Zaterdag 23 juni, De Stoffenmarkt op het Eemplein bied een kleurrijke aanblik. Het begon al met een kraam van Scholen in de Kunst, over textielverven. Een hele jonge dame had al een stukje kunstwerk klaar, maar wilde toch nog net even méér. Gelukkig kreeg ze die kans.

Vanaf het plein lopend naar de markt valt de eerste blik op een kraam met Fournituren. Knopen, kantjes, bandjes en emblemen maar ook naalden en klossen voor zowel het handwerken – met naald en draad – als het gebruik van profesionele Lockmachines. Ritsen van groot tot klein die vast of deelbaar zijn, keuze genoeg.

Om de hoek en een klein stukje verder staan de kramen met stoffen, ook daarin volop keuze. Een fleecedekentje maken met beertjes of hartjes erop, de stof is ervoor.

Liever een ander soort stofje met dieren erop? De dier keuze was groter dan het aantal diersoorten in Dierenpark Amersfoort. Van Dino’s tot aan Haaien en van Zwanen tot “ondersteboven Beer”

Katoen, satijn, linnen, wol, leer of syntetisch het was er allemaal. Ook de keuze in effen, gestreept, geruit, gebloemd, geprint, geschilderd of gebordeerd was er mogelijk. Hier en daar vertoonden wat mensen symptomen van keuzestress, voor de verkopende partijen was dit niet nadelig. Sommige partners wierpen zich op om dan maar vast de boodschappen te gaan doen.

Een kraam met lapjes maakte de keuze voor menigeen nog lastiger, terwijl een ander het geluk had dat er maar een kraam was met vitrage.

Een vrouw – nog, zonder man – kwam in bruidsjurk gekleed naar de markt. De “Bride- to-be”  moest mensen vragen of ze een wens op haar jurk wilde schrijven. Een meisje vroeg aan haar moeder: “laat ze nu echt schrijven op haar dure jurk?” (Een jonge tiener zonder weet van vrijgezellenparty’s.). De rondgang over de markt leverde – in elk geval onder familie en vriendinnen van de a.s. bruid – veel plezier. Ondanks dat de “Bruid” in het wit was, maakte het de markt toch nog kleurrijker dan die al was.

Werelds was deze stoffenmarkt, van -, en voor elke cultuur, structuur, soort, maat, of gewicht…..om half vijf ging de markt weer dicht.

Sfeerimpressie en foto’s: Nel Groenendijk