maar ook Rockin Billy en andere nummers zongen ze onder begeleiding van Kees op gitaar. Gratis ijs van RobsIJscoFiets, en of een drankje en zoutjes, maakte een en ander een echt feestje. En nu maar hopen dat de eerste gebruikers van het Gierzwaluw Hotel zich snel melden.

 

Verslag en foto’s/ album: Ngie