18 november 2017 HIJ is er weer. De Sint is weer in het land en ook Amersfoort werd de intocht weer een groot spektakel. Al vroeg werden de beide kades rond de Eem/ Eemplein/Koppel tot  ver achter de Kwekersweg bezet door honderden ouders met kinderen. De vroeg-komers werden ook nog eens getrakteerd op regen en kou. Maar rond de de aankomsttijd van de boten van de Sint en Pieten werd het droog en scheen zowaar de zon. Een mooie aankomst dus.

Om 12.30 uur werd het de intocht voorafgegaan door pieten die door het water spoten. aangedreven door een waterjet, werden de meest vreemde capriolen uit gehaald, hoog in de lucht. Een fantastisch gezicht om die “water”pieten met “flyboarden” aan de gang te zien.

Inmiddels was ook Burgemeester Bolsius op de grote Koppel aangekomen. Kinderen zongen uit volle borst alle bekende sinterklaas liederen. Een gejuich toen de brug open ging en weer een teleurstelling toen de pakjesboot omdraaide en weer terug ging. Het bleek dat de pakjes vergeten waren. Maar zoals dat gaat, werd ook dit weer opgelost, alleen was de chauffeur van de boot de weg kwijt, zodat hij achteruit later richting Eemplein vaarde.

Rond de klok van 13.00 uur was het dan zover. Eerst de pietenboot gevolgd door de pakjesboot en daarna de muziekboot, met de nodige zangkunsten van de jeugd werden deze verwelkomt.  Geflankeerd door boten van de reddingsbrigade want veiligheid stond voorop.

De speaker maande tot meer geluid met het zingen, want Sinterklaas moest het wel horen. Maar uiteindelijk kwam er een verkleinde versie van de stoomboot onder de brug door . De grote stoomboot past natuurlijk niet in de haven. Een klein nadeel, was de geparkeerde “vaste” ligplaatsen van schepen  het zicht op het aanmeren van de Eemplein-zijde ontnamen.

De stoomboot  van de Sint meerde aan de zijde Grote Koppel aan, recht tegenover het Eemplein en werd welkom geheten door onze Burgemeester. En bij de aankomst van de Sint, was er een serenade van de “stads”herauten vanaf de fietsbrug. De muziekpieten gingen ook nog even uit het dak, met een nieuwe versie van een sinterklaaslied in “house” stijl uit te voeren.

Maaaaarrrr er was weer wat bijzonders aan de hand. De speaker maakt kenbaar dat er een briefje was gekomen over het afleveren van een pakje voor de sint. Nu dat pakje was snel gevonden. Een mega grote doos stond op de kade, maar er zat een slot op. Nu had Burgemeester Bolsius heel toevallig daar de sleutel van dus de ketting was er snel af. Onder toezicht van de sint en pieten kwam uit de grote doos  een Mondriaan Piet, zeg maar Piet Mondriaan. In de kleuren van Mondriaan gekleed, spong deze kunstenaar uit de doos.

De eerste vraag van de sint was natuurlijk of hij “kunst”kwam maken en waar. Wel Piet Mondriaan wees onmiddellijk op de kade. “Hier”maak ik kunst”riep Piet Mondriaan.

Terwijl deze Mondriaan op zoek ging naar de muziekpiet, vermaakten de andere pieten zich met de aanwezige kinderen. Ook aan de overzijde van de Eem gebeurde dat.

Een enorme rij van  kinderen bezochten de aankomst van Sinterklaas. De Sint maakte vervolgens zijn binnenkomst compleet door een feestelijke ronde door de stad te maken.

Vanaf vanavond mogen de kinderen dus hun schoen zetten. Het duurt nog even voor het 5 december is, maar de voorpret is ruim aanwezig.

Verslag Karel van Rooy

Foto’s Nel Groenendijk / Karel van Rooy.