Het is herfst en het blad begint weer van de bomen te vallen. Wat doet de gemeente aan het opruimen van de bladeren en wat kunt u zelf doen in uw eigen tuin?

Bladeren op de weg

In de herfstmaanden laat de gemeente bladeren op wegen en voet- en fietspaden en in goten wegvegen met behulp van veegmachines en bladblazers. Dit gebeurt in drie rondes. Dit is minder vaak dan u gewend bent. Door de gemeentelijke bezuinigingen is er minder geld beschikbaar voor het onderhoud van de stad. Dit heeft als gevolg dat de gemeente onder andere minder vaak kan vegen. Bladeren kunnen dus langer blijven liggen en de straat zal er daardoor minder schoon uitzien. Hierbij geldt, net als op alle onderdelen van het onderhoud van de stad, dat de veiligheid voorop blijft staan.

Bladeren in uw tuin

Veel blad hoeft helemaal niet te worden afgevoerd, maar verteert gewoon. Voor egels en andere dieren zijn hoopjes bladeren prima overwinteringsplekken. Bladeren die u wel wilt opruimen kunt u in de groene container stoppen of naar het afvalbrengstation van ROVA brengen.

tuinzak

De Tuinzak

Ook biedt ROVA een nieuwe mogelijkheid aan, namelijk de Tuinzak. De gemeente Amersfoort en ROVA willen voorkomen dat tuinafval zoals blad en klein snoeiafval bijvoorbeeld bij het restafval terecht komt. Daarom heeft ROVA een nieuw inzamelmiddel: de Tuinzak. Deze zak van ruim 1 m3 kunt u gratis aanvragen bij ROVA via telefoonnummer (033) 422 85 00. ROVA levert de Tuinzak bij u thuis af en haalt deze op afspraak weer op. Zo kunt u veel tuinafval, zoals bladeren, gemaaid gras en klein snoeiafval in één keer aanbieden.

Voor bewoners van de binnenstad is het niet mogelijk een zak aan te vragen. Voor hen komen binnenkort specifieke oplossingen voor het tuinafval. Hierover ontvangen zij binnenkort meer informatie.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.rova.nl/amersfoort.

Bron: gemeente Amersfoort