DSC_6249Het Oranje Fonds organiseerde op 11 en 12 maart 2016, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.

Kloppend hart
Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds liet daarom met NL doet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Daarnaast draagt NLdoet bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Ook laat NLdoet zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

Ook het Soesterkwartier had een aantal projecten die werden aangepakt door vrijwilligers;

Puntenburg

DSC_6223In wooncomplex Puntenburg, moest de inloopruimte van “Ons Punt” worden opgeknapt. Dit inloopcentrum is op dinsdag en donderdagmorgen geopend en alle wijkbewoners kunnen hier even binnen komen voor een gesprek, kennismaking en dit, onder het genot van een kop koffie.  De bestaande situatie was van dien aard, dat men toch wel enig schilderwerk nodig had om de gifgroene muren en wat meer gangbare kleur te geven.

Wim, van de technische dienst Lyvore was gisteren 10 maart al begonnen met de deurposten en zijn dochter verleende hierbij de nodige assistentie.

DSC_6259Vrijdag 11 maart waren beiden al vroeg aan de gang met kwasten en rollers. Kort na 10.00 uur kwamen er een aantal “vrijwilligers”bij, zodat even tegen 14.00 uur de gehele ruimte weer een frisse en nieuw geverfde uitstraling had. Met een tevreden gevoel werd tegen 15.00 uur “Ons Punt” nog even in een samenzijn met een borrel en hapjes, doorgenomen. Met dank aan de enthousiaste vrijwilligers aldaar. Verslag en foto reportage , Karel van Rooy.

De Plataan:

D1Hier stond in de aankondiging een tweetal zaken deze dag. Namelijk het maken van regen capuchons voor de vaste bezoekers van de Plataan en in de middag het mee denken/doen en maken van plannen voor de nieuw te maken Plataantuin.

In de ochtend vanaf half elf werd er door een drie dames voorbereidingen getroffen voor het maken van wind en waterafstotende poncho’s voor de rolstoel gebruikende bewoners.

P3111789Er was een concept patroon gemaakt vooraf, maar daar werd eerst nog even kritisch naar gekeken, en belande uiteindelijk in de denkbeeldige la. Een ander ontwerp werd gaande weg ontwikkeld. Een van de werkende medewerkers werd even als “rolstoelmodel” ingezet voor het passen en meten.

Tegelijkertijd was er in de DSC_6002naastgelegen ruimte de mogelijkheid om ideeën op te schrijven voor de Plataantuin. Vanaf drie uur mochten ook de buurtbewoners er naar binnen om hun ideeën te noteren en onder het genot van koffie, thee, fris en/ of een kommetje erwtensoep met elkaar van gedachten te wisselen.

DSC_5961Om drie uur werd de Plataan vereerd met een bezoek van Wethouder Menno Tigelaar. De bedoeling was dat hij vogelnestkastjes zou ophangen. Of hij hoogtevrees had of misschien niet verzekerd is voor dergelijk soort werkzaamheden, bleef de vraag. Nico Kamphorst (kleine vergissing was er gemaakt met het opstellen van z’n naamkaartje) klom de leer op, met de boormachine om de kastjes te bevestigen.

Tijdens het boren voor het eerste nestkastje bleek de boom erg gezond – of was het misschien toch een kwalitatief slecht boortje? – het boortje brak af. Hilariteit natuurlijk, gelukkig was er een vervangend exemplaar zodat de kastjes toch gehangen konden worden.

DSC_5967De dames van het “regen-poncho-atelier” vervolgden hierna weer hun activiteiten, want de poncho’s wilden ze klaar hebben aan het eind van de dag. Buurtbewoners kwamen belangstellend binnenwandelen, schreven hun wensen en ideeën over de tuin op en genoten van de gezellige sfeer onder het genot van een hapje en een drankje. Een gezellige, humorvolle en succesvolle dag was het zeker in de Plataan. Verslag en fotoreportage: Nel Groenendijk

 

De Reset

DSC_6273Zaterdag 12 maart, De Reset. De Flexruimte waar onder meer de redactie gebruik van maakt, maar in hoofdzaak wordt aangewend voor de Woensdagmiddaggroepen voor huiswerk. Opnieuw decoreren en wijzigingen in huiselijke stijl. Het werd heel wat anders. Zaterdagmorgen werden alle computers ontkoppeld, lampen gedemonteerd waarna Michel uiteindelijk de manschappen kon indelen. Gezien de bezetting van de vrijwilligers werden er 4 naar de nieuwe Sleutel gedirigeerd waar een tekort dreigde.DSC_6279

In de Reset volgde een snelcursus omgaan met stok en roller, dan wel hoe doop je zo,n grote rolkwast in een emmer verf.  De keuze van de kleur verf bleek voor een ieder persoonlijk of mooi dan wel niet mooi te zijn. Een zijde van het lokaal werd “gebroken”wit en de andere lange zijde “gebroken” geel, hetgeen wat reacties opleverde.

DSC_6295 Na de lunch werd nogmaals de gele verf uit het blik getrokken om een egale kleur schakering op de muur te krijgen. In de middag werden er ook verse troepen “schilders”aangeleverd. Het kwam uiteindelijk allemaal goed.

Verslag en foto impressie Karel van Rooy.

Verkeerstuin

DSC_6264Verkeerstuin: Na een eerdere ervaring op 5 maart j.l. met vrijwilligers afkomstig uit de asielopvang ( Zeist/ Soest) waarbij techneuten uit vreemde landen de skelters van de verkeerstuin repareerden, nu wederom een dag van Buitenlandse vrijwilligers. Althans dat was het voorop gezette plan. Tijdens de ochtend waren er nog niet zoveel vrijwilligers en werd een aanvang gemaakt om boven de “tunnel”in de Verkeerstuin een berging te maken voor de spullen van het jeugdcircus. Die laatsten hebben ruimte te kort voor hun materiaal en het bleek een goed idee deze in de verkeerstuin op te slaan. Daartoe moest er een nieuw plafond in de tunnel komen, met daarboven op verstevigde balken en raamwerk.

DSC_6265 Veel gereedschap en bouwmateriaal was voorradig. Rond 13.30 waren ook de “vakmensen”van het Azc Soesterberg gearriveerd. Buiten stonden allemaal tafels die werden gemaakt en geschuurd.  Gezien het mooie weer werden de meeste klussen buiten uitgevoerd. DSC_6288

Verslag en foto impressie Karel van Rooy.

 

De Nieuwe Sleutel

DSC_6005Verwachte men slechts twee mensen voor de NL doet actie in de Nieuwe Sleutel , er kwamen er 4 bij afkomstig uit de RESET. De jongelui gingen gedreven aan de slag, gehuld in bijpassende schilder kostuums.DSC_6016

Met natuurlijk de gebruikelijke muziek op de achtergrond van de bouwvakkers, ging het razendsnel. In dit geval werd de sportzaal voorzien van de nieuwe kleuren wit en donker grijs. Voor aanvang was er al het nodige afgeplakt, zodat men een aardig “verf”baantje kon trekken.

DSC_6085Na een kleine koffiepauze werden de kwasten/ rollers weer stevig ter hand genomen en was de klus al bijna voor de lunch gedaan. Na de lunch was het nog even de puntjes op de I zetten en klus geklaard.

Verslag en foto impressie Nel Groenendijk.

Met dank aan alle vrijwilligers die zich hebben ingezet voor NL Doet.

De redactie is zich bewust dat er op nog meer plaatsen actief door vrijwilligers werd geklust. Helaas konden niet alle activiteiten worden “verslaan”.

 

Red.KvR