KVVA JO8 opnieuw in actie

Voetbal verbroedert. Dat was vroeger zo, dat is nog steeds zo. Zaterdagmorgen 15 februari speelt de JO8-1 van KVVA tegen die van VOP. Het is een vriendschappelijke wedstrijd, want deze drie zaterdagen rond de krokusvakantie kennen geen competitievoetbal voor de pupillen. En kinderen willen spelen, willen buiten zijn (en misschien de ouders van kinderen ook wel).

Twee palen

Zaterdagmorgen dus, zeventien Amersfoortse kinderen die met elkaar gaan voetballen. Zes tegen zes. Na vijf minuten staat KVVA al met 3 – 0 voor en het lijkt erop dat dit een weinig spannende wedstrijd wordt: en dat terwijl juist beide teams willen oefenen. Maar vreemd genoeg kantelt de wedstrijd volledig en wordt het 3 – 4… De kinderen van VOP zijn blij, euforisch, want de overwinning komt zo in zicht. 3 – 5, 4 – 5, 5 – 5 en dan 5 – 6 voor de VOP-pupillen. Maar de KVVA JO8-1 slaat opnieuw toe en het wordt 8 – 6. Nog 5 minuten te spelen, dat moet een zekere overwinning worden, want de JO8-1 van KVVA is een groep van harde werkers, een team dat vecht voor elke meter, dat voetbalt op de helft van de tegenstander en constant druk zet. De 6 – 9 moet vallen. Maar er is een paal. En aan beide kanten van de goal… Tot twee keer toe ketst de bal tegen het metaal. En VOP put hoop uit een dergelijk geluk. Ze hebben twee rasvoetballers, die zich door de verdediging heen slingeren, de 7 – 8 maken en in de allerlaatste aanval die de spelbegeleider toelaat, de 8 – 8 binnen tikken. Een gelijkspel dus. Iedereen blij, al valt er ook wel een traan, want een doelpunt tegen in de allerlaatste minuut voelt ook wat wrang. Maar met penalty’s kunnen de kinderen zich opnieuw met elkaar meten. Dat gaat goed, het scoren, het stoppen door de KVVA-keeper.

Poffertjes

En het feest voor de kinderen gaat door, want de KVVA JO8-1 trakteert het andere Amersfoortse team op poffertjes. Broertjes en zusjes sluiten aan, en uiteindelijk verzamelt zich een groep van twintig kinderen in de KVVA-kantine. En vijftien ouders. Er is soep, vegetarische pompoensoep en erwtensoep met worst. Er zijn poffertjes, vermoedelijk enkele honderden. De moeders van twee van de kinderen staan in de keuken fanatiek te bakken, een vader en een moeder verdelen de porties over de tafels en ondertussen wordt er volop gekletst over de leuke wedstrijd, het voetballen en ongetwijfeld soms ook het leven. De kinderen applaudisseren luid voor de poffertjesbakkers, voor al dat lekkers met poedersuiker. En de pupillen gaan als alles op is weer naar buiten om verder te voetballen. De vaders nemen de tafels af, zetten de stoelen recht en de man van de kantine veegt de vloer.

Vrijwilligers

Op een zaterdagmorgen, ergens in het Soesterkwartier, kan het leven zo eenvoudig zijn. Saamhorigheid – zo heette en heet dat. En ja, met voetbal is dat zo makkelijk te maken. Een bal, twee goals en gaan… Verbroedering in de buitenlucht: welk kind wil daar niet bij zijn? En ook voor ouders geldt dat. Want met elkaar is er een gezellige morgen van gemaakt. En dat had niet hoeven te gebeuren, want er waren geen competitiewedstrijden voor de pupillen. Het zijn vrijwilligers die dit organiseren, die het leven voor de kinderen in de wijk leuker maken en de KVVA biedt de ruimte.

Marc den Elzen – teamleider van de Jo8-1
De JO8-1 bestaat uit acht kinderen (geboren in 2012) uit het Soesterkwartier: Dries, Joep, Sobhan, Ties, Berend, Methak, Hidde en Ivan
Leroy Thijssen, Marc den Elzen en Rik Oosterhuis zijn hun trainers/ teambegeleiders.