DSC_0593Zoals gisteren vermeld, is in het kader van de Nationale Tuinweek een project gaande om je stoeptegels weg te halen en daarvoor planten neer te zetten.

Om redenen van milieu en waterafvoer een goede zaak.

Vandaag 9 juni 2016, kwam wethouder Menno Tigelaar zelf de aftrap geven voor deze ludieke actie. Onder de naam Operatie Steenbreek werd om 10.00 uur een feestelijke plek gemaakt nabij een afgezaagde boomstomp in de Violenstraat. Een ingerichte “Minicar” werd aangewend voor de catering. en bakken met planten werden aangeleverd. DSC_0587

In eerste instantie, leek het er op dat iemand massaal zijn tuin had leeggehaald, toen een shovel met een volle laadbak tegels werd neergezet. Die hoorde echter bij de organisatie.

DSC_0603Van verschillende zijde kwamen er al bewoners met een tegel die werd omgeruild voor een plant naar keuze.

Tegen 11.00 kwam ook de wethouder op de fiets en een groep kinderen van de Magneet kregen de eer zich even tuinman tuinvrouw, te mogen noemen.

DSC_0668De kids werden deels in een knalgele overal gehesen en anderen kregen een gele helm op. De laadbak van de Shovel werd ook nog eens als bloembak ingericht en aan de Wethouder om de daadwerkelijke “inplanting” te verwezenlijken. DSC_0704Na enige bemoedigende woorden van de voorzitster van de organisatie Steenbreek, heeft de Wethouder bij de boomstronk tegels verwijderd, zand omgewerkt en er planten in geplaatst. Met op de achtergrond de gele tuinmannen/vrouwen brigade.

DSC_0725Natuurlijk werd het pas echt spannend, toen de kinderen in de laadbak van de Shovel mochten zitten. Tussen de tegels en planten een fleurig en vrolijk gezicht. Ook een tweede groep kids, mocht even poseren in de laadbak voor de fotografen.

Een bewoner uit het Soesterkwartier, normaliter behulpzaam bij het repaircafe, meende toch een woord van kritiek te hebben. Dit omdat de eigen gemaakte bloemperkjes rond de bomen op de Soesterweg op last van de gemeente weg moeten.  Wethouder Tigelaar legde geduldig uit dat het niet om de bloemen ging maar om de struikeldraden die de bewoners om de perkjes hebben aangebracht, iets wat voor het project nu gaande natuurlijk niet van toepassing was. Immers het gaat over stoeptegels uit je eigen bestrating en niet de openbare weg.DSC_0661

Al met al een goed initiatief in de Nationale Tuinweek en hopelijk worden er veel tegels omgeruild voor planten.

Verslag en fotoreportage, Karel van Rooy.

DSC_0616