Soesterkwartier 24 februari 2017. Basisschool de Kubus, herstelt van een zware dag. Eerst in de ochtend werd de school  bevolkt door Pinguïns, paashazen, beren, poppen, robots, piraten, starwars, Jokers en alle aanverwante verklede kinderen. Het was carnaval op school. Klukkluk de onderwijzeres, of een mooie blauwe Smurf gaven vanmorgen les. Nou ja les, het was feest.

De voorbereidingen voor de playbackshow waren duidelijk merkbaar. Vooraf werd in menig lokaal nog geoefend. De “grote hal in de kubus was veranderd in een heuse schouwburg met heel veel stoelen.De tafels voor de jury stond klaar. Het podium zag er strak uit en rond de klok van 12.20 kwamen ook de kinderen van de bovenbouw naar deze locatie.  Ook de wandelende bananen en teddyberen die over de Noordewierweg “bewogen”vonden hun plaats in dit spektakel.

Na een kort openingswoord, over deze inmiddels toch wel beroemde Playbackshow, namen de “verklede”Juryleden plaats.

Als eerste een optreden van Dylan die Justin Timberlake playbackte. Als een waar artiest zweepte hij ( met name de meiden) op naar grote hoogte. De Jury prees hem dan ook om zijn “performance ” en zijn uitstraling.

Lisanne en Inge, deden een serieus nummer van Lieke van ’t Veer (Uit elkaar) . Hier en daar waren de tissues nodig, vanwege de emotionele zijde van het gebrachte nummer. Prachtig (na)gezongen en gepresenteerd, was de mening van de jury. Ook daar was met moeite een traan bedwongen.

Nova, Luca en Cecillia met You no my Name, van 4 live. Wel iedereen weet nu de namen van deze meidengroep. Spectaculair optreden en de Juri was bang dat de contracten snel zouden volgen. “wel aan de Kubus denken he” was de boodschap.

De volgende arties(te) behoefde geen aankondiging. De uitstraling en betreden van het podium was voldoende om te weten dat we hier met “wijlen” Michael Jackson te maken hadden. Selene uit groep 5, bracht het nummer, They don’t care about us. Nou dat deden ze wel en het publiek klapte driftig mee. Een “moonwalk” zat er deze keer niet in. Het juryrapport was dan ook lovend.

Fien, Mirte en Jocelyn, hadden een “Sia” dansnummertje. Nou dat dansnummertje mag gelijk door naar de grote Tv studio’s want wat de dames hier lieten zien was buitengewoon artistiek. De lenigheid van de dames, de sprongen, spagaten en andere onbegrijpelijke bewegingen waren van een hoog niveau. en dat alles natuurlijk uitgevoerd op de expressieve muziek.De Jury wilde gelijk les nemen bij deze groep.

Dat Justin Bieber nog steeds mag genieten van enige populariteit, bewees Liana wel, met de song “Sorry”. De zaal lag aan haar voeten en leefde zich helemaal in . Dat vond ook de jury die nog eens herhaalde dat het afsluiten van nadere contracten en optredens, wel via de Kubus moest gaan.

Pepijn en Lucas, ( de bananen) maakten er helemaal een “Rijst met kousenband” optreden van. Met een rasecht Surinaams accent werd het Apie in de boom, bezongen. De vele gezamenlijke armbewegingen van het publiek, wees er op dat het ritme en uitvoering tot in de perfectie werd gebracht. Het leidde er toe dat een der juryleden er met een banaan vandoor ging.

Donna en Anouk. Zij gingen de stenen muur opnieuw bouwen. Een song van Djamila ( Brickwal) De danspassen en synchroon uitgevoerde performance was een waar genot om naar te kijken. Dat vond ook het publiek wat van harte lust mee zong en voor zover mogelijk mee dansten.

Ami en Angelina, gooiden het weer op de emotionele tour. een combinatie van Dj Snake en Justin Bieber met het aandoenlijke lied ” Let me love you” Gevreesd werd dat na afloop er een storm van handtekeningen jagers zich zou melden. De Jury kon dat voorkomen, met de prachtige honorering. Wat een talenten zijn er toch.

Joosje en Aimee, maakten er helemaal een show van met de muziek mix. Gezeten achte hun schoolbankje, kregen deze twee ineens een muzikale bevlieging. Geen les, maar “dance”. Misschien te kort voor woorden, maar de kubus ging uit zijn dak.

Tja en dan komen de jongens en meiden van groep 8. In een soort setting van Saturday Night Fever, ineens met een toch wel spraakmakende show. De meiden beten de sprits af met het wat uitdagende muzikale geluid, waarop de mooi in het wit gestoken “mannen”even republiek gaven. Jhon Travolta zou jaloers zijn, als hij dit had bijgewoond. Te vrezen valt dat Joop van der Ende hier toch een nieuwe “schouwburg”versie van zal maken.

Na al deze enorme talenten te hebben aangehoord was het tijd voor de jury zich terug te trekken en te beraadslagen. Het podium kreeg ineens een andere functie. Met de Marena als lijdraad, werd het een groot feest. Massaal deed iedereen mee. Op tafels en stoelen staand, het maakte niet uit, het was fantastisch.

Het totale beeld van deze feestvierende kinderen, zal menig diskjockey achter zijn oren laten krabben. Wat ontbrak was de lasershow, maar voor de rest, was het een enorme happening.

En dan komt het uur U, de uitslag van de Playbackshow 2017 in de Kubus. De jury complimenteerde de artiesten met het hoge niveau. De 3 prijzen werden als volgt verdeeld. De 3e prijs was voor, Lisanne en Inge.

De 2e prijs ging naar de “dance”groep Fien, Mirte en Jocelyn.

En met unanieme uitslag en stemmen, werd de 1e plaats toebedeeld aan Michael Jackson, bezongen en uitgevoerd door Selene . Na enig aandringen van het publiek werd het nummer nog een keer gepresenteerd.

Het publiek en zeer zeker ook de deelnemers van de playbackshow hebben genoten van een grandioze middag.

Dit verslag kwam tot stand, met behulp van Nova Hofland van het Jeugd Persbureau Soesterkwartier.

Karel van Rooy./ Nova Hofland

Fotoreportage Nova/ Karel. ( klik op de tekst).