Zondag 28 April, Net over “de grens” in het Postcode3813 gebied, De Stuw 1

Kano Vereniging Keistad had een Open Dag voor belangstellenden, vanaf 13.00 uur. Even dreigde het feestje “in het water te vallen”, in plaats van “te water te gaan”, maar gelukkig het bleek het weer alleen te dreigen.

Al snel werd een bewoonster vanuit de Bloemenbuurt gespot, als een van de belangstellenden.

Er volgden nog zo’n 15 belangstellenden die meer wilden weten en wilden proberen wat zij het leukst vonden om te doen.

Keuze was er uit varen in een kano of in een kayak. De eersten kozen voor het varen in een kayak.

Voor de jongeren was er ook de mogelijkheid om kanopolo – met helm op – te oefenen.

Reddingsvesten, helmen, peddels en andere benodigdheden waren ter plekke aanwezig. En als men lid wil worden kan dat ook zonder gelijk de spullen zelf te moeten kopen, er is een huur mogelijkheid ter plaatse.

De meeste kayak’s zijn voor één persoon, al zijn er ook voor twee personen. Een kano kan door-, en met meer mensen gevaren worden. Bovendien is er in een kano ook ruimte voor bijvoorbeeld een picknickmand of kampeerspullen.

Een ander verschil tussen kano en kayak zijn de peddels: één dubbele peddel voor een kayak, twee losse pendels voor een kano.

Eerst meten welke kayak passend was, en werd er gevraagd of er reserve kleding meegebracht was voor het geval men toch natter werd dan de bedoeling was.

Vervolgens een passend reddingsvest vinden in de grote voorraad, en een peddel. Voor de jongere “proevers” van kanopolo, werd ook een passende helm gezocht en gevonden.

Nadat een en ander gepast gevonden was werd het tijd voor een droge oefen ronden, altijd handig voordat men met de kayak te water gaat. Uitgebreid werd voorgedaan hoe de peddel vast te houden en hoe te bewegen. Waarna men het voorbeeld mocht volgen onder het toeziend oog van ervaren begeleiders.  Op land gaat bijsturen een stuk makkelijker voor begeleiders, dan in het water.

Nadat iedereen de juiste bewegingen maakte troke men richting de waterkant om zich in de kayak’s “te laten glijden”.

Hier en daar makkelijker gezegd dan gedaan, en ging het wat wiebelig. Een eerste stukje proefvaren maakte duidelijk of de kayak passend was, of er toch een andere geprobeerd moest worden.

De meesten hadden snel de slag te pakken, en een enkeling die het eerder gedaan had schoot er als een waterrat vandoor. Duidelijk was dat men genoot van de vrijheid op het water.

Ook de jongeren vermaakten zich al snel met het kanopoloën. Kanopolo is nog een vrij jonge en onbekende sport. Doordat deze sport nog jong is maken de deelnemers wel een grote kans op een snel bereik van grote wedstrijden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld: voetballen, dat door heel veel jongeren en ouderen gespeeld wordt. 

Terwijl de kayak-, en kanopolo-proevers de smaak te pakken hadden, diende zich een groep geïnteresseerden voor het kanovaren aan. En zo werd de open dag een geslaagde dag, waarbij de temperatuur van het water bijna hoger was dan die van de lucht. De watertemperatuur was 16 graden volgens de meting ter plekke.

Voor de duidelijkheid: iedere deelnemer wordt geacht zichzelf te kunnen redden wanneer hij/zij in het water terecht komt! 

Wilt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden bij Kano Vereniging Keistad (klik hier)

Verslag en fotoreportage: Nel Groenendijk (klik hier)