Harmen en Diana van De WAR zijn genomineerd voor uitdagers bij het tvprogramma Tegenlicht van de VPRO. Tot 1 maart kun je op ons stemmen. We staan al in de top 10, en met jouw stem kunnen we winnen!
Je kunt stemmen via deze link: http://uitdagers.op.vpro.nl/?id=d44e7e5904d84ea243ac26265b0011b0.nl. Het stemmen is op zich al best een uitdaging maar als je het volgende doet komt het goed: klik op STEM, log dan in met je emailadres en naam, dan krijg je een lijst te zien met een paar honderd mensen erop. Klik op SCORE, dan komen wij bijna bovenaan te staan. Klik op onze foto en stem.

UITGELICHT

Een drukke maand!

De komende maand hebben we een heel vol programma. Zoals altijd lichten we hier een paar activiteiten uit en kun je de rest bekijken op www.dewar.nl/nl/agenda. Halverwege deze nieuwsbrief kun je een overzicht zien van het programma van deze maand.

Timon Blok – Shakespeare’s mooiste monologen – zaterdag 4 maart – 20:00 [Spullenlab]

Aan de hand van een groot aantal monologen -uit diverse toneelstukken- laat Timon Blok zien hoeveel kanten het werk van deze geniale toneelschrijver heeft.
Alles komt langs: Komedie, tragedie, mannen- en vrouwenrollen, liefde, haat, doodsangst en uitzinnige euforie passeren in hoog tempo de revue. Tussen de monologen door vertelt Timon kort iets over de context en achtergrond van de verschillende stukken.
Waardebepaling achteraf en reserveren verplicht: publiciteit@dewar.nl.

Impactbios: Demain – 6 maart – 20:30 [Spullenlab]

Samen met enkele andere duurzaamheidsinitiatieven beginnen we deze maand met een serie inspirerende duurzaamheidsfilms. Iedere eerste maandag van de maand vertonen we een film die oplossingrichtingen biedt. We selecteren op films die activeren en niet deprimeren.
Deze maand hebben we de film ‘Demain’ gekozen, waarin vier mensen de wereld over gaan voor beproefde oplossingen voor deelproblemen. Ze laten zien dat de mogelijkheden er zijn, dat we de problemen op kunnen lossen.
Inloop om 20:00, de film start om 20:30.

Studium Generale Amersfoort: Govert Schilling – EINSTEINS GELIJK: De ontdekking van zwaartekrachtgolven – 12 maart 2017 – 16:00 uur [Spullenlab]

Vorig jaar maakten wetenschappers de ontdekking bekend van zwaartekrachtgolven. Honderd jaar geleden al voorspeld door Albert Einstein, maar nu pas voor het eerst echt gemeten. Minieme rimpelingen in de ruimtetijd, veroorzaakt door de meest extreme verschijnselen in de kosmos: supernova-explosies, botsende zwarte gaten en de oerknal zelf. Zonder twijfel een van de grootste wetenschappelijke doorbraken van de eenentwintigste eeuw, en het sluitstuk in de bevestiging van Einsteins relativiteitstheorie. Maar wat zijn zwaartekrachtgolven precies? Hoe kan de lege ruimte trillen? Hoe lang wordt er al naar gezocht? En hoe is het mogelijk om die onvoorstelbaar kleine rimpelingen te meten? Met wat voor precisie-apparatuur is de ontdekking gedaan? En wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? De Amersfoortse wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft in zijn lezing op al deze vragen antwoord. Hij neemt u mee op een fascinerende ontdekkingstocht door het heelal en praat u bij over de meest recente ontwikkelingen in de astronomie.
Kom op tijd want we verwachten een volle zaal!

Kinderworkshop kleding maken – 18 maart 2017 – 13.00 uur [Fablab]

Samen met Robin, die graag kleding maakt en versiert, geven we een workshop voor andere kinderen die het ook leuk vinden om te leren werken met de naaimachine, de foliesnijder in het Fablab, of gewoon met naald en draad of textiellijm.
Versiersels, naaimachines, naald en draad en hulp zijn aanwezig. Neem vooral je saaie kleren mee, dan maken we er samen iets leuks van!
De workshop is voor kinderen, maar volwassenen onder begeleiding van een kind zijn ook welkom! Deelname is op waardebepaling achteraf.
Wil je meedoen? stuur dan een mailtje naar diana@dewar.nl.

Veganisme dag bij de WAR – 19 maart 2017 – vanaf 12.00 uur

Kom langs bij de WAR en bezoek de Veganismedag! Met heerlijk eten, een marktje, veel informatie en oplossingen, kinderactiviteiten en natuurlijk de lezing van Floris van den Berg (zie hieronder). Maar dat is nog niet alles je kunt in de avond mee-eten bij de Veganistische versie van culinair eetcafé SmullenPannen (alleen voor de Smullenpannen moet je reserveren, via smullenpannen@dewar.nl).

