aaa20Een bewoonster uit het Soesterkwartier (Esther van Zetten) , meende op 10 november even dit stukje op Facebook te plaatsen en dat bleef niet zonder resultaat.

Lieve Soesterkwartierders!!!

Welke mensen zouden het leuk vinden om een bakkie met snoep klaar te zetten voor morgenavond, zodat de kinderen weten waar ze langs zouden kunnen met Sint Maarten.

Er zijn toch een aantal kids die individueel met ouders het super leuk vinden om met hun mooie lampionnetjes een lekker snoepje langs te halen in ruil voor een mooi liedje!!

Dus als jullie dat leuk zouden vinden geef dat dan hier aan, dan kan ik nog snel een route in elkaar flansen…. p.s zet dan ook even een lampje voor het raam dan weten we dat ze daar aan kunnen bellen!!

Alvast heel erg bedankt!!!

Deze korte boodschap had een geweldige kettingreactie tot gevolg. Uit alle gelederen van de wijk kwamen de vragen. Hoe laat, waar, welke straat. Wie doen er mee. Waar mogen we aanbellen.

En toen was er ineens een organisatie  “Sint Maarten Soesterkwartier”.

DSC_9982De reacties waren een tikje massaal zeg maar. Vanaf de Puntenburg tot aan de Larixstraat en alles wat er aan straten tussen ligt, gaf wel een reactie.

Een aantal dames gaf zich mede op voor de begeleiding. Praktische dingen werden aangehaald. Zorg voor voldoende fluoriderende hesjes.  Bewoners die mee doen moeten een lampje voor het raam zetten als zijnde deelnemer. Het was niet verrassend dat dit bij sommige wat vragen opriep en in dat geval wel een brandende kaars zouden nemen.

Een enkeling meldde zich af maar kreeg het advies een “bak”snoep voor de deur te zetten,

De omgeving van de Stellingwerfstraat wilde ook bij Puntenburg een aubade brengen. De te zingen tekst was nog niet helemaal duidelijk en of kinderen dit wel mochten zingen. Een enkeling haalde Halloween en Sint Maarten door elkaar door op die dag als Heks mee te doen. Ik zal U de reacties besparen. Maar het riep wel weer vragen op bij andere bewoners of ze toch niet verkleed mee mochten doen.

Iemand berekend snel dat als er 10% van de bewoners mee doen er dus 1100 mensen morgen snel naar de Super moeten om snoep in te kopen, dan wel lampionnen.

En dat je niet altijd naar de deur hoeft te gaan, zegt een dame, kan je oplossen door het snoep op de “strooi”wijze uit het raam te gooien.

Zo,n 243  reacties, meningen, opgaven, adviezen, aanmeldingen later, beloofde Esther van Zetten de route te gaan uitzetten. Met dit voorbehoud dat alle kinderen onder begeleiding van volwassenen staan.

CSC_005711 november de organisatie van Esther loopt door. Of er al gedacht is aan warme chocolademelk aan het eind van de rit. “Is geregeld roep ze” Of dat bij een speeltuin is, wordt nog bekend gemaakt.

Uit de reacties blijkt dat er geen lampion meer te krijgen is in het Soesterkwartier, nog een winkel op de Soesterweg schijnt nog wat te hebben. Waarom worden ze niet meer op  school gemaakt, wordt gevraagd.

Het parkoers wordt bekend gemaakt aan de hand van de opgegeven straten en adressen.

De start zal zijn om 19:00 uur op Soesterweg/Plataanstraat. De route zal na de start eem deel van de bloemenbuurt , dan de bomenbuurt, weer bloemenbuurt en zo zigzaggende door de wijk te gaan. Uiteindelijk als laatste halte de  Ligusterstraat waar iedereen warme chocolade melk en wat lekkers zouden krijgen,ter beschikking gesteld door de plaatselijke grootgrutter.

DSC_0020Velen maar dan ook velen ouders met kinderen, deels mooi verkleed en voorzien van een lampion begaven zich deze avond naar de afgesproken plaats. Ter plaatse werd iedereen welkom geheten door Ester van Zetten. Duidelijk herkenbaar waren de mensen in de oranje hesjes/jassen die voor de veiligheid zouden zorgen tijdens de “heilige”tocht door de wijk. Naar schatting verzamelden zich tegen de 100 mensen. Een fantastisch resultaat voor de “organisatie”dit in een dag dit voor elkaar kreeg.

Vanaf de Soesterweg, linksaf de Anjerstraat/ Anjerplein in, een klein incident, als het zoontje van Melissa Pot uit een vijver gevist moet worden. Een nat pak en  moeder een scheurtje in haar broek en weer verder lopen. Als troost werd er snoep gedoneerd aan de ook nog eens jarige zwemmer.  Ondanks de opgave van adressen, probeerden kinderen, daar waar licht brandde ook aan te bellen. Toch wel grappig als iemand open deed en er gelijk een grote rij met kinderen in je tuin staan. Op meerdere plekken hadden ze succes en werd er uitbetaald in snoep en koek. Een ouderen dame meende dat ook de ouders iets moesten krijgen, zodat een vol pak gevulde koeken van eigenaar wisselde.Voor  bij de koffie straks, zei ze.

Een ware verkeersagente die Esther van Z. Een kruispunt bewaken, geen probleem en die aankomende auto, die moest toch maar even wachten.

Al doende werd het parkoers afgelopen. De kleintjes werden wel vermoeid. Maar de meesten konden zich verder verplaatsen in een vervoermiddel in de vorm van buggy’s en of kinderwagens.

In de Beukstraat stond een bewoner toch enigszins verbaasd naar zijn lege koektrommel te kijken.”net was hij nog vol”riep hij verbaasd. Maar ja wat wil je als er zo,n menigte voor je deur staat.

Alhoewel het gezien de tijd niet erg druk was met het verkeer, pasten de toch rijdende auto,s zich goed aan. Immers die hele stoet mensen/kinderen past niet op de stoep.

Bij Café de Gooijer wordt even gepauzeerd en wordt er snoep uitgedeeld door “de Gooijer” . Westerik op de Soesterweg, schreef later een dankwoord aan de organisatie voor dit geweldige spontane optreden Soesterkwartier.

Last bud not Least, de eind halte werd bereikt bij  Bianca Kuik in de Ligusterstraat waar de deelnemers werden verrast met warme chocolademelk,limonade  en koek. Voor de grote mensen kinderen was er thee of koffie.

DSC_9997Tegen de klok van 20.30 werd dit verrassende evenement beëindigd.

Het zal zeker volgend jaar zijn vervolg krijgen, misschien in een andere vorm en opzet. Maar duidelijk is wel dat het Soesterkwartier hier massaal op heeft gereageerd. Hulde.Wat een simpele vraag een dag eerder teweeg kan brengen.

Ook Soesterkwartier.  En zoals het op facebook werd afgesloten.(398 reacties later.)

Top geregeld.@trots op onze wijk. Esther van Zetten bedankt.

En alle medewerkers in hesjes die voor de veiligheid zorgden.

Verslag en foto’s Karel van Rooy.

Fotoreportage.  Diapresentatie.

Noot redactie: Bij de redactie waren, behalve door de Buurtvereniging Palm/Hulststraat, geen andere organisaties bekend, die ook een tocht hadden georganiseerd. Wel was zichtbaar in de wijk, dat er individueel door kinderen, met lampions werd gelopen.