DSC_6343Even als voorgaande jaren is er weer een kookcursus georganiseerd door Welzin voor de Basisscholieren. Uit vorige opleidingen tot super cheffies, bleek dat de populariteit voor deze “groeps”kookgroep erg groot is.

De inschrijving is dan ook al snel  vol want de plaatsen zijn maar beperkt. Elke deelnemer verdient het om de kunst van het koken onder “het mes”te krijgen en bij 30 deelnemers gaat dat niet lukken.

DSC_6348Vandaag had de vaste meester Cheffin Hester, weer de leiding over een 10 tal nieuwe aspirant “koks”.Na alle keukens uit het Soesterkwartier wel in de opleiding te hebben gehad, was De RESET nu aan de beurt om zijn keukengeheimen prijs te geven. De verdiept gelegen keuken, herbergt namelijk gewoon alle apparatuur en middelen om een goede cursus te kunnen geven.

DSC_6328Heden 15 maart 2016 werd er dan ook een lange tafel klaar gemaakt en tegen de klok van 15.30 werden de diverse deelnemers welkom geheten door Hester en Sjaak ( kinderwijkraad/welzin). Een rondje ” ik stel me even voor” en de brandende vraag. “Wie heeft er wel eens gekookt, of doet dat regelmatig”

De antwoorden varieerden van “nooit”tot aan zeer regelmatig. Los van alle cupcakes maken,of pannenkoeken waren er toch diverse kinderen die wel eens warme maaktijden maakten of daarbij hielpen.

Het aanvang”s gerecht van deze cursus betrof “Couscous” een wel bekend recept in het Soesterkwartier.

Couscous

Couscous is al eeuwenlang een van de belangrijkste gerechten in de Noord-Afrikaanse keuken. Het is een korrelige pasta, meestal gemaakt van meel van harde tarwe (durumtarwe), een harde tarwe die ook voor Italiaanse pasta wordt gebruikt. Traditioneel wordt het met de hand gemaakt door tarwegries en tarwemeel te mengen en met water en wat zout te besprenkelen. Door persen of rollen wordt het vervolgens tot kleinere korrels geplet. Couscous wordt met allerlei groenten gegeten (kikkererwten, tuinbonen, artisjokken, courgettes, aardappels, aubergines, venkel, doperwtjes) en soms met vlees. Mesfouf is couscous met verse tuinbonen en rozijnen en wordt tijdens de ramadan vlak voor zonsopgang gegeten. In de Sahara wordt couscous zonder groenten of bouillon gegeten. De couscous kan gemaakt zijn met konijn, jonge patrijs of schaap. In dit geval vervangen door gehakt.

Na een eerste uitleg, werden de aardappelschilmesjes ter hand genomen en uiteindelijk een eerste maaltijd op tafel getoverd. Eet smakelijk.

CSC_6355De kookcursus zal een 8 tal weken duren en uiteraard worden afgesloten met een “haute cuisine” examen. voordat ze zich super chef mogen noemen.

Verslag en foto impressie Karel van Rooy.