aa1010 november 2015. In het clubgebouw van Speeltuin Rivierenwijk is het een drukte van belang. Deuren die normaliter van vele sloten zijn voorzien staan wagenwijd open. Koffie wordt gezet en een fraai versierde taart met het logo van de Spreelotheek Ondersteboven nadert zijn eindbestemming.

Welkom geheten door de Secretatris van de “stichting” ( Christel ter Maat ) legt zij even uit wat de bedoeling is van deze feestelijke viering. In afwachting van nog wat bezoekers, wordt een rondleiding gedaan door wat goed door zou kunnen gaan, als het pakhuis van Sinterklaas. De spellen staan hoog opgestapeld.speelotheek (4) Maar liefst 100 spelletjes in doos, zegt Christel. De plasticbakken met speelgoed geven een duidelijk omschrijving aan van wat er mee gedaan kan worden. De teksten op de diverse bakken, zijn mogelijk wel afgeleid van hetgeen Duurzaam Soesterkwartier aan werkgroepen heeft.

Het rijdend materieel is ook ruim voorhanden in de vorm van tractors, fietsjes en andere voertuigen. Niet vreemd dat de opmerking wordt gemaakt dat hier jaren over gedaan is om dit aan speelgoed bij elkaar te krijgen.En het leuke is, bewoners uit het Soesterkwartier kunnen allerlei soort speelgoed “lenen”. Een heuse bibliotheek dus, maar dan voor speelgoed.

speelotheek (62)En er is dan ook een SpeelOtheekcaresse, in de hoedanigheid van Nanda van Paridon. Een riante en oerdegelijke kaartenbak geeft aan, welke materialen waar zijn, wie lid is en en wat op dit moment is uitgeleend.

De aanwezige kinderen vermaken zich ondertussen met de glijbaan, auto,s , blokken en puzzels. Vaders en moeders worden voorzien van koffie met taart.

speelotheek (76)De voorzitster van de stichting, inmiddels gearriveerd,heeft een korte opening’s speech. Onderstaand treft U de door haar gedane motivatie en oprichting van de Stichting SpeelOtheek Ondersteboven.

Felicitaties volgen en namens het Mamacafe, ook gebruiker van deze ruimte,worden bloemen aangereikt.

De kinderen hadden het inmiddels erg druk met het verorberen van een stuk taart en limonade. Een echt feestelijke gebeurtenis . Uiteindelijk komt ook hieraan een einde en zoals dat gebruikelijk is, wordt in kringverband door de kinderen en ouders nog wat kinderliedjes gezongen.speelotheek (120)

Kennisgeving.

Speelotheek OndersteBoven is opgericht in 1991 en vervult al bijna 25 jaar in het de wijk het Soesterkwartier te Amersfoort een maatschappelijke functie op het terrein van spel, spelen en speelgoed.

De eerste 19 jaar waren we onderdeel van een welzijnsorganisatie. Sinds 2010 staan we op eigen benen. De afgelopen jaren is gebleken dat het ons goed afgaat. We krijgen steeds meer leden en onze inloop wordt druk bezocht.

De vrijwilligers van de speelotheek beheren dus al een aantal jaar de speelotheek, zonder juridische grond. In de praktijk bleek het ontbreken van een juridische grond een lastig gegeven.

Wij willen de speelotheek, op lange termijn, behouden voor de wijk Soesterkwartier in Amersfoort. In de vorm van een stichting is dat makkelijker te realiseren. Als stichting hebben we een betere rechtspositie en kunnen we ons voortbestaan beter waarborgen, zowel maatschappelijk als financieel.

Recent hebben we de akte ondertekend bij de notaris (De VriesVellenga Leenknegt Notarissen in Amersfoort) en we zijn dus nu officieel een stichting .

De voorzitter is Josette Dopper, de secretaris is Christel ter Maat, de penningmeester is Maryse van Uden en algemeen bestuurslid is Nanda van Paridon. Deze vier dames werken allemaal langer dan tien jaar bij de speelotheek en zijn de initiatiefnemers en oprichters van Stichting Speelotheek OndersteBoven.

Stichting SpeelOtheek Ondersteboven veel succes in de verdere toekomst.

Verslag en foto’s Karel van Rooy.speelotheek (10)

Fotoreportage.