9 november 2017. Na 17.00 uur verzamelen zich een aantal mensen in de Verkeerstuin, even opwarmen met koffie of thee. Het zijn toekomstige bewoners van het Soesterhof,het collectief bestuur en de woningbouwcoöperatie Omnia. Van de zijde van het College van B&W voegt Wethouder Fleur Imming zich bij he gezelschap.

Buiten valt de duisternis in. Op het achterliggende terrein aan de zijde van de Lasloods, is een vreemd schouwspel gaande. In het midden van het braakliggende perceel grond, hangen wat lampen in de struiken. Een keukentafel; een leunstoel en een krukje vormen samen het decor van een denkbeeldige huiskamer. Mogelijkerwijs de nieuwe plek voor de WMO keukentafel gesprekken ?

Het betreft echter een “setting”van het geplande Soesterhof. Een duurzaam te bouwen enclave van 30 koopwoningen en 10 huurwoningen. En met betrekking tot het laatste wordt vandaag nog eens duidelijk dat er een innige samenwerking is tussen alle partijen. Reeds in juni 2017 werd deze samenwerking schriftelijk verwoord tussen het Soesterhof en Omnia, waarbij ook de NS en de gemeente betrokken zijn.

De stand van zaken is nu, dat er 30 aspirant kopers zijn. De invulling van de 10 sociale huurwoningen, zal door Omnia geschieden en de koop garantie voor deze woningen is dus vastgelegd. Zodra het bestemmingsplan( of dit betreffende deel) is goedgekeurd door de gemeente, zal de grond worden aangekocht door het collectief. Daarna worden alle hypotheken van de 30 kopers in het bouwdeposito gestort, waarna de bouw zal beginnen.

De keukentafel, diende in casu nu voor de uitbeelding van een nieuwe woning. En in de inmiddels donkere avond, schaarde het gezelschap belangstellende rond deze plek.

Joost van Alkemade voorzitter van het collectief Soesterhof, memoreerde in zijn speech nog eens de bewandelde weg. Met vallen en opstaan en een groot vasthoudend vermogen is nu de daadwerkelijke bouw van dit “duurzame”project bijna in zicht. Van de zijde van Omnia werd ook nog eens de samenwerking met het collectief verwoord. “Teken maar bij het kruisje” was en zal een lang te hanteren quote worden. Het geluid van lachende “bewoners”galmde over het veld.

Zo ook de structurele invloed van gemeente en de invulling van de sociale woningbouw met 10 woningen in dit uitzonderlijke project, werd door Fleur Imming op deze ludieke “Quote” benaderd. “ik teken ook bij het kruisje”

Met enige trots werd de schriftelijke versie van het samenwerkingsverband nog een getoond. Na deze, wat koude maar vrolijke bijeenkomst, werd het gezelschap in het DLC restaurant weer opgewarmd met een “feest”borrel.

Karel van Rooy

Foto impressie.