Na de zomervakantie is het project Sociaal Vitaal van start gegaan in het Soesterkwartier. Het project richt zich op de vitaliteit, fitheid en gezondheid van senioren. Het gaat vooral over meer bewegen en meer sociale contacten, uiteindelijk om lekkerder in je vel te raken, kortom: jezelf vitaler voelen.

De wereld staat even op zijn kop

Het is geen handige periode om aan zo’n mooi project te beginnen. Immers, heel Nederland staat op zijn kop. Het project zou vol zitten met ontmoetingsmomenten en andere zaken die nu even helemaal niet aan de orde zijn. Het mag dan ook een wonder heten dat het project binnen de mogelijkheden die er wel zijn, zo voortvarend werd opgepakt door een enthousiast team. En niet zonder succes!

De verantwoordelijke wethouder, Dhr. Buijtelaar verwoorde zijn waardering hiervoor als volgt: “Ik ben een voorstander om naar te kijken wat er mogelijk is en vind het positief dat de fitheidstest gehouden is. De mensen worden veilig getest worden en gaan bewegen in kleine groepjes. Zo kan het ook!” 

Hoe het ging

Al in oktober kregen alle pensionarissen in de wijk een brief van de burgermeester, waarin hen werd gevraagd of ze willen meedoen. Dat begint met een gezondheidstest. Deze vond plaats op 2 november, waarover later meer.

Het waren 1350 brieven die de burgermeester had verstuurd. De geadresseerden konden hierop reageren met een antwoordkaartje als ze niet willen meedoen. Ongeveer de helft gaf dat aan. De andere helft werd bezocht aan de deur door een hele groep van ruim 20 vrijwilligers die zich hiervoor hadden opgegeven. Altijd goed om persoonlijk met iemand te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Op 2 november was dus de grote dag. Maar liefst 60 personen hadden zich ervoor aangemeld. In de kantine van de EH op de Drentsestraat was geheel coronaproof een route uitgestippeld, waar men stap voor stap verschillende testen werden afgenomen en gesprekken werden gevoerd.

Behalve deze mensen, die komende tijd verder gaan werken aan hun gezondheid en sociale contacten, hebben veel meer mensen aangegeven om meer informatie te willen ontvangen over de mogelijkheden in de wijk om meer te bewegen. Iedereen werd teruggebeld voor een beweeg adviesgesprek. Het was duidelijk dat meer mensen graag veilig wilde bewegen en werken aan hun fitheid.

Enkele uitspraken van deelnemers:

  • Mevrouw 69 jaar, n.a.v. het bezoek aan de deur: “Heel goed de brief van de gemeente. Heel positief deze gemeentelijke inspanning voor de burger. Juist in deze tijd”.
  • Mijnheer 71 jaar, n.a.v. het bezoek aan de deur: “Ik kreeg iemand aan de deur die het goed uitlegde. Dat was een prettig contact zonder dat ik gepusht werd. Als die niet langs was geweest dan was ik niet gekomen. Heb mij ingeschreven voor Sociaal Vitaal”.
  • Mevrouw 73 jaar en weduwe, deelnemer aan de fitheidstest: “Ik ben bang voor de eenzaamheid en wil graag bij een groepje zodat ik vastigheid in de week heb. Kinderen komen ook niet meer langs door COVID en nu kan ik toch ergens naar toe”.
  • Mevrouw 69 jaar, deelnemer aan de fitheidstest: “Voelde mij super veilig en het is hier erg netjes. Het is hier veiliger dan de Albert Hein!”
  • Mijnheer 69 jaar: ”De check is erg fijn en ik voelde mij veilig. Een aanrader om mee te doen. Ik ga bootcampen en heb er zin in!”
  • Mijnheer 72 jaar: “Prima en goed dat de gemeente dit in wijk een mooi handreiking van de gemeente, juist nu ”.
  • Mevrouw 74 jaar: “Heel goed dat de gemeente dit organiseert. Ik ga naar Move 2 socialize” Heb er zin in!
  • Fittestleidster: “Ik vond het goed geregeld en voelde mij goed beschermd en veilig om de fittest af te nemen. Ik kreeg spatmasker en goede instructie m.b.t. afstand houden en hoefde niemand aan te raken”.
  • Fittestleidster: “Mijn jongste dochter had bezwaar dat ik als vrijwilligers weer ging helpen want ik heb niet lang geleden mijn man verloren. Mijn oudste dochter zei: “Ga maar Ma, is leuk voor je”. Voor mij is het ook fijn om samen met de ander fittestleiders hier te zijn. Het is ook voor mij een uitje en ik spreek de andere fittestleiders, gezellig! en het is nog goed ook.”
  • Beweegadviseur: “Deze fittest is anders dan de andere Sociaal Vitaal fittesten. De mensen komen echt om zich in te schrijven voor beweeg activiteiten. Vinden het fijn om te horen dat er toch iets mogelijk is”.

Hoe nu verder?

Op woensdag 10 november zouden de lessen van Sociaal Vitaal starten. Woensdag 3 november werden de regels aangescherpt en belandde we in een light Lockdown en de wereld stond weer even op zijn kop.

Direct is er persoonlijk contact opgenomen met de personen die zich hebben ingeschreven voor Sociaal Vitaal groepen en door de docent zijn er beweegafspraken gemaakt: Samen wandelen, thuis bewegen aan de hand van YouTube filmpjes, enzovoorts. De docent heeft prettig contact met de deelnemers en dat wordt zeer gewaardeerd.

Nu is het even afwachten hoe de light lockdown verloopt en we zullen zeker weer persoonlijke acties ondernemen en zo een warme relatie met de toekomstige deelnemers van Sociaal Vitaal ontwikkelen en te zorgen dat ze na de lockdown gaan beginnen met bewegen bij Sociaal Vitaal.

 

Evelien Wijdeveld, projectmanager Sociaal Vitaal Amersfoort

12 november 2020