Vrijdag 26 April, Alternatief verslag, de sfeer rondom het hele Konings-feest.

Vrijdagavond bij het feest op het Eemplein een grote massa feestvierders vermaakte zich uitstekend. Er werd gedanst en gezongen, en hier en daar gesprongen.

Onder een fascinerende lucht, kwam al die oranje-versiering mooi tot z’n recht. Daarbij ook nog het oranje-verlichte Eemhuis dat vervolgens weer werd weerkaatst door de verschillende oranje glimmende hoedjes, boa’s, t-shirts en andere kleding-glimmers.

Het podium met artiesten als onder anderen; Kraantje Pappie en Diggy Dex, leverde muziek op die tot ver in de omtrek te horen was waardoor er nog meer mensen op af kwamen. Het was duidelijk feest!

De stroom bezoekers bleef komen zowel vanuit de wijk als vanuit de stad, lopend door de Brouwerstunnel

Vanaf de rotonde Nieuwe Poort was duidelijk de in rood,wit, blauw verlichte de OnzeLieveVrouwe toren – in Amersfoort gewoon de Lange Jan genoemd – te zien.

Dit nodigde uit voor een kijkje dichterbij. Lang niet iedereen kon het zien, want de kleuren verlichte slechts twee kanten van de toren.

Onderaan de toren was het plein voor een fors deel afgezet met hekken vanwege de Koningsdag activiteiten die er gedaan zouden gaan worden. De terrassen rondom waren goed gevuld, al leek het verder best heel rustig in dat stukje van het centrum.

Foto’s Koningsnacht: Nel Groenendijk klik hier

Zaterdag 27 April, Koningsdag feest sfeerimpressie, en wat voor veel mensen niet te zien was.

Verschillende mensen uit ’t Soesterkwartier, en van de Isselt zich presenteerden aan de Koning en Zijn gevolg, zoals de mensen achter; “Buurauto”, “Meet-je-stad”, “Ekstertas & Huislijn” van Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden, en anderen.

Ondertussen vulde het Eemplein zich met steeds meer mensen die zich in één-, of alle kledingstukken van oranje gestoken hadden.

Het resultaat was een grote oranje “wolk” op het plein. Ook nu werd de sfeer verhoogd door de van het podium af klinkende muziek. Tussen 12.30 en 12.45 verwachte men de Koning toch wel op het plein, aldus de wachtende menigte.

Het werd 13.00 uur – nog even wachten – nee, nog geen Koning én geen pizza. De muziek die even zachtjes uit de luidsprekers kwam, leek een stille hint te zijn: Duurt te lang – van Davina Michelle. Echter het geduld werd nog even op de proef gesteld.

Onduidelijk voor het publiek was waar het gezelschap vandaan zou komen. Het publiek op -, en in een ruime straal rond – het plein hield de sfeer er goed in, de zon en de muziek deden hun werk.

De veiligheid tijdens ook dit deel van het feest werd gewaarborgd door heel veel mannen en vrouwen van: Politie, Brandweer, Ambulance, Handhavers, en andere hulp/ dienstverleneners, en dan nog alle achter de schermen/ op het water werkende Reddingsmensen.

Het geroep maakte anderen – buiten het beeld van het gezelschap – duidelijk ze komen eraan! De boodschap van de Koning en het Wilhemus waren rondom goed te horen. Verder werd aan de bewegingen van “het blauw op straat” duidelijk dat er beweging zat in de stoet.

De knal met de oranje confettie-slierten leverde een onverwacht effect. De camera, waarvan thuiskijkers waarschijnlijk dahcten dat het een drone was, kreeg een “aanvaring” met de slierten. Gevolg was dat de kabel daardoor wat stroever, maar de camera kwam weer in beweging.

Todat de slierten in een boom terecht kwamen, toen kwam er geen beweging meer in. Tja, dat vergde naderhand vast heel wat kunst en vliegwerk om slierten en boom weer te ontrafelen en de camera te “bevrijden”.

Een kleine glimp van het gezelschap werd er opgevangen  door het publiek op de Kleine Koppel, toen het gezelschap in de bus zat en wegreed. Terwijl de Koninklijke bus uit het zicht verdween, doemde de eerste regenwolken zich weer aan.

Hmmm, dat Water-Management, daar zouden we graag nog een keertje met de Koning over willen spreken.

Een kijkje tot slot op de Oliemolenhof en in de Fabrieksstraat. Er werd aan Volleybal gedaan op het braakliggende stuk tussen Eem en Oliemolenhof, terwijl de regenwolken dichterbij kwamen.

In de Fabrieksstraat waren een aantal kramen richting de Eem. Richting de Amsterdamseweg waren een paar enthousiastelingen met spullen op kleedjes, die snel afgedekt werden toen de eerste grote druppels vielen.

Het bleef wisselvallig weer in Amersfoort, al waren de meeste buien kort maar hevig.

Verslag en sfeerimpressie in beeld: Nel Groenendijk, klik hier