Wat is Time for Small Talk?

De Small Talk Zone is een locatie waar je je openstelt voor onverwachte ontmoetingen, waar je even een vrijblijvend praatje kunt hebben met mensen die je nog niet kent. Waar je niet constant met je smartphone in je hand alleen hoeft te zijn, maar waar je weer echt aandacht hebt voor elkaar, of je elkaar nu kent of niet. Dit gebeurt door middel van een rechthoekig doosje: de Small Talk-box. Het boxje is geel aan de ene kant en paars aan de andere kant. Als je het boxje rechtop zet met de gele kant boven, dan geef je aan dat je het prettig vindt als anderen aanschuiven en met je in gesprek gaan. De paarse kant is bedoelt voor gezelschappen. Door het paarse blok omhoog te plaatsen geef je aan dat de mobiele telefoons uit gaan en dat je aandacht aan elkaar geeft.

Nog meer small talk in het centrum van Amersfoort

Drie nieuwe locaties lanceren Small Talk Zones 

Het nieuwe concept Time for Small Talk heeft er drie nieuwe locaties bij in de Amersfoortse binnenstad: Het Lokaal, Blur en Nul33. In deze zaken komen Small Talk Zones, bedoeld om spontane ontmoetingen en gesprekken te stimuleren door gebruik te maken van een rechthoekig boxje met een gele en een paarse kant waarmee bezoekers en gasten kunnen aangeven of ze open staan voor een vrijblijvend praatje of dat een gesprek zonder telefoons waarderen. De drie nieuwe Small Talk zones worden geopend tijdens speciale events: op 15 juni in het Lokaal, op 22 juni bij Blur en op 29 juni bij Nul33. Iedereen is dan welkom om nieuwe mensen te ontmoeten en gezellig samen te zijn. 

De eerste Small Talk zone opende een maand geleden al in het KAdECafé. De reacties zijn overvloedig positief, merkt Irina Chernobrovkina op. Zij is mede-initiatiefnemer van het Time for Small Talk concept. “Met Time for Small Talk willen we bereiken dat er weer een goede balans komt tussen online en offline communicatie. De Small Talk-box maakt mensen bewust van hun sociale gedrag in openbare plaatsen. De rol die het mobieltje in ons leven speelt, is vaak best groot. Ook als je in gezelschap bent van anderen, zijn de meesten heel erg met hun mobiele telefoon bezig, in plaats van met elkaar. Wij brengen dit door de Small Talk zones onder de aandacht”, zegt Chernobrovkina.

In de Small Talk zones komt de traditie van de ‘small talk’ ook onder de aandacht. Want waar kun je nog zomaar iemand aanspreken voor een praatje? En waarom nemen we eigenlijk genoegen met een chat op sociale media als we tussen de mensen zijn in een gezellige horecagelegenheid en op andere ontmoetingsplekken? “Die vragen roepen we op en dat komt ook echt over op mensen. Het zou geweldig zijn als er weer meer aandacht is om spontane gesprekken te voeren met mensen die je niet kent. Dat kan zo leuk en verrassend zijn”, –  zegt Chernobrovkina. Bij het KAdECafé, waar het concept al een maand actief is, zijn de gebruikers erg enthousiast over de ‘Small Talk-box’. Deze tool maakt een small talk heel simpel, laagdrempelig en leuk. Er is zelfs al vraag om het boxje voor thuis te gebruiken. “We zeggen thuis nu al om de mobiel uit te zetten, maar door dit boxje te gebruiken, breng je die boodschap net wat speelser over”, – legt de bezoeker uit.

Het Lokaal: Luisteravond

Dit is ook het thema van het eerste event dat in Het Lokaal wordt georganiseerd op donderdag 15 juni: De Luisteravond ‘Traditie van de small talk’ & “Rol van de sociale media”. De Luisteravond wordt in samenwerking met De Beweging georganiseerd, een burgerinitiatief dat het gesprek in Nederland wil stimuleren met de Luistercampagne. In de sfeer en stijl van het Lokaal wordt een gezamenlijke maaltijd genuttigd aan een lange tafel. Doel is dat de bezoekers met elkaar in gesprek gaan over deze onderwerpen en er mooie gedeelde waarden en ideeën uitgewisseld worden. “De Small Talk zone is voor ons een logische toevoeging. Onze gasten zitten al vaak bij elkaar aan de grote tafels, zowel binnen als buiten op het terras. Onze inrichting, de sfeer en de bijzondere producten werken verbindend. Zo’n Small Talk-box kan het net iets makkelijker maken voor iemand. We hebben geen specifieke zone, de gasten bepalen zelf waar ze gaan zitten Daarom staan die boxjes bij ons ook goed in het zicht. Iedereen mag ze pakken en gebruiken op de tafel waar ze plaatsnemen”, voegt Rinke van ’t Holt van Het Lokaal toe. 

Blur: buurtevenement

Ook het pas geopende Blur – een combinatie van een café en winkel voor originele en verantwoorde cadeaus op het Mooierplein – omarmt het Small Talk-concept. Op donderdag 22 juni wordt de Small Talk-zone bij Blur gelanceerd tijdens een buurtevenement met het thema ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’. Dit maakt Blur een plek waar buren elkaar ontmoeten, een kop koffie met elkaar drinken en in gesprek raken over meer dan alleen buurtzaken en van waaruit activiteiten ondernomen worden. “De Small Talk-box zorgt ervoor dat mensen zich op elkaar richten. Op die manier is er meer aandacht voor elkaar. En vanuit aandacht komen de mooiste ontmoetingen tot stand. Ook veel van de producten die we bij Blur verkopen, zijn op die manier ontstaan. Time for Small Talk past daarom ook heel goed bij onze zaak”, reageert Rianne Hammenga van Blur.

Nul33: Geniet met aandacht

De vierde Small Talk zone wordt op donderdag 29 juni gelanceerd bij Nul33 en heeft als thema ‘Geniet met aandacht’. Deze eveneens pas geopende horecazaak omschrijft zichzelf als een ontmoetingsplaats waar je geniet van eten, drinken & elkaar. “De gedachte van Time for Small Talk sluit dan ook heel goed aan. Onze hoge bar bij het raam en een aantal hoge tafels bij onze krijtbordwand lenen zich heel goed als Small Talk zone. We zien nu al dat gasten die alleen zijn hier vaak gaan zitten. Het zou heel leuk zijn als ze dan gebruikmaken van de Small Talk-box, zodat er leuke en spontane gesprekken ontstaan. Heb je zin in een praatje, dan zet je de gele kant omhoog en kunnen andere gasten gezellig aanschuiven. Telefoons kun je opbergen in de speciale storage stools van Spoor38. Deze barstoelen hebben een mandje waarin je je telefoon kunt opbergen: zodat er weer echt aandacht is voor elkaar”, – vertelt Marissa Blijham van nul33 enthousiast.

Met de lancering van vier Small Talk zones in Amersfoort komt de realisatie om de binnenstad van Amersfoort een ware ontmoetingsplek te laten worden een stap dichterbij. Er moeten nog drie nieuwe locaties aansluiten om het echt tot een begrip te maken. De organisatie heeft al gesprekken met De Observant, Halewijn en VVV Amersfoort. Het initiatief van Time for Small Talk is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amersfoort en Indebuurt033.

red.kvr.