aa10De voorbereiding was misschien “anders”dan vorig jaar in de wijk. Toen ontstond een dag voor Sint Maarten een spontane oproep door Esther van Zetten. Die viering bracht toen tegen de 100  ouders met kinderen op de been. Maar dit jaar doen we het anders, meldde Esther. Vooraf plannen en organiseren. Middelen regelen. Tot twee keer toe een route plannen en weer wijzigen. Winkeliers activeren om een bijdrage in de koek en zopie . En last but not least de medewerking van De Nieuwe Sleutel krijgen.

Van de zijde van de Speeltuin Rivierenwijk werd eveneens een Sint Maarten tocht georganiseerd, waarvan afzonderlijk verslag wordt gedaan.

CSC_0818Vol energie werd aan de Bloemenzijde van de wijk gewerkt aan een hanteerbare route, waar zowel jong als oud zich kon vinden. Van deze zijde van de Nieuwe Sleutel werd de medewerking verkregen. Het buurthuis zou deze avond zorgen voor de koffie/ thee en warme chocolade melk. De ingrediënten beschikbaar gesteld door de plaatselijke grootgrutter. De voorraad lampions en lampjes werd aangevuld bij  de plaatselijke winkelketen. De inschrijvingen vlogen de pan uit. Dus het was een spannende opening van deze versie van Sint Maarten.

11 november, om 17.30 uur verschijnt er bij de Nieuwe Sleutel tot ieders verrassing Sint Maarten zelf te paard. Getooid met cape en helm. Enige “lampjes”werden nog aangebracht en het edele dier werd voorzien van voor en achterlicht. De amazone voor deze gelegenheid CSC_0817..Ilona van den Hoek… bereed de het Sprookjespaard met gedegenheid en rust. Het liet zich alle versieringen welgevallen.

Tegen 18.00 uur werd het toch wel erg druk bij het buurthuis. Koffie en thee werden nog snel genuttigd. Het signaal werd gegeven voor een educatieve les van Meester Theo Swart. Met enige verve en een goed rollenspel uitvoerend, vertelde hij aan de aandachtig luisterende kinderen, het verhaal van Sint Maarten.

DSC_0757Trappelend van ongeduld, althans het paard van Sint Maarten, wilde alvast de route op.  En zo geschiedde. Samen met meesterknecht Michel werd de tocht ingang gezet.

Maar liefst 120 aanhangers kreeg Sint Maarten, de meesten voorzien van lampions. Dat hier en daar de betrouwbaarheid van de gedragen verlichting het wat af liet weten, mocht de pret niet drukken.

Bewoners in de Bloemenbuurt die bereid waren om een (lekkere) donatie te doen, was verzocht een lamp bij de voordeur aan te doen. Tja nu zijn er toch wel veel bewoners die zo,n lamp hebben, al dan niet die via een bewegingsmelder aan gaan. U raad het al. De stoet, opgedeeld en groepen wist niet waar ze moesten beginnen. Niet getreurd, na een halve Soesterweg kreeg men door waar men moest zijn.DSC_0745Route of niet, dar waar een lamp aan is, krijgt U bezoek, was het motto. Inhoudende dat er ook wat straten zijn bezocht die niet in het programma stonden. Ach wel zo gezellig.

Bij HC computers was alles in gereedheid gebracht voor de ontvangst van al deze deelnemers. Emmer met snoepgoed in de toegangsdeur en al snel meldde zich hier ook verschillende groepen met lampionnen. Niet vreemd dat er ook nog prive, kinderen aan deze vorm van collectief verzamelen van snoep hadden gedacht en zich op deze route bevonden. Ach ook weer gezellig.DSC_0787

Toch enigszins  gestructureerd verder lopend door de wijk, bleek het zeer wel goed te lopen. Hier en daar een kleine file bij voordeuren en in een enkel geval moest de bewoner “nee” verkopen doordat de trommel al leeg was.

DSC_0810Inmiddels was bij het buurthuis ( buiten) onder een partytent, een Koek en Zopie in gereedheid gebracht. De warme chocolademelk stond klaar. Thee en koffie en wat zeker de aandacht trok was de goed gevulde schalen met pepernoten.

Ergens in dit verhaal, is onze Amazone met paard weer de stal ingegaan, daar deze de finish niet heeft bereikt. De terugkerende deelnemers wel en konden de warme dranken zeer waarderen. Mede door de snelle bediening van  Theo en Esther achter de tafel.

Een zeer geslaagde tocht der tochten, ontstaan uit spontaniteit en nu zal dit een terugkerend evenement in dit gedeelte van de wijk zijn.

Met dank aan organisatie en sponsoren.

Verslag en foto’s Karel van Rooy

Fotoreportage klik hier..