Zondag 22 September, Al vroeg is men op de Wagenwerkplaats druk in de weer met het klaar zetten van allerlei attributen en benodigdheden voor het Nederlands Kampioenschap Stoepranden. Veld 1 was er al klaar voor, terwijl er aan veld 2 en 3 nog hard gewerkt werd.

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat er in deze tijd nog gestoeprand kan worden want in menige straat is door de auto’s geen stoeprand te zien. In andere straten hebben ze vanwege “speelstraat” dan vaak weer geen stoepranden. Het is dan ook vaak goed zoeken naar een oefenplek.

Ondanks de schaarse oefenplekken, zijn deze dag toch echt allerlei grote steden goed vertegenwoordigd van Arnhem tot Rotterdam en allerlei andere plaatsen. In totaal werden zo’n 600 deelnemers uit het land verwacht. Arnhem was als een van de eerste, met z’n vertegenwoordigers en publiek, maar ze waren dan ook om 9.00 uur vertrokken.

Terwijl de ene groep zich aanmelden bij de inschrijfbalie op de weg tussen het Centraal Ketelhuis en Imoss, kon de andere groep in de rij voor de oranje t-shirts, zoals dat hoort bij een Nederlands Kampioenschap want Nederland is dan Oranje.

De tent met de EHBO-ers opzij van Holland Opera, liepen meer kans om door hitte bevangen mensen en vezwikte enkels te moeten verzorgen dan dat er kans was op ernstige verwondingen. Evengoed zijn de EHBO-ers zeker heel nodig bij een dergelijk evenement, beter voorkomen dan genezen.

Naast de stoepranden en ballen, waren er voor de meegekomen fans ook activiteiten te doen, zoals alle spellen van de Nuso bus, de verschillende springkussens, en doeltje trappen bij de Pic-Nic wagen.

De lunchpakketten stonden klaar met deelnemende gemeente. Koffie, thee en limonade was er ook verkrijgbaar voor de meegekomen fans. Jantje Beton prijkte op vlaggen/ banners en stoepranden.

Het enige dat mogelijk toch wat krap bemeten was, was de sanitaire voorziening. Er stond al vrij snel een hele rij wachtenden om gebruik te kunnen maken van….

Een Amersfoorts team kwam aan, en onbekend zijn ze niet. Snel liepen de velden vol en werd het startsein gegeven.

Bloedserieus werd er gespeeld, want voor een Nederlands Kampioenschap moet je wel voldoende getraind zijn. Van klein tot groot en van jong tot wat ouder men wilde winnen, de scheidsrechters moesten dan ook ernstig opletten.

Scheidsrechters, Buurtsportcoaches, de mensen bij de inschrijftafels, en tal van andere grotendeels vrijwilligers die zich enorm inspanden om er een geweldige dag van te maken.

Een geluk mag het natuurlijk wel genoemd worden dat het zulk prachtig weer was. Zonovergoten dit Nederlands Kampioenschap Stoepranden.

Wil je de Spelregels weten, klik hier

De categorieën A = 6 t/m 10 jaar, B = 11 t/m 14 jaar, C = 15 t/m 24 jaar, D = 25 t/m 74 jaar, en E = 75+ Zo’n 30 gemeenten konden meedoen dankzij de voorrondes en begeleidingspakketten van Jantje Beton die dit organiseerde in samenwerking met Buurtsportcoaches.

De winnaars, in de verschillende categorieën waren:

A. 1. Brent uit Dordrecht, 2. Mohamed uit Paterswolde, 3. Stijn uit Beilen, en op de 4e plek Nassim uit Leiden

B. 1. Dielon uit Amersfoort, 2. Sara uit Leiden, 3. Cassidy uit Meppel, en op plek 4. Mers uit Dordrecht

C. 1. Lars uit Alblasserdam, 2. Juanito uit Rotterdam, 3. Babette uit Steenwijk, en op 4. Sem uit Rotterdam

D. 1. Karen uit Amersfoort, 2. Peter uit Alblasserdam, 3. Richard uit Rotterdam, en op 4. Antony uit Bodegraven

E. 1. Nettie uit De Ronde Venen, 2. Bornet uit Rotterdam, 3. Berthus uit Vianen, en op 4. Ditbornet uit Rotterdam

Alle winnaars natuurlijk van harte gefeliciteerd met hun bereikte positie.

Verslag en foto’s: Nel Groenendijk