Bij het jaarlijkse huiskamerfestival ‘Gluren bij de Buren’ verleende het Wijkmuseum Soesterkwartier, Sint Bonifaciusstraat 61 dit keer gastvrijheid aan LEAD, een ‘close harmony’- groep van vier jonge vrouwen, waarvan de voorletters van hun voornamen (Lisanne, Eva, Anne-Wil en Dieuwke) in de groepsnaam vertegenwoordigd zijn. Het kwartet kent elkaar van hun opleiding tot muziektherapeut en eenmaal afgestudeerd zijn zij zowel vriendschappelijk als muzikaal contact blijven houden. Behalve in Amersfoort en omgeving hebben zij hun werkkringen (met name bij verzorgingstehuizen) in en rond Amstelveen en Harderwijk.
In de Thema-kamer achter de museumwoning brachten zij op zondagmiddag 9 februari (gedurende drie maal een half uur) een afwisselend programma. Dit bestond onder andere uit (enkele zelfgeschreven en gecomponeerde) liedjes die zowel a capella als met begeleiding van gitaar, ukelele en slagwerk ten gehore werden gebracht. De teksten daarvan waren behalve in het Nederlands en het Engels ook in het Fries. Eén van de leden had daarvoor het befaamde ‘Blowing in the wind’ van Bob Dylan (speciaal voor deze gelegenheid) in het Fries vertaald.
De groep oogstte ten slotte veel succes met hun uitvoering van ‘Drinking rum and coca-cola’ en het aloude ‘Twips’ (‘Eerst je handen op je heupen, dan je handen op je bips’) van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Dit lied was destijds (in de jaren zestig) onderdeel van het toen immens populaire televisieprogramma ‘Ja zuster, nee zuster’.  De drie optredens van LEAD in de ontmoetingsruimte van het wijkmuseum trokken bij elkaar ongeveer vijftig belangstellenden. Voor andere optredens is de groep eventueel bereikbaar via het e-mailadres leadcloseharmony@gmail.com
(Foto’s Rebecca Emmerik WMS)