Vrijdagavond 24 februari, Vlaggen werden opgehangen bij Flehite. Op de vraag “waar is het feestje?” luidde het antwoordt “Hier”, het begin in elk geval. Vanaf vrijdagavond 24 februari 20.00 uur tot en met dinsdag 28 februari is de naam van de stad “Trekkersgat, in plaats van Amersfoort.

Het wachten was op de prinsen met hun gevolg per boot enerzijds en de burgemeester met de tuc-tuc anderzijds. ballonnen werden geblazen, en de DJ zette de toon met de muziek die oude -, en hele nieuwe carnavalskrakers draaide.

De tuc-tuc kwam aanrijden maar reed eerst voorbij Flehite. Nu stond iedereen ook nog in afwachting van de boten, dus het zou vast goed komen met een omweg.

Om even voor acht uur kwamen de boten aangevaren onder begeleiding van muziek. De boten werden voor de brug naar Flehite gestopt om te wachten op de burgemeester in de tuc-tuc. Burgemeester deze avond bleek de, in het dagelijkse leven zijnde wethouder, Fleur Imming te zijn. Zij en haar gevolg werden hartelijk ontvangen en uitgenodigd om naar de andere kan van het water te gaan.

De Sleutel en de proclamatie werden meegetroond. Na het lezen van de proclamatie door de burgemeester moest er door de “Stadsprins” nog wel een aantal dingen beloofd worden, zoals onder anderen; “Laat u de stad weer netjes achter?” Ja beloofde Joris XLI op alle vragen.

Na deze belofte was het tijd om de sleutel te overhandigen, de sleutel werd daarvoor aan een touw vastgemaakt. Vanaf de kade kwam de stadssleutel bij “Stadsprins Joris XLI” aan, waarna het hele gezelschap van boord kon terwijl ze verwelkomt werden door de burgemeester en haar gevolg.

Vanaf Flehite toog het gezelschap al snel in de richting van de Drie Ringen waar het binnen toch echt warmer was dan buiten. De brillendoekjes konden niet aangesleept worden om beslagen ramen, glazen en lenzen van condens te ontdoen.

De sfeer -, zat en bleef er overduidelijk goed in. Er werd getoeterd en gezongen, en natuurlijk vloeide zoals het hoort met carnaval, en al helemaal in een brouwerij, het bier rijkelijk.

Tussendoor moesten er nog wat onderscheidingen uitgereikt worden. Een microfoon ontbrak waardoor het noodzakelijk was voor de “ceremoniemeester” om het stemgeluid van de “Stadsprins” te verwoorden, maar dat deed niets af aan het geheel.

De onderscheidingen gingen naar onder anderen: de burgemeester, en haar “hofdame” Yvonne de Korte, de mannen van Ravelijn, en de uitbater van de Drie Ringen  ze namen de zeer gewaardeerde onderscheiding allen onder een driewerf Alaaf, Alaaf, Alaaf, dankbaar in ontvangst.

Tot slot kreeg de “hofdame” van de burgemeester – Yvonne de Korte – de Amersfoortse, bij carnaval behorende -, steek omdat men haar Brabantse variant wel aardig vonden maar niet passend bij het “Trekkersgat”!

De muziek ging van start met “Het feest kan beginnen want wij zijn binnen”.

De Carnaval is losgebarsten, veel feestplezier gewenst. En om een oude wijsheid uit de kast te halen: “glaasje op, laat je rijden!” is er eentje van alle carnavalstijden!

Verslag en fotoreportage: Nel Groenendijk