Studium Generale Amersfoort: Floris van den Berg – Waarom veganisme geen hobby is, maar een morele plicht – 19 maart 2017 – 16:00 uur [Spullenlab]

Floris van den Berg is filosoof en daarom, zoals hij beweert, veganist. Als vegangelist probeert hij de iedereen ervan te overtuigen om veganist te worden, om zodoende een einde te maken aan de dierenholocaust en de schade die de intensieve veehouderij toebrengt aan het milieu en toekomstige generaties. Hij streeft ernaar dat Nederland het eerste veganistisch land ter wereld wordt. Floris kiest voor een recht door zijn morele benadering van veganisme. In zijn voordracht zal hij betogen waren veganisme een morele plicht is. In het aansluitende debat zal hij alle tegenwerpingen weerleggen, zoals hij ook deed in zijn boek ‘De vrolijke feminist’. Floris laat zien dat filosoferen niet vrijblijvend is, maar ook gevolgen heeft. Deze middag filosoferen is alleen bedoeld voor mensen die durven. Je loopt het risico dat jouw wereld op z’n kop wordt gezet. Durf jij het aan?
Dr. Floris van den Berg is filosoof en dus veganist. Hij is auteur van o.a. ‘De vrolijke veganist’ en ‘De vrolijke feminist’.

UA: Meet je Stad lezing: klimaatbestendige beplanting door Ton van Oostwaard – 20 maart 2017 – 20:00 [Fablab]

Hoe zet je planten in voor een beter leefklimaat in de stad? Bomen zijn goede fijnstoffilters, maar je moet ze wel op de juiste plek zetten. Sommige bomen kunnen een oplossing zijn voor waterproblemen bij hevige regenval.
Ton van Oostwaard geeft een overzicht van de mogelijkheden die de natuur ons biedt.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab. Het Biolab is elke donderdagavond open van 19:30 tot 22:00.

maart 2017

 • Workshop mallen maken, deel 2 van 3 – zaterdag 4 maart – 13:00 [Fablab]
 • Extra Fablabopening op zaterdag – zaterdag 4 maart, 11:00 – 17:00 [Fablab]
 • Timon Blok – Shakespeare’s mooiste monologen – zaterdag 4 maart – 20:00 [Spullenlab]
 • Kindervoorstelling: Babboes verhalenverteller: Sprookjes in De WAR – 5 maart – 10:30 uur [SpullenLab]
 • Transitieschool: Huis isoleren – 5 maart – 14:00 uur [FabLab] (opgeven via info@transitieschool.nl)
 • Smullenpannen: 5 maart 18:30 [Spullenlab/de Binnentuin]
 • Impactbios: Demain – 6 maart 20:30 [Spullenlab]
 • fabskills cursus deel 2 – wo 8 maart 20:00 [Fablab]
 • Repaircafe – za 11 maart 10:30 -14:30 [Spullenlab]
 • Workshop mallen maken, deel 3 van 3 – zaterdag 11 maart – 13:00 [Fablab]
 • Kindervoorstelling: Poppentheater Peterselie: Muis zoekt een huis – zondag 12 maart – 11:00 [Spullenlab]
 • Studium Generale Amersfoort: Govert Schilling – EINSTEINS GELIJK: De ontdekking van zwaartekrachtgolven – 12 maart 2017 – 16:00 uur [Spullenlab]
 • Kinderworkshop kleding maken – 18 maart – 13.00 uur [Fablab]
 • Kindervoorstelling: Verhalenverteller Marjo: Juwelen Oma – zondag 19 maart – 10:30 [Spullenlab]
 • Veganisme dag bij de WAR – 19 maart 2017 – vanaf 12.00 uur
 • Studium Generale Amersfoort: Floris van den Berg – Waarom veganisme geen hobby is, maar een morele plicht – 19 maart 2017 – 16:00 uur [Spullenlab]
 • Smullenpannen: 19 maart 18:30 [de Binnentuin]
 • UA: Meet je Stad lezing: klimaatbestendige beplanting door Ton van Oostwaard – 20 maart 2017 – 20:00 [Fablab]
 • Labpresentaties: werk projecten van Biolab en Fablab – do 23 maart [Fablab]
 • Workshop scriptschrijven door Moniek Kramer – zo 26 maart – 13:00 uur [Warkantoor]
 • Workshop burgerrechten, zie volgende nieuwsbrief! 1 april – 20:00 uur [SpullenLab]
 • Festival Lente-in-de-WAR, zie volgende nieuwsbrief! 2 april

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort, Universiteit Amersfoort en OpenToko. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.