DSC_6026Zaterdag 12 maart. Men werd verwelkomt door de geur van verse koffie, en dat had gewerkt. Het was behoorlijk druk bij het Repaircafé in het pand van De WAR/ bij de Spullenmannen aan de Geldersestraat 6 (voorheen Kleine Koppel 40). Allerlei kapotte spullen van koffiezetter tot flatscreen tv, maar ook een stoel en een fiets. Diverse mannen die over enige -, of meer vakkennis beschikten stonden de bezoekers van het Repaircafé bij met raad, daad en/ of gereedschap en onderdelen.

Soms moest er even een onderdeel gehaald worden bij deDSC_6045 lokale onderdelen expert, in de Arnhemsestraat, om daarna alsnog het apparaat weer aan de praat te krijgen. Gelukkig gingen al die apparaten niet praten maar deden de meesten na reparatie wel weer datgene waar ze voor bedoeld waren. Deze dag stonden de koffiezetters met stip op nummer 1. Op het hoogtepunt van het Repaircafé waren er vijf in de reparatie. Verder werden er twee fietsen onder handen genomen, een daarvan had een derailleur – zo ding dat ervoor moet zorgen dat de ketting van het ene naar het andere tandwiel gaat – die niet in beweging kwam.

DSC_6047En nu niet denken dat het alleen maar “mannendingen” waarvoor de kennis en het gereedschap was. Ook een vrouw met retro naaimachine was aan reparatie bezig, en wel van een tent die de brand in het Knopjesmuseum overleefd, maar wel “kleerscheuren” opgelopen had. Dapper was ze bezig om de winkelhaken en andere gaten te herstellen met vervangende stofdelen.

Een retrostoel, DSC_6049of in dit geval misschien meer uit grootmoeders-tijd, werd vakkundig uit elkaar gehaald om opnieuw te verlijmen. En ja, zo’n stoel span je dan daarna simpel weg met touwtjes om de armleuningen op z’n plek te houden tot de lijm gedroogd is.

DSC_6057De flatscreen tv zie je weinig van binnen, maar ook die moest met de spreekwoordelijke “billen bloot”, om aan een nader onderzoek onderworpen te worden. Of het goed gekomen is met het beeld dat al teveel rood liet zien, is u verslaggever niet te weten gekomen vandaag. (Er gebeurde wat veel op een dag in 3812)

Nuttig en gezellig zo’n Repaircafé. En in Postcodegebied 3812 zijn er zelfs twee; deze aan de Geldersestraat die elke 2e zaterdag van de oneven maand van 10.30u -14.30u, en het KinderRepaircafé dat elke 3e dinsdag van de maand van 14.00u – 16.00u  gehouden wordt in Speeltuin Soesterkwartier, Noordewierweg. Lang leve de Spullen!

Verslag en fotoreportage: Nel Groenendijk