Speeltuin Rivierenwijk,19 november 2017. 13.30, serieuze gezichtjes, nerveuze blikken en om zich heen kijkende ouders met hun kinderen. Dat, in samenhang met het feit, dat overdag de maan schijnt door de bomen . En het piratenschip van de Speeltuin wel erg veel op een naderende stoomboot lijkt. Dat moet met de Goed Heilig man te maken hebben.

En dat bleek juist. De Sint had laten weten voor de leden van de Speeltuin en dus de kinderen, op bezoek te komen. Tja en dan wordt niets aan het toeval overgelaten. Een versierde ingang waar duidelijk bleek , dat de Sint daar moest zijn. Druk portofoon-verkeer tussen v. Manschot en een man uit Spanje en zijn gevolg. En binnen een aantal kinderen die druk doende waren met de gebruikelijke “Mijter/ muts” te maken van een hoog knutsel gehalte. Alhoewel mening “vader/moeder” de helpende schaar ter hand had.

Om 14.15 begonnen de kastjes met radioverkeer gevaarlijk te kraken. “test test. 123” U kent het wel en dan de mededeling “We zijn in de Dollardstraat”.  Het duurde even voor het hele gezelschap uit diverse voertuigen was gestapt. En ja als je als Sinterklaas dan ineens in de Dollardstraat je opwachting maakt, valt dat nu eenmaal op. Dus voorbij rijdende moeders met kinderen, stopten. Buren kwamen poolshoogte nemen en dus nam de Sint even de tijd om een praatje te maken.

Als het “hoort wie klopt daar kinderen” en het evenzo doeltreffende muziekstuk “Kom maar binnen met je medewerker” dan is het zover. Flink bonzend op de toegang en de deur ging open. Na een jaartje afwezigheid, was hij er weer. Niets veranderd maar wel een jaartje ouder wat niet te zien was. De kinderen in de zaal, keken met enige zorg naar deze opkomt.  Maar ach een handje hier en daar of een paar pepernoten en het ijs was snel gesmolten.

Maar wat een rare toespraak hield de Sint nu. Over gezond eten en soms snoepen. Want hij had bij binnenkomst “spruiten”op een tafel zien liggen. Mogelijk als alternatief voor de pepernoot. de Sint wilde er alles over weten. Mogelijkerwijs hadden de “zakken”met pepernoten van de zwartepieten, gewijzigd moeten zijn in spruiten.

Het viel echter allemaal wel mee. De pepernoot bleef gewoon in het assortiment van deze dag zitten. Maar de hele middag is de woord “spruiten”wel vaak gevallen.

De Sint, gezeten in zijn geïmporteerde riante leunstoel, nam het grote boek ter hand. Bladerend door de vele papieren, getikte en/of geschreven teksten. De volgorde bepalend van braaf naar stout dachten de kinderen. Maar dan is het toch tijd dat ieder kind afzonderlijk bij de Sint geroepen wordt. Verrassend weer hoe goed de Sint op de hoogte is. Zo werd uitgebreid stil gestaan bij de eindstand van Feijenoord – VVV, gezien de “supporter”die voor hem zat. Of werd stil gestaan bij de juffen van een jonge “deerne” waar ook de Sint goed wist om wie het ging. Het behalen van je A en B zwemdiploma, gaf reden tot een applaus en tja, als je op dansles zit dan ben je de klos.

Het betrokken speeltuin lid, kreeg het goed voor elkaar, met de danspiet er bij, gingen alle pieten en kinderen aan de HIP HOP. En een jongen die op Judo zat, kreeg van de Sint te horen dat deze ook aan een “gemene”vechtsport had gedaan, namelijk Jitsu. Wel werd natuurlijk om een demonstratie gevraagd en in “now time”lagen er twee pieten op de grond.

En dan de gevreesde “stout” versie. Gelukkig viel het weer allemaal mee, maar een van de jongens moest toch wel beloven zijn kamer op te ruimen na het spelen. Met een zucht van “oke dan” beloofde hij het te doen.

Dat er tussendoor gezongen werd, moge duidelijk zijn en de zak met pepernoten werd ook steeds lichter.

Het moment supreme is dan wel het uitdelen van de cadeautjes . Te beginnen met de kids die er om welke reden, niet bij waren. Maar die krijgen ze alsnog hoor, beloofde de Sint. Hierna kregen alle aanwezige kinderen een op naam gesteld sinterklaas cadeau. Met enige verwarring tussen de twee jongens met dezelfde voornaam ( Koen).

Na het aftellen van 10 naar 0, konden alle kids hun cadeau uitpakken. De Sint vertrok weer onder de alom bekende tonen van “dag Sinterklaasje” tot volgend jaar in de Speeltuin Rivierenwijk.

Karel van Rooy

Foto’s Karel van Rooy. klik op de link.