DSC_6086Dinsdagmiddag 15 maart kwamen mensen vanuit alle hoeken van de stad met hun apparaten naar Speeltuin Soesterkwartier. In de zijvleugel van het speeltuingebouw was er het maandelijkse Repair Café. Bezoekers werden opgewacht met koffie en cake door een drietal mannen en een vrouw die allerhanden kleine reparaties wilden verrichten.

 

Vanuit Nieuwland, Rustenburg, Stadscentrum, RandenbroekDSC_6116 en uit de buurt kwamen mensen met onder andere; kapotte stofzuigers, koffieapparaten, en een naaimachine vragen om hulp. Hilarisch was het moment dat iemand kwam met een stofzuiger die het niet zou doen, toen de stekker in het stopcontact gestoken werd deed hij het “ineens” en bleef het doen. Ook na meerdere keren aan en uitzetten bleef hij gewoon doen wat hij moest: stofzuigen!

DSC_6121Deze keer was er ook een oerdegelijke retro-koffiezetter, die na jaren dankbaar gebruikt te zijn, nu toch echt te warm werd. Meten is ook hier weten daarom werd de meetapparatuur erbij gehaald. Zo is het mogelijk om een blik in het binnenwerk van die “de-gelijkheid” te werpen. Een kleine verandering die ook wel te omschrijven is als een wegomlegging, deed het werk. En de eigenaresse deed dankbaar een vrijwillige bijdrage in het daarvoor bestemde blikken doosje.

Een mevrouw met een strijkijzer waarvan de zool eruitDSC_6127 zag of hij een brand had doorstaan, vroeg: “Kan het kwaad, het strijkijzer loopt zo stroef nu, of is er een mogelijkheid om die vlek weg te werken?”. Er werd op een zakdoekje van de eigenaresse getest of het ijzer deed wat het moest zonder sporen na te laten. En met de tip dat dergelijke poetsmiddelen bij de verschillende zaken in Amersfoort verkrijgbaar zijn, kon mevrouw naar huis met een werkend strijkijzer dat geen vlekken achter laat.

DSC_6104Een dame had problemen met haar naaimachine, de draad brak steeds. De dame van het Repair Café onderzocht de machine en liet mevrouw de draad vanaf het klosje naar de naald brengen. Het euvel werd snel duidelijk, de draad lag langs een van de onderdelen net een paar millimeter verkeerd. Probleem opgelost, en mevrouw ging weer blij en gelukkig met haar naaimachine naar huis.

Niet alle problemen konden opgelost worden, een van de stofzuigers (onder andere) was niet zonder eventuele schade open te maken. Tja, van buitenaf kom je niet bij de contactpunten van het snoer, helaas.

Jan en Jaap zijn buiten hun bezigheden bij dit Repair Café ook actief voor de jonge onderzoekers in Amersfoort voor jongeren van 11 tot en met 18 jaar, die belangstelling hebben in elektronica en/of informatica. Meer informatie vind u hier

DSC_6147De cake bleef bijna onaangeroerd liggen, werd misschien al te zeer geassocieerd met een laatste afscheid?

De mannen en vrouw van het Repair Café kunnen terugkijken op een productieve middag. Terwijl ze zelf ook verbaasd waren over hun “magische handen”, want zowel Henk als Jan kregen beiden een stofzuiger die het toch echt deed nadat zij hem onder handen hadden.

Verslag en alle foto’s: Nel Groenendijk